Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Australijski muzičar Nik Kejv priredio je sinoć u Beogradu intimno, pripovedačko putovanje kroz svoje pesme, u svedenom izvođenju klavira i basa, na zadovoljstvo posetilaca druge večeri "Belgrejd (Belgrade) river festa".

Kejv je ispraćen višeminutnim ovacijama sa unapred rasprodatog koncerta, koji je potrajao dva časa na platou „Geozavoda“, u Beogradu na vodi, pred par hiljada posetilaca.
Pozdravljen oduševljenim poklicima i aplauzima već pri pojavljivanju na pozornici, odeven elegantno u crno odelo, Kejv je mahnuvši posetiocima na srpskom jeziku odgovorio sa: „Hvala Srbija!“

Upitavši potom na engleskom kako su svi, Kejv je primetio da posetioci izgledaju prelepo, uz završetak opet na srpskom: „Divni ljudi“.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Kejv je objasnio da će samo uz pratnju basiste Kolina Grinvuda iz britanskog sastava Rejdiohed pokušati da odsviraju „gomilu pesama, novih i starih, izuzetno redukovano“.

Napomenuvši da će pesme zvučati u obliku kao kad ih je doneo pred svoj sastav Bed sids, Kejv je dodao da su kao takve „u veoma ranjivoj formi, što traži određenu koncentraciju“.

Otvorivši nastup sa „Girl In Amber“, Kejv je svirajući klavir nastojao da pre svake pesme kaže ponešto o njoj, pa je za „Higgs Boson Blues“ naveo da je to „duga, tragična priča duhovnog kolapsa“.

Upitavši posetioce da li znaju njegov album „Dig Lazarus, Dig!!!“ (2008), Kejv je sa njega otpevao „Jesus of the Moon“, pesmu o momku koji je ostavio devojku i nalazi se u srećnom prostoru „između hrabrog i novog i počinjene užasne greške“.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Sa albuma „Ghosteen“ (2019), izvedena je „Galleon Ship“, a za „Our Children“ je Kejv, pomenuvši da je nastala jer se počeo brinuti za decu u današnjem svetu, dodao da je to „neopraštajuća pesma koja nažalost uspeva da bude relevantna“.

Kejv je ispičao da je „Papa Won`t Leave You Henry“ nastala dok je živeo u Brazilu, kada je zemlja prolazila „kroz užasna vremena“, a on je tada dobio sina. Prema njegovim rečima, pesmu je napisao o sebi i političkoj situaciji, dok je ljuljao u kolevci svog sina, a „Papa Won`t Leave You Henry“ su zapevali i u publici.

U odličnoj glasovnoj formi, vidno dobro raspoloženi Kejv je izveo „Cosmic Dancer“ britanskog glam rok sastava T Rex, posvetivši je njihovom vođi Marku Bolanu (1947-1977), koji je „napisao neke od najlepših pesmama ikad“.

Uz poneki kratki solo Grinvuda na basu, Kejv je svirajući klavir otpevao „Carnage“, „The Mercy Seat“, „The Ship Song“, „The Weeping Song“, a za „Into My Arms“ je pozvao posetioce da potiho zapevaju s njim, što su masovno i učinili.

„Ovo je užasna priča, užasne stvari se dešavaju, ali ima divan, transcendentalan završetak. Zove se `Jubilee Street`“, objasnio je Kejv.

Kao poslednju pesmu Kejv je najavio i otpevao „Push the Sky Away“, dodavši duhovito „A onda ćemo se nakon 17 sekundi vratiti da odsviramo ono što želite“.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Kejv je potom prišao rubu pozornice i rukovao sa nekoliko posetilaca, da bi se nakon nekoliko minuta glasnih ovacija i dozivanja vratio sa pitanjem: „Šta biste čuli?“

Pošto je zatražena „Nobody’s Baby Now“, Kejv je uspeo da otpeva pesmu, iako je priznao da ne zna reči, i u tri navrata je na početku prekidao izvođenje, uz psovku i smeh.

Na uzvike odobravanja naišla je izvedba „Palaces of Montezuma“, Kejvovog sporednog benda Grajndermen, a nakon glasnog naručivanja posetilaca stigla je i „God Is In The House“.

Podsetivši na svog kolegu Rolanda Hauarda (Rowland Howard 1959-2009), iz njihovog sastava Birtdej parti, Kejv je njemu u čast za kraj nastupa izveo „briljantnu, sofisticiranu“ pesmu „Shivers“.

„Hvala, bili ste divni“, poručio je Kejv, ispraćen gromoglasnim aplauzima, koji su ga izmamili na pozornicu da izvede još par pesama.

Koncertu su između ostalih prisustvovali teniser Novak Đoković, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i pop pevačica Konstrakta.

Bonus video: Godišnjica ubistva Džona Lenona: Ustalasao je Ameriku tvrdnjom da su Bitlsi popularniji od Isusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare