Foto: Galerija Doma omladine Beograda

Prva samostalna izložba “Simfonija stvaranja“ mlade umetnice Sare Marković biće otvorena u utorak, 17. januara u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda.

U Sari Marković živi jedan renesansni majstor, bilo da drži četkicu, pero, flomaster ili digitalnu olovku, koji dobro gradi izraz koji je prepoznatljiv u svim vremenima, zapisao je akademski slikar Bojan Savić. Istakao je da ona predvodi govor mlade generacije, ilustrativnim prikazom renesansnog realizma, vodeći unutrašnji izraz ka savremenoj umetnosti.

Rad Sare Marković Foto: Galerija Doma omladine Beograda

Tema njenih crteža su, nastavio je, realni portreti i figure koje umetnica pozicionira u jedan svet prepun mašte, i od njih pravi bića sa mitološkim neofantastičnim motivima.

“Osnažuje ih i daje im slobodu da se kreću u linearnom prostoru gde konstruiše vitraže, razne ornamente, rozete i druge magične detalje”, dodao je Savić i naglasio, između ostalog, da Sarine slike odlikuje snažni, estetsko privlačni izgled figura koje kroz energične palete boja postaju nesvakidašnje poput likova iz bajke.

Po njegovim rečima, ona gradi svoje scene ilustrujući svoj unutrašnji svet, crta i slika do poslednjeg detalja, daje platnu harmoniju, u bojama i u kompoziciji i iskreno veruje da je pred njom svetla budućnost, jer ispunjava najviše standarde koje sama sebi postavlja.

Foto: Galerija Doma omladine Beograda

Sara Marković rođena je u 1999. u Beogradu, gde je završila Srednju umetničku školu “Tehnoart Beograd“. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek Primenjeno slikarstvo. Tokom studija dobila je nagradu “Krsta Andrejević“ za najbolje izveden rad iz oblasti primenjenog slikarstva. Učestvovala je na više grupnih izložbi. Osmislila je idejni crtež i učestvovala u oslikavanju murala OŠ “Lazar Savatić” u Zemunu.

Bonus video: Luna park – Jelena Blečić

Izložba “Simfonija stvaranja“ biće otvorena do 29. januara 2023. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar