Narodno pozorište Užice, stolice Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Došlo je do potpunog topljenja, unutrašnjost sedišta se pretvorila u prah i već nekoliko godina pokušavamo zajedno sa osnivačem, da dogovorimo njihovu zamenu, ali to ne stiže na red, kaže Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta ovog grada.

Ono što odavno žulja užičku publiku jesu dotrajale stolice u sali Narodnog pozorišta, čiji pozorišni ansambl stvara sjajne predstave, u kome se svake godine održava prestižan Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”, u kome je nedavno održan i „Joakim Vujić“.

Narodno pozorište Užice, stolice Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Iz pozorišta kažu da su svesni problema koji je nedopustiv pre svega zbog publike, ali da oni koji o tome odlučuju to ne vide kao prioritet za ulaganje, jer novca navodno nema. Oni koji raspolažu novcem građana, odnosno čelnici osnivača ove ustanove kulture iz svojih udobnih fotelja poručuju da je zamena stolica u planu, ali niko nije znao da kaže kada će se to desiti.

Sedišta stara pola veka

Koliko god to izgledalo nemoguće, istina je da pojedini Užičani kada pođu u pozorište ponesu i jastuče, kako bi izdržali da odgledaju predstavu na dotrajalim i izuzetno neudobnim stolicama. Kartu kupuju regularno, jer ne plaćaju sedenje nego gledanje komada, a da ustanu ne mogu iz pristojnosti, jer bi zaklonili pogled drugima.

Kako se došlo do toga da stolice, koje datiraju još od pre pola veka, još nisu doživele zamenu ili bar restauraciju, i da li publika zaslužuje bolje, pitali smo Zorana Stamatovića, direktora Narodnog pozorišta Užice.

Zoran Stamatović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

– Stolice zaista nisu menjane od ugrađivanja, a to je bilo 70-ih godina prošlog veka. To su zaista unikatna, lepo urađena sedišta i uklopljena u enterijer pozorišta. Posle godina trajanja i korišćenja došlo je do potpunog topljenja, unutrašnjost sedišta se pretvorila u prah. Mi već nekoliko godina pokušavamo, zajedno sa osnivačem, da dogovorimo njihovu zamenu. Oni su to uzeli u program, ali nikako da ovaj problem dođe na red. Poslednja vest je bila da će se to raditi kada bude rekonstrukcija mašinskog programa grejanja, jer će tada morati da se dižu sva sedišta u sali. Kada će to biti, ne mogu da vam dam odgovor. Gas je došao do pozorišta, ali ne i u njega i radovi na tome nisu ni počeli – kazao je za  Nova. rs Zoran Stamatović.

Užičko pozorište ima 585 sedišta. Prvi čovek teatra kaže da su pre pet godina deo sedišta menjali iz sopstvenih sredstava, pre svega na balkonu, gde je urađena reparacija stolica koje su presvučene mebl štofom dobijenim od sponzora. Stamatović svedoči i o tome kakva saznanja ima iz pozorišta drugih gradova koja su bila suočena sa ovim problemom.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

– U međuvremenu, npr. Kruševačko pozorište, tri puta je menjalo sedišta, a Kraljevačko pozorište je dobilo nova, kao i Jugoslovensko dramsko, Narodno pozorište… Naša sedišta su dosta izdržala i zato bih voleo da izvršimo restauraciju postojećih na najbolji način. Za to smo dobili ponudu od jedne kraljevačke firme, i to samo za sedalni deo, u iznosu od oko tri miliona dinara – priča prvi čovek Užičkog pozorišta i dodaje:

– Mali je novac koji mi dobijamo i koristimo ih za programe. Ako dobijemo sredstva od dva do tri miliona, a jedna predstava, koja može da postigne neki rezultat na festivalima, košta nas pet miliona, onda je jasno zašto nemamo sredstava da menjamo sedišta. Nama je zaista stalo da bude uređeno sve sa čim publika ima dodira, a to su pre svega sedišta i toaleti. Pozorište bez publike ne postoji i zaista mi je žao zbog toga. Stotine pisama sam dobio od naših posetilaca, koji se zaista žale na neudobnost. Mi smo i pravili neke jastuke, ali time smo samo delimično rešili problem.

Stolice pozorišta nisu prioritet

Naš sagovornik kaže da su razmišljali o dve solucije. Jedna je da menjaju stolice i ne stvaraju nove predstave, a druga da izvade sva sedišta pa kada publika predstave bude gledala stojeći, možda neko razume o kakvom je problemu reč.

Oni koji odlučuju na šta će potrošiti novac građana, zasigurno sede u udobnim foteljama. Jedino ih žuljaju pitanja o odgovornosti koju neretko ne pokazuju. Kada će grad Užice izdvojiti novac za zamenu dotrajalih sedišta u pozorištu i kako je moguće da se godinama taj problem zanemaruje, pitali smo gradskog većnika za kulturu Ratka Trmčića.

Ratko Trmčić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

– U dogovoru sa menadžmentom pozorišta i u skladu sa prioritetima, radiće se rekonstrukcija unutrašnjeg dela. Zamena stolica ili njihova reparacija jeste u planu za naredni period i nadamo se da ćemo uskoro dobiti najbolje rešenje. Reč je o velikom poslu, koji će se raditi u sklopu rekonstrukcije mašinske sale – bilo je sve što nam je ovim povodom rekao Trmčić.

Imajući u vidu da je Užice ovogodišnje sedište manifestacije Prestonica kulture Srbije, pitali smo Branislava Mitrovića, koordinatora i menadžera ovog projekta, da li je domaćinski da praćenje važnih kulturnih događaja, kao što je bio i nedavno održan Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, bude neprijatan za publiku zbog stolica na kojima je bolno sedeti?

– To je samo jedan segment u materijalnom smislu u koji treba ulagati. Mi ove godine, zahvaljujući manifestaciji, u kulturu grada Užica ulažemo 500 miliona dinara. Ali ovo nije u projektu iz tog budžeta iako je evidentirano u planovima razvoja grada, pa je zamena sedišta u pozorištu posao koji će biti u narednom periodu urađen. U trenutku apliciranja za sredstva Ministarstva kulture povodom ovogodišnje manifestacije, nismo mogli konkurisati za zamenu stolica, jer za to nismo imali pripremljenu projektnu dokumentaciju – objasnio je Mitrović.

Putujuće pozorište Šopalović Foto: Narodno pozorište Užice

Pored pozorišnih predstava, u Narodnom pozorištu Užice održavaju se razni drugi skupovi, svečane pa i stranačke sednice. Kako saznajemo, organizatorima su se žalili i učesnici tih okupljanja, ali se sve završava bez reakcije i uvažavanja onih na kojima se sve zasniva – pozorište na publici, svečanost na prisutnima, politika na biračima, sve na onom običnom čoveku koga žulja mnogo više od stolice. A, sve što žulja donosioce odluka jeste novac tih istih građana, koga koliko god da ima, nije dovoljan.

Bonus video: Počeo 60. festival „Joakim Vujić“ u nacionalnoj prestonici kulture Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar