Majkl Daglas Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Slavni holivudski glumac Majkl Daglas laureat je počasne Zlatne palme za životno delo koja će mu biti dodeljena na predstojećem Kanskom filmskom festivalu.

Organizatori najznačajnijeg filmskog festivala na svetu saopštili su da će dvostrukom dobitniku Oskara počasna Zlatna palma biti uručena na ceremoniji otvaranja smotre na Kroazeti 16. maja, koju će voditi glumica Kjara Mastrojani.

Majkl Daglas, koji je potekao iz ugledne holivudske porodice, laureat je počasnog priznanja zbog „briljantne karijere, kao i angažmana u svetu kinematografije“, saopštili su organizatori Kana.

Daglas, kome je 78. godina, u svom bogatom opusu ima filmove, kakvi su „Kineski sindrom“ Džejmsa Bridžisa, „Niske strasti“ Pola Verhovena, „Pad“ Džoela Šumahera i „Moj život s Liberačijem“ (Iza kandelabra) Stivena Soderberga. I sva pomenuta ostvarenja prikazana su u Kanu.

– Uvek je dašak svežeg vazduha biti u Kanu. Upravo ovaj festival divna je platforma za smele filmske stvaraoce, umetničku odvažnost i vrsno pripovedanje – izjavio je Daglas.

Sin Kirka Daglasa se povodom povratka na Kroazetu i najnovijeg priznanja prisetio i prvog boravka u Kanu:

Majkl Daglas Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

– Od mog prvog dolaska 1979. godine sa filmom „Kineski sindrom“ do poslednjeg, kada je bila premijera „Iza kandelabra“ 2013, Kanski festival me je uvek podsećao da magija filma nije samo u onome što vidimo na ekranu ili na bioskopskom platnu, već u mogućnosti da utičete na ljude širom sveta – istakao je Majkl Daglas.

Od oca Kirka, kako podsećaju čelnici Kanskog festivala, Majk je nasledio ljubav prema filmu. I to ljubav koja vraća veru u moć filma i spremnost da se brani telom i dušom.

Osim glumačke karijere, dokaz za to jeste Daglasova producentska karijera. Uplovio je u nju kao koproducent „Leta iznad kukavičijeg gnezda“ Miloša Formana, filma koji je 1975. godine dobio Oskara za najbolje ostvarenje.

Kao glumac radio je s najvećima u industriji, od Roberta Zemekisa u „Lovu na zeleni dijamant“, preko Ridlija Skota u „Crnoj kiši“, ili Adrijana Lejna u „Fatalnoj privlačnosti“, do Olivera Stouna u „Volstritu“, za koji je ovenčan Oskarom.

Ali, osim glumačke karijere posvećen je, napominju organizatori Kana, mnogim bitnim ciljevima. Kao mirovni ambasador Ujedinjenih nacija, još od 1998. godine bori se za nuklearno razoružanje, a već dugo je glasan u pozivima da se uvede kontrola naoružavanja u SAD.

Pre holivudskog glumca, među laureatima počasne Zlatne palme bili su, kako podseća agencija Rojters, francuska rediteljka Anjes Varda i glumica Džodi Foster.

U čast Daglasa Kanski festival će na svom zvaničnom sajtu od 14. do 16. maja strimovati premijerno dokumentarac Amine Mestari „Michael Douglas, the Prodigal Son“. Ovaj dokumentarac osvetliće publici to kako je Majkl, glumac i producent kao i njegov otac Kirk, bio prinuđen da „prihvati sličnost sa slavnim ocem tokom čitave karijere kako bi, ipak, ustanovio razliku“.

„Vreme je bilo kako naučiti da se zovete Majkl kad vam je prezime Daglas“, navodi se u sižeu dokumentarca.

Kanski festival, 76. po redu, otvara film „Madam di Bari“ s Džonijem Depom u glavnoj ulozi, a svetske premijere na Kroazeti do 27. maja doživeće nova ostvarenja Martina Skorsezea, Vesa Andersona, Toda Hejnsa, Pedra Almodovara…

O filmovima u Glavnoj takmičarskoj selekciji Kana odlučivaće žiri, kojim će predsedavati švedski sineasta Ruben Ostlund, prošlogodišnji laureat Zlatne palme za „Trougao tuge“. Osim Ostlunda u žiriju će biti glumci Pol Dejno i Bri Larson, marokanska rediteljka Marjam Tuzani, francuski glumac Deni Menoše, britansko-zambijski scenarista i reditelj Rungano Njoni, avganistanski autor Atik Rahimi, argentinski reditelj i scenarista Damijan Sifron i francuska rediteljka Žulija Dukorno, koja je pre dve godine ovenčana Zlatnom palmom za ostvarenje „Titan“.

U još jednoj selekciji „Izvestan pogled“ žirijem će predsedavati američki glumac Džon Si Rajli, uz Alis Vinkur, Paulu Bir, Dejvija Čoua i Emili Deken.

Bonus video: Karl Malden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar