Scena iz filma Le règne animal Foto:Nord-Ouest Films - StudioCanal - / AFP / Profimedia

Najviše nominacija, čak 12 za najznačajnije francusko filmsko priznanje Cezar nagrade ima fantastična distopija ali istovremeno i drama o ocu i sinu "Le Règne animal" (The Animal Kingdom), koju je potpisao scenarista i reditelj Toma Kaje. Ovo ostvarenje nominovano je u glavnim kategorijama, onim za najbolji film, reditelja, originalni scenario, glavnu mušku ulogu.

Smešten u svet, ophrvan mutacijama zbog kojih se neka ljudska bića pretvaraju u životinje, film prati Fransou (igra ga Roman Duri) koji pokušava da spasi suprugu Žuliju od ovih misterioznih mutacija. I dok neka bića počinju da nestaju u obližnjoj šumi, Fransoa sa sinom Emilom kreće u potragu koja će im promeniti živote.

Scena iz filma Le règne animal Foto:Nord-Ouest Films – StudioCanal – / AFP / Profimedia

Ostvarenje „Le Règne animal“ drugi je dugometražni film francuskog reditelja, koji je debitovao još 2014. s nagrađivanim ostvarenjem „Les Combattants“.

Samo jednu nominaciju manje za Cezar priznanja ima verovatno najhvaljeniji francuski film u prošloj godini, kojeg su juče članovi Američke akademije za filmu umetnost nominovali za čak pet Oskara, među kojima i za one u najznačajnijim kategorijama – za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu… U pitanju je kanski pobednik, ali i laureat evropskog Oskara „Anatomija pada“ Žastin Trije.

Scena iz filma Anatomija pada Foto:Tanjug/Neon via AP

Francuska rediteljka i scenaristkinja nadmetaće se za Cezara za najbolji film, režiju, a nagrađivana glumica Sandra Huler, koja igra glavnu rolu u ovoj kamernoj drami, u trci je za priznanje za najbolju žensku ulogu, uz Marion Kotijar, Leu Druker, Hafsiju Herzi i Viržiniju Efire. No, francuski mediji najveće šanse daju Hulerovoj, najboljoj evropskoj glumici, po sudu Evropske filmske akademije, koja u filmu Trijeove igra uspešnu nemačku spisateljicu kojoj se sudi zbog optužbi da je ubila svog supruga.

Sandra Huler u Anatomiji pada

Ostvarenje „Je verrai toujours vos visages“ (All Your Faces) ima devet nominacija za nagradu Cezar, a jednu manje „Le procès Goldman“ (The Goldman Case), saopštila je Akademija za fimsku umetnost Cezar.

Oba ova filma su, uz „Anatomiju pada“ i „Le Règne animal“, i još „Chien de la casse“ dobili nominaciju za nagradu za najbolje francusko ostvarenje u 2023. godini.

Zanimljivo je da je kandidat Francuske za Oskara, koji juče nije uspeo da zavredi nominaciju, „The Taste of Things“ u trci za samo tri Cezar nagrade u poređenju s 11 koliko je dobila „Anatomija pada“, a pride nije bila izbor tamošnje Akademije za francuskog takmaca.

Ceremonija dodele Cezar nagrada, 49. po redu, biće održana 23. febuara u Parizu.

Za najbolji strani film nadmetaće se „Rapito“ Marka Belokija, „Opalo lišće“ Akija Kaurismakija, „The Nature of Love“ Monie Čokri, „Savršeni dani“ Vima Vendersa i „Openhajmer“ Kristofera Nolana. Bez obzira da li će „Openhajmer“ dobiti Cezara, sineasti je zagarantovana bar jedna nagrada, s obzirom će mu na dodeli biti uručeno priznanje za životno delo.

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar