Foto: Promo

Izložbe "Bombofon", "O istoriji" i "The rotten smell is you" biće otvorene sutra u Kulturnom centru Beograda.

„Bombofon“ magistra vajarstva i vanrednog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Nikole Macure biće otvorena 4. jula u Likovnoj galeriji KCB-a. Macura pronalazi oružje i druge rekvizite sa vojnog otpada u Temerinu kako bi ih preoblikovao u svojevrsne muzičke instrumente, poput bombofona duvačkog instrumenta napravljenog od granata za ručni bacač M57.

– Utilitarni predmeti koji su proizvodili zvuk pucnja, praska, rafala ili eksplozija tokom anti-jugoslovenskih ratova, prevode se u svet utilitarnih predmeta u umetničkom sistemu, čija je funkcija produkovanje zvukova, muzike i kompozicija s jasnom anti-ratnom porukom – navedeno je iz KCB.

Na otvaranju izložbe „The rotten smell is you“ 4. jula u galeriji „Podrum“ KCB-a biće izveden pol dens predavanje performans Aje Janković, sa početkom u 19.30 sati.

Foto: Promo

Iz KCB- a je navedeno da izložba, čija je kustoskinja Jelisaveta Rapaić, istražuje suštinsku problematiku aproprijacije od strane desnice i ogledalne svetove, post-istine i teorija zavera.

– „The rotten smell is you“ gradi jedinstven narativ, spajajući različita iskustva i uglove posmatranja kako bi analizirala raskol između feministkinja trećeg i četvrtog talasa, koji se najčešće primećuje kroz diskurs o transrodnosti, seks radu i hiperženstvenosti – naveo je KCB.

Umetnice su, pored Jovanović, Kristina Bajilo, Nikola Balberčakova, Sofija Đovanoti, Đejmi Hadrović, Radna grupa Merlinka, Milica Mijajlović Živković, Peni Kej, Džesika Stoja i Zuzana Svatik.

U galeriji „Artgejt“ biće otvorena izložba „O istoriji – Darije Petković, Neja Tomšič i Vladimir Živojinović“, u okviru koje troje umentika „svako na svoj karakteristični način, istražuju istorijske narative, ali uvek drugačije i daleko od opšteprihvaćenih tumačenja“.

Foto: Promo

– Preispituju različite predstave o istoriji i njenu ulogu u kreiranju političkih i javnih diskursa sadašnjosti, baveći se specifičnim epizodama lokalne i globalne istorije. Iako su njihove prakse potpuno različite, sve troje kombinuju sliku i tekst kako bi dodatno kontekstualizovali sadržaj – navedeno je u katalogu.

Sve tri izložbe traju do 10. avgusta.

Bonus video: Endi Vorhol na Arsenal festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar