Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Na jubilarnoj, 30. po redu postavci u Gradskoj galeriji u Užicu, prikazani su radovi deset studenata, budućih slikara, grafičara, vajara i dizajnera, kojima je to, po tradiciji, polazna tačka u karijeri.

Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u Užicu, a ove godine u okviru Prestonice kulture, održava se 30. put. Ovo je prilika da se mladim umetnicima pruži podrška na samom početku akademskog stvaranja. Generacijama studenata ovo je najčešće prva izložba sa kojom se kreće dalje i koja se nikada ne zaboravlja. Ove godine deset onih koji dolaze, svoje radove su izložili u prostoru Gradske galerije.

Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Izložbu je, u ime studenata, otvorio student završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti – primenjeno vajarstvo, Petar Božović. Kaže da se ne bi usudio da ocenjuje grupnu izložbu zbog drugačijih ličnosti i njihovog različitog pristupa, ali smatra da je najveći kvalitet ove izložbe što okuplja užičke mlade autore kojima je ovo uglavnom prilika za prvo izlaganje i dragocena podrška.

Petar Božović Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

– Ja sam ovde prvi put izlagao kao mlad student, a značilo mi je da polazim iz poznate sredine kada krećem u taj izlagački svet. Meni je ovde ovo četvrta izložba, od kada studiram izlažem svake godine. Koliko ja znam, u razgovoru sa kolegama sa fakulteta, nije mi poznato da još negde postoje ovakve izložbe. Za užičke studente je ovo sjajna šansa i prilika da izlažu u svom gradu, među poznatim ljudima jer je važno da publika i vidi njihove radove – kazao je za „Novu“ Božović koji se na vajarstvu, kako kaže, pretežno bavi hladnim geometrijskim formama, odnosom prirodnog i veštačkog što je prikazao i svojim radovima.

Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Tvrđava kao inspiracija

Aleksandra Popović, studentkinja prve godine Akademije likovnih umetnosti, odsek slikarstvo u Trebinju, prvi put izlaže svoje radove. Kaže da je uzbuđenje veliko ali još veći osećaj podrške i potvrde da je ušla u svet umetnosti.

– Ovo može da mi pomogne i kasnije kada završim fakultet jer planiram da nastavim rad u umetnosti i podržavam izložbe. U Trebinje sam otišla sasvim slučajno, lep je grad, na fakultetu mora mnogo da se radi, ali lakše je kada se u tome uživa. Uživam u slikanju, uglavnom radim ulje na platnu jer me to najviše ispunjava i smirujuće deluje na mene – rekla nam je Aleksandra.

Aleksandra Popović Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Jelena Mitić je studentkinja Fakulteta umetnosti Priština (Zvečan), na odseku grafike. Iako je stigla do četvrte godine studija, na ovo izložbi izlaže prvi put. Završila je Umetničku školu u Užicu a na Kosovo je otišla zbog društva, ali i porekla svoje majke:

– Uklopila sam se baš i lepo mi prolaze studentski dani. Što se opšte situacije tiče, po vestima se zna kako je, ali hvala Bogu, nama se nije ništa desilo pa i nije toliko strašno. Dobro su prošle ove četiri godine,umetnost ipak nema granice. U srednjoj školi sam završila grafički dizajn, a sve me je ipak vodilo ka grafici o kojoj nisam mnogo znala, ali sam je veoma zavolela i pronašla se u toj tematici.

Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Jovana Golubović je student četvrte godine Akademije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Uglavnom se bavi fresko tehnikom u maniru freskopisa a platno joj služi samo za galerijsku prezentaciju. Iskreno i čisto veruje u svoj put.

– Mislim da Bog sve namesti a ja kao da sam zalutala i sasvim slučajno upisala ovu akademiju. Međutim, vremenom se otkrilo da je zapravo to tako trebalo. Malo sam se dvoumila između primenjene i ove akademije, ali uz savete roditelja i profesorke iz srednje škole, sve se sklopilo da bude ovako. Za mene izlaganje na ovoj izložbi je obavezno i značajno jer je lepo gledati kako svi sazrevamo kao umetnici. Ne radim samo freskopis već i sve ostale tehnike, mozaike, crteže, ali i istorijsko slikarstvo što zapravo jeste moja prava ljubav – ističe Jovana.

Jovana Golubović Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Razgovarali smo i sa studentkinjm prve godine master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, odseka unutrašnje arhitekture Dunjom Selaković. Ona je izložila dva rada iz dva predmeta.

– Izlažem već treći put, uvek mi je čast da sam ovde jer sam na radovima, što svake godine radim na nekom predmetu, povezala svoj grad sa nekim zadatkom ili konceptom. Izložila sam rad koji sam na predmetu Studio master 1 radila tokom čitavog semestra ali i jedan umetnički projekat iz predmeta Oblik, struktura i izraz, gde sam predstavila užičku tvrđavu – kaže Dunja.

Dunja Selaković Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Mapa uspeha

Povodom ovogodišnje jubilarne tridesetogodišnje izložbe „Oni koji dolaze“, koja je okupila deset studenata umetničkih fakulteta i akademija, koji su svojim sugrađanima predstavili svoj umetnički izraz koji obećava lepe karijere, govorio je i direktor Gradske galerije Užice Zoran Cvetić. On napominje da je naziv izložbe prevazišao svoje inicijalno i simboličko značenje.

Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

– Za sve ovo vreme oni koji dolaze su zapravo došli, opstali i obogatili srpsku, regionalnu pa i svetsku umetničku scenu svojim likovnim izrazom. Decenijama iz godine u godinu užički kraj potvrđuje da je neiscrpan izvor talentovanih mladih slikara, grafičara, vajara, dizajnera, kostimografa, scenografa i konceptualnih umetnika, što ovoj izložbi daje pun smisao. Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Cetinje, Trebinje, Ljubljana ali i Pariz, London, Njujork, Rim, Berlin, Amsterdam i mnogi drugi svetski likovni centri danas čine jedinstvenu mapu uspeha onih koji su prva likovna znanja, prve refleksije publike na njihove izložene radove i prve potvrde stvaralačke kreacije od svojih profesora i likovnih kritičara stekli upravo ovde, u našoj galeriji – naglasio je Cvetić prilikom otvaranja izložbe.

Izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, pod nazivom „Oni koji dolaze“ u
Užicu, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

S izložbe je poslata poruka da generacije užičkih studenata, ukrštajući različite stvaralačke postupke, pronalaze puteve sagledavanja sveta u sebi i oko sebe. Često to rade duhovito ili pak subverzivno parodirajući društveni i emocionalni kontekst savremenog društva. Isto tako, zarazna je energija kojom ovi mladi ljudi vizualizuju realnost u kojoj žive, neretko zabrinuto i zamišljeno pa i ironično, neobavezno i razigrano. Na taj način, razotkrivajući sopstvene i naše autoportrete, pozivaju da gradimo bolji svet ili bar lepši za onoliko mudre hrabrosti ili hrabre mudrosti kojom ulaze u svet umetnosti.

Izložba u prizemlju Gradske galerije u Užicu biće otvorena do kraja avgusta, a želja organizatora, posetilaca ali i izlagača je da oni koji dolaze budu oni koji ostaju ili bar oni koji dolaze redovno i nikada ne napuštaju svoj grad.

Bonus video: Užice postalo prestonica kulture pa izbacilo umetnike iz svojih ateljea na ulicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar