Foto: Zoran Raš

Izložba "Fotografije koje se pamte" fotografa Zorana Raševića Raša biće otvorena sutra u 19 časova u "Sali pod svodovima" u Konaku kneginje Ljubice.

„U jednom momentu svog života, svaki čovek zatekne sebe kako sabira šta je do tada uradio i često razmišlja da li je i koliko zadovoljan onim što je postigao. Kroz glavu su mi se vrtele stotine fotografija, koje sam napravio i kojih sam se setio. A koliko je njih na koje sam i zaboravio. Fotografije stvaramo i čuvamo kao najverodostojniji dokaz jednog vremena. One najbolje objavljivane su stotine puta zato što su u jednom kadru na upečatljiv način opisale ne samo jedan događaj već i jednu epohu. I mnogo godina kasnije i dalje su aktuelne pa su time postale antologijske“, kaže fotograf Zoran Rašević Raš najavljujući izložbu „Fotografije koje se pamte“.

On dodaje da mu je namera bila da ostanu upamćene ne samo fotografije već i njihovi autori, od kolega fotografa i fotografkinja.

„Odabrao sam tridesetak svojih kolega i koleginica i trudio se da budu iz različitih oblasti fotografije. Pored ratne, tu je lajf fotografija, sportska, konceptualna, rok, modna, filmska, podvodna, portreti. Među kolegama koje sam imao čast da fotografišem je Tomislav Peternek, doajen srpske fotografije, Goran Tomašević, dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju, Predrag Mitić, čija se fotografija nalazi u Muzeju primenjene umetnosti kao nacionalno blago, Miloš Cvetković, jedan od najpoznatijih ratnih fotoreportera, profesori Branimir Karanović i Aleksandar Kelić, Brajan Rašić, fotograf Rolingstonsa i najpoznatijih svetskih muzičkih zvezda. Tu su i Petar Kujundžić, Dušan Vranić, Dragoljub Zamurović, Željko Šafar, Emil Vaš, Imre Sabo, Nenad Marjanović, Goranka Matić…“

Izložba će biti otvorena do 30. septembra.

Bonus video: „Sećam se 2“: Predstavljanje monografije i otvaranje izložbe fotografija Dragoljuba Zamurovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar