Foto: Radmila Vankoska, EPA/HANNAH MCKAY

Naši kritičari je nisu baš najbolje primili, ili su je ignorisali, ili su govorili da je loš pisac, kaže Aleksandar Šurbatović o Han Kang, dobitnici Nobela za književnost.

Jedinu knjigu južnokorejke Han Kang, dobitnice Nobelove nagrade za književnost za 2024, objavila je izdavačka kuća „Dereta“ 2016. godine. U pitanju je roman „Vegetarijanka“, i za to je zaslužan pisac Aleksandar Šurbatović, koji je u tom periodu bio urednik u „Dereti“. On za Nova.rs kaže da je nagrada za Han Kang veliko iznenađenje.

Vegetarijanka, Han Kang Foto: Promo

– Kako korejski režiseri prave filmove tako ona piše. Veoma podržava taj neki svedeni zen horor stil, sa malo reči, bez nepotrebnih prideva. Njoj je atmosfera najbitnija od svega. Ona želi da postigne atmosferu metafizičke nelagodnosti, osećaja opasnosti koja odnekud vreba, ali mi tu opasnost niti vidimo, niti možemo da je definišemo.

Knjiga „Vegetarijanka“ nije kod nas sjajno prošla, dodaje naš sagovornik.

– Naši kritičari je nisu baš najbolje primili, ili su je ignorisali, ili su govorili da je loš pisac. Nisam video nijednu pozitivnu kritiku, bez obzira što sam ja tvrdio da je u pitanju vrhunsko delo. Ona je dobitnik „Bukera“ za prevedenu književnost, ali mi smo je tada otkupili pre te nagrade – zaključuje Šurbatović.

Književnica Han Kang je 120. po redu laureatkinja najprestižnijeg literarnog priznanja u svetu.

Bonus video: Dragan Velikić o svojoj novoj knjizi „Bečki roman“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare