Foto:privatna arhiva

Dokumentarni film „Mora da ovo nije sve“ o mladiću koji je digao Srbiju na noge kako bi spasao život nepoznatoj devojčici, sedam godina nakon prvog prikazivanja u Sava centru, biće prikazan večeras u 20 časova na televiziji N1.

Da li se iko u poplavi raznih tragičnih vesti kojima smo svakodnevno izloženi, seća da je 2014. dvadesetdvogodišnji student Jovan Simić rešio da proda sve do čega mu je u životu stalo – kolekciju sportskih dresova koje je godinama skupljao, kako bi pomogao lečenje devojčice Nađe Novaković? Da li se uopšte sećamo da su posle mnogih medijskih napisa o tome, svoje dresove na aukciju koju je on organizovao poslali najpoznatiji svetski fudbaleri, košarkaši? I da li pamtite da je ta neobjašnjiva energija Jovana Simića, koji čak nije ni poznavao malu Nađu, dovela do toga da se na prvoj aukciji skupi više od 80.000 evra, dovoljno da ona sa roditeljima otputuje u Frajburg, kako bi joj na Univerzitetskoj klinici bila presađena koštana srž?

Desetogodišnja Nađa je bolovala od retke bolesti matičnih ćelija (mijelodisplastični sindrom – refraktorna citopenija), koju naša država nije prepoznavala i za koju u Srbiji nije bilo leka. Jedina nada je bila odlazak na lečenje u inostranstvo za šta je bilo potrebno 300.000 evra, što je za porodicu Novaković bila nezamisliva suma. Ali, kao u nekoj bajci, pojavio se spasilac, mladi Jovan Simić. Zbog angažovanja na ovoj humanitarnoj akciji danima nije odlazio na posao u kineski restoran, pa je posle sedam dana otpušten. Nikada nije, kako je govorio, zažalio zbog toga, već je nastavio da se snalazi od posla do posla. A onda je putem medija zapalio fitilj dobrote u Srbiji.

– I mediji su tada odradili svoju društvenu ulogu, bez obzira na kojem političkom polu su se nalazili. Bez obzira da li su se bavili modom, kulturom, sportom… Uz takvu podršku, novac je brzo skupljen i Nađa je krenula u svoju životnu bitku – kaže za Nova.rs Boško Savković, producent film „Mora da ovo nije sve“ koji svedoči o susretu Nađe i Jovana u Frajburgu nekoliko meseci kasnije.

Dokumentarni film „Mora da ovo nije sve“ Foto:Promo/Uroš Maksimović

Bio je to trenutak kada je urađena druga transplatacija koštane srži, jer prva nije uspela.

– Ni tada niko nije znao konačan ishod, ali je postojala velika želja da se isprati ceo tok lečenja kao i tok novca koji je društvo skupilo i uložilo u jedan detinji život. Bez ičije finansijke podrške smo rešili da sve zabeležimo filmskom kamerom kako bi svi znali pravi ishod ove velike humanitarne akcije. Bili smo spremni na sve. Dodatno nismo smeli i hteli da dozvolimo da ljudi izgube veru u humanitarne akcije – priseća se Savković, vlasnik produkcijske kuće „Alternativa“.

Nađa se srećom oporavila i na kraju četvrtog razreda pridružila svojim drugarima u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Beogradu.

Jovan Simić i Uroš Maksimović Foto:Promo/Uroš Maksimović

Uroš Maksimović, reditelj dokumentarca „Mora da ovo nije sve“, rekao nam je da je priča o Nađi i Jovanu morala da se zabeleži.

– Imao sam veliku sreću da baš ja budem taj koji će ekranizovati ovaj nestvarni događaj. Mi smo svi bili ponosni što smo tu bitku zabeležili kamerama, onako kako sam i želeo. Mi, nažalost, imamo mnogo Nađi, ali veoma malo Jovana. I nadao sam se da će ovaj film dodatno da podigne svest kod svih nas koliko je važno pomagati deci kojoj je to neophodno – priča Uroš, koji je tada imao 25 godina i još studirao montažu na FDU.

Premijera filma se dogodila 2. decembra 2015. u krcatom Sava centru. U saradnji sa Humanitarnom organizacijom „Singidunum“ i Sportskim savezom Srbije, ističu naši sagovornici, nakon projekcije je organizovana aukcija vrednih sportskih rekvizita legendarnih sportista kada je skupljeno skoro 15.000 evra. Sav prihod je uplaćen u tek osnovanom Fondu za lečenje retkih bolesti, koji i danas radi pri Ministarstvu zdravlja.

Nađa Novaković i Jovan Simić na preijeri filma u Sava centru Foto:privatna arhiva

“Mora da ovo nije sve“ dobio je nekoliko domaćih i međunarodnih festivalskih priznanja.

– Nađa Novaković koja je svojom dečjom iskrenošću i željom za životom ujedinila Srbiju, ove godine završava srednju školu i planira da upiše psihologiju. Jovan Simić je nastavio da se bavi humanitarnim radom i, na neki način, postao je zaštitno lice dobročiniteljskih akcija. Osnovao je i FK „Miljakovac“ kome je glavni cilj igranja fudbala u humanitarne svrhe. Oženio se i dobio ćerku. Reditelj filma Uroš Maksimović je nastavio da se bavi pokretnim slikama i pre dve godine je dobio Slovenačku nacionalnu nagradu za montažu. Otac je dve ćerke – priča Boško Savković.

Maksimović priznaje da su mu pomešana osećanja pred večerašnje prikazivanje filma:

– Zapravo, samo me sreća obuzme kad god se setim tog perioda. Film je nastavio svoj život i to je ono šta sam priželjkivao od samog početka.

Nažalost, u Srbiji se deca i dalje leče i pomažu SMS porukama. Tako je ekipa filma “Mora da ovo nije sve“ u dogovoru sa TV N1 rešila da i ovog puta pomogne.

– Naime, već sada možete poslati SMS na broj 1150 i tako pomoći NURDOR-u u akciji izgradnje nove roditeljske kuće u kojoj bi boravili roditelji dece iz unutrašnjosti dok se ona leče u Beogradu. Nadamo se da ćemo i ovog puta kroz povezanost medija, kulture i sporta u humanitarne svrhe, pokazati da i u trenucima najvećih kriza odgovorni pojedinci i kompanije mogu biti brži od života – istakao je Boško Savković.

Bonus video: Premijera opere „Deca“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar