Foto: Promo

Kada se juče dogodila tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" mnogi su pomislili da Srbija postaje poput Amerike gde su ubistva u školama maltene svakodnevna pojava.

Nakon jučerašnje strašne zločina u „Ribnikaru“ osvrnuli smo se na to kako se američka javnost nosi sa masovnim ubistvima koji su u toj zemlji česta pojava poslednjih nekoliko decenija.

Više od 45.000 ljudi u SAD ubijeni su iz oružja 2020. godine, objavili su tamošnji „Centri za kontrolu bolesti“. Te godine je vatreno oružje postalo vodeći uzrok smrti američke dece. U proseku, oružje ubija devetoro dece svakog dana u SAD, piše „NPR“.

Dok ove statistike uznemiruju, one mogu da otupe čula, dok se u isto vreme čini da je sve teže doći do rešenja. Evo pet knjiga koje pomažu da se prevaziđu brojke: pričaju priče o žrtvama američkog nasilja vatrenim oružjem i objašnjavaju kako je Amerika došla dotle i kako bi mogla da se izvuče.

„Another Day in the Death Of America: A Chronicle of Ten Short Lives“ Geri Jang

Foto: Promo

Jedanestogodišnji dečak Tajler, voleo je da lovi ribu u potoku iza svoje kuće. Na njega je slučajno pucao njegov najbolji prijatelj tokom spavanja. Geri Anderson je bio 18-godišnjak koji je voleo da popravlja stvari, posebno bicikle. Ubijen je dok je išao do stana svoje majke, a njegov otac kaže da je reč o pomešanom identitetu. Svi bejzbol treneri njegovog tima zvali su devetogodišnjeg Džejdena „Smajli“. Ubio ga je bivši dečko njegove mame.

Još jedan dan u smrti Amerike dokumentuje živote i smrti 10 dečaka – uzrasta od 9 do 19 godina – ubijenih oružjem tokom jednog dana: 23. novembra 2013. Nasumično odabran datum odražava zabrinjavajuću statistiku američkog života.

Ali ova deca nisu samo napisana imena. Uz pedantno istraživanje, intervjue sa članovima porodice i izveštaje o nasilju sa oružjem širom zemlje, Jang spaja razorne spomenike za svaku od žrtava dok objašnjava okolnosti koje su dovele do njihove smrti.

„From a Taller Tower: The Rise of the American Mass Shooter“ Simus Mekgrou

Foto: Promo

1966. godine, nakon što je ubio svoju ženu i majku, jedan student se popeo na toranj Univerziteta u Teksasu i počeo da puca. Na kraju je ubio 17 ljudi. U to vreme, to je bila najsmrtonosnija masovna pucnjava u modernoj istoriji Sjedinjenih Država. Sada je deseta na listi.

„From a Taller Tower” prati istoriju američkih masovnih ubica, od Kolombajna, Sendi Huka, Parklenda… Ne prepuštajući se ozloglašenosti koju mnogi očekuju, uz nekoliko izuzetaka, ubice nisu imenovane. Umesto toga, knjiga ispituje uverenja mnogih Amerikanaca o oružju, masovnim pucnjavama i mentalnim bolestima i suočava se sa okolnostima koje dozvoljavaju da se ove katastrofe nastave.

„Glimmer of Hope: How Tragedy Sparked a Movement“ The March for Our Lives Founders

Foto: Promo

Nakon jedne od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u Sjedinjenim Državama, organizovali su se učenici srednje škole “Mardžori Stounmen Daglas” u Parklendu u Floridi, gde se masakr dogodio. Sada, pokret “Marš za naše živote” i neprofitna organizacija rade na okončanju nasilja vatrenim oružjem kroz građanski angažman, obrazovanje i direktnu akciju.

Ova antologija beleži priče 25 studenata osnivača kroz poeziju, lične eseje, razgovore i odlomke iz govora. U njemu se detaljno opisuje strah koji su osećali 14. februara 2018, bezbroj sati potrebnih da bi pokret bio uspešan, i trauma koja nastavlja da utiče na preživele dugo nakon što su TV kamere otišle dalje. Iako je lako zaboraviti koliko su ovi aktivisti mladi, ovaj pogled na njihov izvanredan rad je takođe podsetnik da nikada nije smelo da im se dogodi da rade ovaj posao.

„Misfire: Inside the Downfall of the NRA“ Tim Mek

Foto: Promo

Sa poverljivim dosijeima, izjavama i preko 100 intervjua sa osobljem i saradnicima NRA (Nacionalna asocijacija za oružje), istraživački novinar Tim Mek beleži nesposobnost, korupciju i bezobzirne pronevere koje su obeležile tu organizaciju, i opisuje kako je NRA od obrazovanja o oružju prešla do sabotiranja zakonodavstva koje podržava proveru prošlosti vlasnika oružja nakon masakra u Sendi Huku 2012.

„Stand Your Ground: A History Of America’s Love Affair With Lethal Self-Defense“ Kerolajn Lajt

Foto: Promo

Sa oštrom pravnom analizom, Kerolajn Lajt istražuje istoriju nasilja ukorenjenog u američkim zakonima koji se zasnivaju na principu i ideologiji bezbednosti „uradi sam“ u Sjedinjenim Državama od 17. veka do danas. Uprkos teorijskom pravu svakog Amerikanca da “stoji na svojoj zemlji”, Lajt tvrdi da su, u praksi, ovi zakoni ukorenjeni u potrebi da zaštite čast belaca.

Posmatrajući uticajne sudske slučajeve i ključne trenutke u američkoj istoriji, ona pokazuje kako, iznova i iznova, ovi zakoni ne uspevaju da zaštite žene, siromašne, rodno neprilagođene ljude i grupe rasnih manjina – i često ih ciljaju kada pokušaju da se izbore njihovo tlo.

Otrežnjujuće štivo u kojem Lajt osvetljava kako su američke debate o kontroli oružja duboko ukorenjene u nejednakosti koja je obeležila istoriju Amerike.

Bonus video: Majstor trilera Hičkok – svoje strahove pretvarao je u filmove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar