Ivan Medenica
Ivan Medenica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Festivalu Bitef želim da ne izneveri svoje osnovne misije, kaže za Nova.rs Ivan Medenica, doskorašnji umetnički direktor i selektor Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala.

Nakon što se Ivan Medenica, posle sedam godina, povukao, zbog isteka mandata, s mesta umetničkog direktora Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala, što je izazvalo buru i polemike u ovdašnjoj javnosti, na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda za novog umetničkog direktora Bitefa imenovan je reditelj i profesor Nikita Milivojević.

I posle svega, ali i toliko godina na čelu Bitefa i oduke Skupštine grada Ivan Medenica je imao samo kratak komentar:

– Festivalu Bitef, kao i do sada, kao i pre nego što sam postao njegov umetnički direktor i selektor, želim sve najbolje. Da ne izneveri svoje osnovne misije, promociju novih pozorišnih tendencija, ali pre svega društveni i politički angažman – kazao je Ivan Medenica za Nova.rs.

Nikita Milivojević, kako je saopšteno iz Bitef teatra, dobio je mandat da, kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi koncept i selektuje predstave za festival. Nakon imenovanja Milivojevića podsetili su da je jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koji je ostvario zapaženu karijeru u Srbiji, ali i širom sveta i da je laureat brojnih nagrada, takođe i da je bio direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. godine.

Nikita Milivojević na mestu umetničkog direktora Bitefa, kako su takođe podsetili, zamenjuje Ivana Medenicu koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina. Pre toga program su selektovali Anja Suša, Jovan Ćirilov i Mira Trailović. Upravo su Trailović i Ćirilov zaslužni što je 1967. pokrenut Bitef. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala. Već više od pola veka Bitef, naveli su organizatori, prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti.

Ivan Medenica je, podsetimo, saopštio pre nekoliko dana da se povlači sa čela teatarskog festivala, a razloge je obrazložio rečima da „nije ni smenjen, niti je podneo ostavku, već je odbio da radi u vakuumu“:

– Odbio sam da radim u potpuno neformalnom v.d. statusu, u kakvom mesecima funkcionišu mnoge naše ustanove, i to ne samo kulture. Takva provizorna stanja slabe pozicije rukovodstava i, samim tim, i institucija. Na to nisam pristao.

Ivan Medenica Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Objasnio je kako nikako ne treba sve da se svede na „personalno pitanje, već na nekompetentan i neodgovoran odnos prema instituciji od prvorazrednog značaja za srpsku kulturu“:

– Rad na međunarodnom pozorišnom festivalu ranga Bitefa počinje najmanje godinu dana ranije, a idealno bi bilo i godinu i po. Konkretno, producentski tim festivala i ja počeli smo da radimo na ovogodišnjem, 57. izdanju festivala još u julu 2022, pošto Bitf počinje krajem septembra. Intenzivno smo radili do kraja prošle kalendarske godine i isteka mog mandata. Ilustracije radi, pregovaralo se s nekim od vodećih svetskih pozorišta i trupa: Théâtre de la Ville, Pariz, Odéon-Théâtre de l’Europe, Pariz, Residenztheater, Minhen… Od januara ove godine pregovore smo bitno usporili ili zaustavili, jer više nemam mandat i ne mogu da se lažno predstavljam pred stranim partnerima – ukazao je Medenica.

Nataša Mihailović Vacić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dodao je i kako je o specifičnoj situaciji obavestio, pre isteka mandata, gradsku sekretarku za kulturu Natašu Mihailović Vacić, koja predstavlja osnivača Bitefa:

– Doduše, samo u telefonskom razgovoru, jer nam sastanak, iako ga je više puta sama predlagala, čak davala i datume, nikada nije zakazala. Tada sam joj ukratko objasnio ceo ovaj proces rada, i istakao da će međunarodni ugled Bitefa biti jako narušen ako se budemo igrali sa stranim partnerima, ako budem ugovorio gostovanja nekih predstava, što će zatim biti poništeno. Na to mi je odgovorila da mi ne garantuje novi mandat, ali da garantuje da će, ako dogovorim neke predstave, one i biti izvedene na 57. Bitefu. Ovo samo na prvi pogled deluje korektno, jer je, zapravo, strašno neodgovorno: jedna rečenica u telefonskom razgovoru ne može da bude nikakva garancija – zaključio je Ivan Medenica.

Bonus video: Ivan Medenica i Ivan Lalić o Bitefu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar