Nagrada "Car Konstantin", Radivoje Raša Bukvić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Film reditelja Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule” osvojio je čak četiri nagrade na upravo završenim 59. Filmskim susretima u Nišu - nagradu za najbolju mušku ulogu Car Konstantin dobio je Radivoje Raša Bukvić, povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Jovan Jovanović, nagradu za mušku epizodnu ulogu dobio je Ognjen Mićović i Maja Čampar, nagradu za najboljeg stranog glumca.

Stručni žiri Niškog filmskog festivala, koji je najstariji filmski festival u Srbiji, prepoznao je i nagradio glumačku postavu ove nesvakidašnje priče sa autentičnim pečatom reditelja Dragana Bjelogrlića.

Film “Čuvari formule”, istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, je započeo svoj filmski život u Lokarnu, na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala, gde je dobio čak dve prestižne nagrade, a nakon toga su usledila mnoga priznanja kao i prikazivanja na velikom broju međunarodnih festivala.

Svoju domaću premijeru, film je imao u Beogradu u oktobru prošle godine i za samo nekoliko meseci dostigao je gledanost veću od 300.000 ljudi, čime je zauzeo mesto najgledanijeg filma u 2023. godini.

Film “Čuvari formule” koji kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađen je prema romanu „Slučaj Vinča“profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Filmski susreti Niš Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Glumačku podelu čine Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Olivie Bartelemi i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Bonus video: Ekipa „Čuvara formule“ u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare