Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Čuvena opera Umberta Đordana "Andre Šenije" biće izvedena u Velikoj sali Mts dvorane 1. oktobra s početkom od 20 časova.

Pred beogradsku publiku dolazi priča o romantičnom pesniku Andreu Šenijeu koji je preplavljen nemogućom ljubavlju prema Madaleni, pripadnici aristokratije, jer je samo siromašni pripadnik revolucije u Francuskoj. I dok je ceo njihov svet razdvojen velikim nasiljem, ljubav ovog para neće biti uskraćena, čak iako ih oboje košta života.

Glavnu ulogu Šenijea igra poznati meksički tenor Hektor Lopez Mendoza, u čijoj se bogatoj biografiji nalaze brojne naslovne uloge širom sveta. U ulozi Žerarda naći će se italijanski bariton Alberto Mastromarino koji inače nastupi u Bečkoj operi, Berlinskoj operi, londonskoj Kraljevskoj operi, njujorškoj Metropoliten operi. Madalenu tumači Marija Jelić, naša operska zvezda koja je pevala s Plasidom Domingom, Elenom Garančom, imala zapažene nastupe u ulogama Aide, Toske, Mimi u zemlji i inostranstvu. U podeli su i mecosopran Irene Molinari i izraelsko-litvanski mecosopran Marta Matalon.

Foto: Dusan Milenkovic

Na današnjoj konferenciji za medije u mts Dvorani reditelj Dejan Prošev istakao je da je reč o veoma kompleksnoj i važnoj operi na kojoj su dugo radili kako bi na najbolji način preneli klasični stil epohe. Da je reč o jednoj od najtežih opera složio se i dirigent Marčelo Motadeli koji ju je postavio na treće mesto odmah nakon Verdijevog „Falstafa“ i Pučinijeve „Devojke sa zlatnog Zapada“.

Marčelo Motadeli Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Glavnu ulogu je trebelo da igra italijanski tenor Dario Di Vietri, međutim zbog nepredviđenih okolnosti, zameniće ga meksički tenor Hektor Lopez Mendoza.

– „Andre Šenije“ je jedna od mojih omiljenih opera. Glavna uloga Andrea je predivna, on je pesnik, revolucionar koji daje život za ljubav i zarad svojih ideala. Vrlo inspirativan lik – izrazio je zadovoljstvo Lopez Mendoza.

Hektor Lopez Mendoza Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Naša operska pevačica Marija Jelić složila se da je itekako složena opera, i teška i tragična tema.

– Predstavljamo tragičan život dve mlade osobe zarad ljubavi. U pozadini je vreme francuske revolucije. Oni umiru i podnose žrtvu kako bi pokazali koliko je ljubav u svakome od nas. Moj lik Madalene daje svoj život kako bi nekome pomogla. Moje pitanje je koliko je danas onih koji su spremni zarad ljubavi i života drugoga da žrtvuju svoj?

Marija Jelić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Opera „Andre Šenije“ je posebna i za čuvenog italijanskog baritona Alberta Mastromarina koji ističe humanost svakog lika u okolnostima revolucije u Francuskoj pre više od jednog veka:

– Revolucija utiče na svakog lika pojedinačno. Osećanja koja oseti publika su ista i tada pre jednog veka i danas. Moj lik je antagonista, ali iako je sluga on uči, raste i vrlo je samokritičan, što je nesvakidašnje za operu – kaže Mastromarin.

Alberto Mastromarino Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U operi učestvuju i hor i orkestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Marija Jelić je ovom prilikom istakla da je važno promovisati operu, a kao jedan od načina podsetila je na čuveni film „Filadelfija“ iz 1993. sa Tomom Henksom i Antoniom Banderasom.

– Jedan od likova leži u bolnici boreći se za život, dok govori drugom da mu snagu daje sećenje na jednu ariju „La mamma morta“, koju je izvodila Marija Kalas. Na ovaj način opera je zabeležena za večnost – zaključuje Jelićeva.

Bonus video: Marija Jelić – Od matematičarke do svetske operske zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar