Otvoreni Filmski susreti u Nišu (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)

Simboličnom predajom ključeva niške Tvrđave glumcima i uručenjem nagrade “Pavle Vuisić”, u Nišu je otvoren 59. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma.

Glumci, učesnici festivala, poklonili su se niškoj publici, a gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović predao je ključeve Tvrđave predsednici žirija glumici Danici Maksimović.

Preuzimajući ključeve Tvrđave od gradonačelnika naša poznata glumica je u šali prokomentarisala da će sedam dana vladati tvrđavom.

PROČITAJTE JOŠ:

“Po 59. put odaćemo počast glumcima, onima koji su život posvetili balansiranju na raskrsnici između vidljivog i nevidljivog, između stvarnosti i mašte. Kako je rekao Lorens Olivije glumac treba da bude sposoban da stvori celu vasionu na dlanu svoje ruke. To nije nimalo lak zadatak”, kazala je Maksimović.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović i Danica Maksimović, Filmski susreti u Nišu, Foto: Miljana Isailović

Po tradiciji tokom svečanog otvaranja festivala uručena je nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume, a njeni dobitnici ove godine su Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević.

Glumac Žarko Laušević posthumno je dobitnik nagrade Udruzenja filmskih glumaca Srbije (UFGS) „Pavle Vuisic“, koju je primila njegova supruga Anita Laušević. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)

Nagradu “Pavle Vuisić” glumac Petar Benčina uručio je Aniti Laušević, Lauševićevoj supruzi, dok je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković istu nagradu uručio Svetozaru Cvetkoviću.

Svetozar Cvetković na otvaranju Filmskih susreta u Nišu, Foto: Miljana Isailović

Glumica Sloboda Mićalović podsetila je da nas je između ovih i prethodnih “Filmskih susreta” napustio veliki glumac Žarko Laušević, čovek čiji je život bio filmska priča.

“ Žarko je prošao put od velike zvede do izgnanika. Sa njim su u legendu otišli Šmeker, Šilja iz “Sivog doma”, Miloš Obilić i mnogi drugi likovi koji su obeležili našu kinematografiju. Žarko je u Nišu na festivalu osvojio dva gran-prija i nagradu “Cara Konstantina”, kazala je Mićalović.

Glumac Irfan Mensur je na niškoj Letnjoj pozornici kroz suze govorio o svom velikom prijatelju Žarku.

“Dragi moj Žare nema ništa novo. Ono što je najvažnije deca su ti dobro. Još uvek prvu jutarnju kafu pijem iz šolje koju su mi ti poklonio. Još nisam našao čoveka koji će slati tekstove preko mora i pitati da li su dobri. Nisam našao čoveka koji će uključiti kameru svog telefona i prošetati me Njujorkom, a pa me zamoliti da upalim kameru svog telefona i prošetam po Beogradu, ali valjda ću ga naći jednog dana. I ove godine smo slavili rođendan zajedno. Ti nisi bio tu, ali si bio tu. To je Anitina ideja. Slavili smo ga u pozorištu, a na torti je pisalo:“ Srećan vam rođendan, želi vam vaše pozorište”, rekao je Mensur.

Publika na otvaranju Filmskih susreta u Nišu, Foto: Miljana Isailović

Sloboda Mićalović, koja se našla u ulozi voditelja na otvaranju festivala kazala je da Svetozar Cvetković, takođe dobitnik nagrade “Pavle Vuisić” ima jaku vezu sa niškom publikom i “Filmskim susretima”.

“To je glumac koji je ostvario sve nagrade na festivalu, uključujući i nagradu za debitantsku mušku ulogu, nagradu za izuzetnu mušku ulogu i dva “Cara Konstantina”. To je glumac koji je sedmoj umetnosti dao mnogo ne samo ispred kamere, već i iza kamere kao producent”, izjavila je Mićalović.

Glumac Svetozar Cvetkovic dobitnik je nagrade Udruzenja filmskih glumaca Srbije „Pavle Vuisic“. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)

Cvetković je primajući nagradu kazao da je to “nešto najviše što je u životu dobio”. On je podsetio da je svoju prvu nagradu na “Filmskim susretima” dobio još 1981. godine.

„Filmski susreti“ trajaće do 30. avgusta, a posetioci će do tada moći da vide 12 filmova u takmičarskoj konkurenciji.

BONUS VIDEO: Počeli 59. Filmski susreti u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar