Izložba instalacija "Na putu do neba" Radomira Kneževića Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Izložba instalacija “Na putu do neba“ Radomira Kneževića, profesora Fakulteta likovnih umetnosti, čiji stvaralački dometi predstavljaju jedan od najuzbudljivijih trenutaka savremenog umetničkog izraza, sinoć je otvorena u užičkoj Gradskoj galeriji.

Reč je o instalacijama nastalim od granciča drveta koje predstavljaju izmeštanje crteža u prostor i njegovo ponovno reflektovanje putem senke, što predstavlja istu formu u različitim percepcijama. Izložba je deo programa „Era kulture“ u Užicu, ovogodišnjoj Nacionalnoj prestonici kulture.

Izložba instalacija „Na putu do neba“ Radomira Kneževića  Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Autor izložbe Radomir Knežević za list „Nova“ kaže da je, pre svega, pasionirani crtač i da je posvećenost crtežu bio uslov da studenti njegove generacije upišu Likovnu akademiju. A, kada je u toj ustanovi postao profesor, to isto je tražio i od svojih studenata sa dubokim uvrenjem da je crtež, kao jednostavna tehnika u postupku izrade u stvari vrlo delikatan i zahtevan rad koji traži kompilaciju energije i misli. Iz tog poimanja se, dodaje, dalje razvijao njegov umetnički rad u sikarskom razvoju.

– Došao sam do ideje da moji crteži, gde sam se dobrim delom bavio linijskim crtanjem, krenu u prostor, da ne budu samo dve dimenzije a izazov je bio kako da ga napravim. U ranijem periodu sam koristio neke žice a onda razmišljanjem o zemlji, prirodi i odnosu prema njoj, gde se priroda javlja kao neko ko je ugrožen od nas koji smo kao ljudska bića agresivni, odlučujem da te moje linije budu vezane za prirodu jer iz nje izlaze. Tako ja nalazim te grančice iz različitih podneblja, to su delikatni momenti u kojima tražim njihove tokove i energije. Poštujući sve to, stvaram neke nove oblike gde dolazi do neke korespodencije između mene i prirode. Svaka ta grančica u sebi ima neki zapis svog trajanja u prirodi, a ja kao deo prirode maštam o tom nekom svetu u kome živimo, prostoru i idejama – otkriva nam autor.

Izložba instalacija „Na putu do neba“ Radomira Kneževića  Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Knežević objašnjava da sa druge strane izložba ima i ideju i dimenziju prostora, neba, beskraja i nekih mogućih života koji se ogledaju u senci koja nastaje od svetlosti. Crtež izmešten u prostor, kao opipljiv, u svom odsjaju stvara novi crtež koji zavisno od svetlosti postaje nestalan, promenljiv i neuhvatljiiv.

– Senka je sada deo crteža. Svako pomeranje svetla stvara neku novu dimenziju senke. Sa druge strane, ona je potpuno dematerijalizovana, samo je odsustvo i prisustvo svetla. Delikatnost i dematerijalizacija tog crteža, na neki način, podržava diskretnost i osetljivost samih predmeta. Taj dodir preklapanja dovodi do toga da jedno sa drugim čine celinu – dodaje umetnik.

Umetnički pravac tehnike Kneževićevih radova ne postoji ali, kako kaže, to je granica između crteža i skulpture koja je trodimenzionalna i ima materiju koja se određenim postupcima povezuje. To i jeste neka vrsta skulpture koju umetnik, zbog linijske svedenosti u mrežu, naziva crtežom.

Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije u Užicu, u kojoj se izložba prvi put postavlja pred publiku, kaže da je čast predstaviti umetnika koji godinama dosledno istražuje biomorfne mogućnosti materije.

– Iz rudimentarnosti materije on gradi, manje ili više, profilisane skulptorske oblike koji u prostoru galerije predstavljaju složene trodimenzionalne kompozicije. Tako na granici svetlosti i tame, organskog i htonskog, magijskog i simboličkog, nastaje novi jezik materije. Taj autentični likovni rukopis u instalacijama Radomira Kneževića bivstvuje na mestu susreta asocijativnosti prirodnih formi i nasušne umetnikove potrebe za njihovim estetskim preobražajem u istinu arhetipske snage. Gledajući te instalacije prizivamo misao Mišela Fukoa koji kaže: „Kada čovek pokuša da se definiše kao živo biće, on svoj početak otkriva na podlozi života koji je započeo mnogo pre njega“. Ovakva postavka ne dovodi samo u pitanje mesto i funkciju skulpture kao umetničkog predmeta, već i našu sliku o sebi.

Izložba instalacija „Na putu do neba“ Radomira Kneževića Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Izložba posetioca poziva na otvoren dijalog sa onostranim i nevidljivim trenucima spoznaje, zaključio je Cvetić.

Četrnaest instalacija-prostornih crteža Radomira Kneževića objedinjenih u postavci pod nazivom „Na putu do neba“ deo je programa „Era kulture“ u Užicu, ovogodišnjoj Nacionalnoj prestonici kulture. Zatvaranje izložbe ispratiće i nagrada za posetioce koji pošalju nabolju fotografiju koja na najoriginalniji način bude predstavila izložene instalacije i njihov refleks u prostoru.

Bonus video: Užice postalo prestonica kulture pa izbacilo umetnike iz svojih ateljea na ulicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare