Predstava "Akademija smeha" Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

Atelje 212 gostovaće 11. juna sa predstavom "Akademija smeha" u režiji Milice Kralj na festivalu "Dani satire Fadila Hadžića" u Zagrebu.

Drama savremenog japanskog pisca Koki Mitanija „Akademija smeha“ u kojoj igraju Goran Jevtić i Uroš Jakovljević, zasnovana je na istorijski istinitim činjenicama. Početkom Drugog svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana. Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke građanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smeh, na komedije u kriznim vremenima.

Drama „Akademija smeha“ ( Warai na Daigaku ) premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nakon čega se izvodi širom Japana i u inostranstvu. Drama je nagrađena uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua.

Međunarodni pozorišni festival 48. Dani satire Fadila Hadžića, koji pred zagrebačku publiku dovodi najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i regiona, održaće se od 2. do 18. juna u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Ovogodišnji program festivala sastoji se od dvanaest predstava, iz Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja, a odredili su ga savremeni pisci i autorski projekti te adaptacija klasika, dakle – savremena reč, najavili su organizatori.

O festivalskim nagradama odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Marina Petković Liker (rediteljka), Iva Visković Križan (glumica) i Božena Matijević (novinarka Večernjeg lista). Prvi put ove godine Kerempuh je oformio i Mladi žiri, koji čine pet studenata koji će odlučavati o Nagradi za najbolju predstavu Mladog žirija.

U okviru festivala biće izvedene Kerempuhove predstave „Kroćenje goropadnice“, autorski projekt Selme Spahić po motivima Šekspirove komedije, i „Ožalošćena porodica“ B. Nušića u režiji Ivana Plazibata. Dve predstave selektovane su i iz Teatra &TD i to: autorski projekt Kristine Grubiše i Karle Leko „Beštije“ te autorski projekt Sanje Milardović i Lane Barić „Visibaba“. Gradsko dramsko kazalište Gavella izvešće predstavu „Moji tužni monstrumi“ Mate Matešića u režiji Vite Taufera, a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavu „Zbilja“ Tomislava Šobana.

Iz Sarajeva stižu Kamerni teatar 55 s predstavom „Ljubičasto“ Selme Spahić, Tatjane Šojić, Maje Izetbegović, Borisa Lera, Sabita Sejdinovića, Anje Kraljević i Emine Omerović, u režiji Selme Spahić, i Narodno pozorište Sarajevo „Jedan je Muhammad Ali“ Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića. Na programu je i Slovensko ljudsko gledališče Celje s predstavom „Raj“ Matea Spiacija i Qendra Multimedia iz Prištine s predstavom „Mirovni pregovori“. Gradsko kazalište mladih Split dolazi s predstavom „Zakon Zagore“ Ivana Lea Leme.

Svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada održaće se 18. juna uz koncert benda „Neki to vole vruće“.

Bonus video: Atelje 212 obeležava pola veka Radovana Trećeg

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar