Srđan V. Tešin, Miro Vuksanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Književniku Srđanu V. Tešinu danas je u Zadužbini Ive Andrića uručena nagrada za zbirku pripovedaka "Crna Anđelija i druge zverske priče" u izdanju Arhileplaga.

Dr Maja Radonić, upravnica Zadužbine Ivo Andrić, podsetila je da se ovo priznanje dodeljuje već 48 godina za najbolju pripovetku, ciklus ili zbirku pripovedaka napisanu na srpskom jeziku. Ta tradicija se, kako je rekla, nastavlja i u okviru manifestacije Dan rođenja Ive Andrića – 10. oktobar, kada se svečano i uručuje nagrada koja nosi ime našeg jedinog nobelovca.

Srđan Tešin Foto: Stanislav Milojković/Arhipelag

Akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ivo Andrić, osvrnuo se na lik i delo čuvenog književnika.

– Antologijski pisac je sa svojih 136 pripovedaka, zabrinut predosetio, ako ne i jasno video, da se pripovetka kao omiljeni način kazivanja u srpskoj književnosti proređuje, da se roman umnožava tako što dobija razne oblike. Njegova„Prokleta avlija“, po opštim ocenama najbolje oblikovani srpski roman, tek naknadno i postepeno je dobijala takvo zvanje. O tome bismo trebalo nasamo, jer okolnosti i razlozi ni sada nisu zastareli – rekao je, između ostalog Vuksanović i dodao:

– Dugo i redovno, po Andrićevoj oporuci, saopštenoj pred odlazak u bolnicu odakle se nije vratio, s početkom 1976. godine, Zadužbina saopštava novo ime dobitnika nagrade, u nadi da će se povećavati broj uspešnih pripovedačkih nastupa.

Srđan V. Tešin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odluku da je ovogodišnji laureat Srđan V. Tešin za zbirku pripovedaka „Crna Anđelija i druge zverske priče“ jednoglasno je doneo žiri u sastavu Branko Vraneš (predsednik), Mina Đurić i Marko Avramović.

– Ne može se prenebregnuti činjenica da je najznačajniji trenutak za priču pisanu na našem jeziku bio kada je Ivo Andrić, prilikom uručivanja Nobelove nagrade za književnost, održao govor o priči i pričanju. Štaviše, Andrićeve priče nedvosmisleno pripadaju korpusu vrhunskih pripovednih ostvarenja u svetu. Zbog toga se može s pravom reći za srpsku književnost novog doba da je u okviru nje baš Ivo Andrić utemeljio priču kao nacionalni žanr. Od njega i danas učimo kako se u priči i pričanju može sažeti cela ljudska istorija – naglasio je u besedi Srđan V. Tešin, koji nije krio koliko mu ovo priznanje znači.

Potom je, između ostalog otkrio, da je njegova privatna istorija pripovedanja, pre nego što je zakoračio u srpsku književnost kao pripovedač, bila kada je objavio jednočinku „Pohovani mozak ili o ludoriji rata“.

Srđan V. Tešin, Miro Vuksanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Ta knjižica započinje citatom iz „Proklete avlije“ Ive Andrića: „Postoje dva sveta, između kojih nema i ne može biti ni pravog dodira ni mogućnosti sporazuma, dva strašna sveta osuđena na večiti rat u hiljadu oblika. A između njih postoji jedan čovek koji je na svoj način, u ratu s oba ta zaraćena sveta.” Istina je, dakle, da sam kao pripovedač progovorio ovim proročkim Andrićevim rečima, s obzirom na to da se naša svakodnevica i dalje odvija u procepu između nepomirljivo podeljenih svetova – objasnio je Tešin.

Ovo je inače jedina nagrada kojoj je Andrić ustupio svoje ime, naglasio je akademik Miro Vuksanović.

Bonus video: Poplavljenje prostorije Udruženja književnika Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar