Foto:Promo

U programu "Open Air" 30. Sarajevo Film Festivala 15 je ostvarenja, među kojima je i "Nakon leta" Danisa Tanovića, koji će 16. avgusta imati svetsku premijeru i otvoriti festival.

Sarajevo Film Festival predstaviće u okviru Open Air programa filmove Korda Džefersona, Džona Tortura, Meg Rajan, Aleksandra Pejna, te film o Zoranu Predinu i novo ostvarenje Rajka Grlića…

“Američka fikcija”
SAD, 2023, 117 min.

Režija: Kord Džeferson
Uloge: Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams, Adam Brody, Keith David, Issa Rae, Sterling K. Brown

Zasnovan na romanu „Brisanje“ Percivala Evertta, film “Američka fikcija” duhovit je rediteljski prvenac Korda Džefersona koji se konfrontira s opsesivnim impulsom naše kulture da ljude svodimo na naglašene stereotipe. Zvezda filma je Džefri Rajt u ulozi Monka, frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od „crnačke“ zabave zasnovane na starim i uvredljivim klišejima. Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše vlastitu „crnačku“ knjigu koja ga smešta u središte hipokrizije i ludila koje tvrdi da prezire.

“Backup”
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, 2024, 109 min.

Režija: Faruk Sokolović
Uloge: Belma Salkunić-Bektešević, Faruk Sokolović, Dragan Bjelogrlić, Rijad Gvozden, Bojana Gregorić-Vejzović, Karla Matošić-Gvozden, Jasna Diklić, Josip Stapić

Čovek, zapušten, star, prestrašen, u kući sa prijateljem Goranom. Napolju tumara besciljno, vidi neprijatelje u susedima, došljacima. Ena, novinarka, dolazi u mesto, snima priču o čuvarima baštine. Objektiv kamere otkriva Čoveka, čudaka, koji sve to krijući se posmatra. Njegovo „skrovište“ je otkriveno. Sudar bolesti i stvarnosti. U kući je pretnja, ratna ljubavnica, kaže đavo je došao po svoje. Olujna noć, sudbonosni susret. Boriti se, pobeći ili se suočiti? I vratiti se?

“Barton fink”
SAD, 1991, 116 min.
Režija: Braća Koen

Uloge: John Turturro, John Goodman, Judy Davis, Michael Lerner, John Mahoney, Jon Polito

U Njujorku 1941. mladi scenarista Barton Fink postiže iznenadan uspeh sa dramom koja slavi običnog čoveka. To privlači pažnju Holivuda i Barton dobija poziv da napiše scenario o rvanju. Film prati njegovu borbu sa spisateljskom blokadom, Holivudom i susedom u hotelu u kojem živi, a koji ga upućuje u tamnu stranu rvanja i života.

“Deda mraz u Bosni”
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, 2024, 86 min.
Režija: Emir Kapetanović

Uloge: Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović, Kristin Winters, Goran Kostić, Marija Omaljev, Alek Kapetanović Marjanović, Vanesa Glođo, Saša Oručević, Rijad Gvozden, Miro Barnjak, Slaven Knezović, Armin Omerović

Decembar 2023. godine. Glumačka trupa kreće na turneju sa predstavom o Deda Mrazu kako bi proširili praznično veselje u malim mestima postratne Bosne i Hercegovine. Dok su deca oduševljena, pojava Deda Mraza ponovo rasplamsava stare sukobe među odraslima.

Foto:Promo

“Drugi čin”
Francuska, 2024, 85 min.
Režija: Quentin Dupieux

Uloge: Lea Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel, Raphaël Quenard, Manuel Guillot

Florens želi da upozna svoga oca s Davidom, muškarcem u kojeg je ludo zaljubljena. Ali Davida Florens ne privlači i želi da je “baci” u zagrljaj svom prijatelju Viliju. Njih četvoro se nalaze u jednom restoranu usred nedođije.

“Grandpa guru”
Hrvatska, Bosna i Hercegovina, 2023, 91 min.
Režija: Silvio Mirošničenko

“Grandpa Guru” je portretni dokumentarac koji eklektičnim stilom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umetnost njihovog pevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića. U filmu pratimo Ginino duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mestom u svetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Sijetl….

“Gym”
Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, 2024, 85 min.
Režija: Srđan Vuletić
Uloge: Edin Avdagić, Dino Sarija, Dina Mušanović, Rijad Gvozden, Igor Skvarica, Adnan Omerović, Filip Radovanović, Faruk Hajdarević, Mirza Dervišić, Pavle Marković, Aneta Grabovac, Vanja Matović, Davor Bojanić, Aleš Kranjec, Emir Fejzić, Elma Fetić, Anja Kraljević, Helena Vuković, Pavle Novaković, Tarik Džinić, Aldin Omerović, Ejla Bavčić

Riki je konobar u posrnuloj ketering kompaniji. Njegov mizogini kolega i budući zet Ado želi da spasi firmu tako što će prebiti vrhunsku slastičarku Melisu, bivšu saradnicu, i naterati je da ponovo radi s njima. Svi uposleni odbace plan kao totalno glup i besmislen. Međutim, Ado je uporni divljak i njegove kolege znaju da on neće stati dok ne bude silom zaustavljen. Riki je razapet između osećaja za pravdu i normi u kojima tolerišemo familiju i prijatelje bez obzira na to šta oni rade.

“Stigla vam je pošta”
SAD, 1998, 119 min.
Režija: Nora Ephron
Uloge: Tom Hanks, Meg Ryan, Parker Posey, Jean Stapleton, Dave Chappelle, Steve Zahn, Greg Kinnear

Keli mrzi Foksa, vlasnika lanca knjižara Fox koji uskoro otvara jednu od svojih zdanja preko puta njene male prodavnice dečjih knjiga. Međutim, nakon što se upoznaju na internetu, nesvesni pravog identiteta onog drugog, njih dvoje započinju intenzivnu online romansu.

“Limeni orkestar”
Francuska, 2024, 103 min.
Režija: Emmanuel Courcol
Uloge: Benjamin Lavernhe, Pierre Lottin, Sarah Suco

Thibaut je međunarodno proslavljeni dirigent koji putuje širom sveta. Nakon što sazna da je usvojen, otkriva i da ima mlađeg brata Džimija koji radi u školskoj kafeteriji i svira trombon u malom limenom orkestru. Njih dvojica ni po čemu nisu slični osim po tome što dele ljubav prema muzici. Naslućujući izuzetni talenat svoga brata, Thibauth odluči da ispravi nepravdu sudbine, a Džimi počinje da sanja o drugačijem životu.

“Megdan: Između vode i vatre”
Srbija, Moldavija, Bugarska, 2024, 106 min.
Režija: Todor Chapkanov
Uloge: Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Aleksandar Radojičić, Petar Božović, lon Bechet, Gennady Boyarkin, Aleksandar Gavranić, Iva Krajnc Bagola, Jovana Balašević, Maya Berović, Radoje Čupić, Đorđe Marković, Miljan Davidović, Vaso Bakočević, Blagoj Veselinov, Remy Bonjasky

Usred pulsirajućih taktova i haosa balkanskog noćnog života, Petar, nekadašnja vaterpolo zvezda, danas radnik obezbeđenja noćnog kluba, kreće u igru sa visokim ulozima kako bi spasio svoj vaterpolo klub od propadanja. Udružujući se sa Zekom, prevarantom sa sumnjivom reputacijom, Petar se kreće kroz mračni lavirint rivalstva i ličnih demona, rešen da povrati svoju slavu i spasi nasleđe svog kluba.

“Nakon leta”
Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Slovenija, Srbija, 2024, 98 min.
Režija: Danis Tanović
Uloge: Jadranka Matković, Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić Šiškov, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić

Kada Maja stigne na udaljeni otok kako bi rešila pitanje obiteljskog nasledstva, ne očekuje da će se tamo zadržati duže nego što je planirala. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Meštani otoka žive svoj ustaljeno neobičan život, a tome posebno pridonose Ićo, načelnik mesta, i Nediljko, njegov poslovni partner u uzgoju eko-marihuane. Tek nakon što se Maja zbliži sa Sašom postaje jasan razmer njenih nerešenih porodičnih odnosa. Potraga za nasledstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

“Prasloven”
Slovenija, Hrvatska, 2024, 112 min.
Režija: Slobodan Maksimović

Emotivna biografska drama o životu i karijeri Zorana Predina, jednog od najvažnijih kantautora bivše Jugoslavije. Film prati njegov put od mladih dana u Mariboru do slave s bendom Lačni Franz i solo karijerom. Kroz retrospektivu njegovih hitova, prikazuje kako su njegove pesme reflektovale društvene promene i lične preokrete. Završava se intimnim pogledom na njegov život, uključujući uspone i padove te uticaj na porodicu i prijatelje. U filmu se pojavljuju poznate ličnosti poput Đorđa Balaševića, Branka Đurića, Gabi Novak i drugih.

Beogradska promocija prvog romana Zorana Predina
Zoran Predin Foto: Promo/ Geopoetika

“Prvo ubij decu”
Sjeverna Makedonija, 2024, 106 min.
Režija: Dimitar Orovcanec
Uloge: Mia Giraud, Martin Gjorgoski, Stefan Spasov

Nestašna balerina, tinejdžerka, tokom kostimske probe za „Labudovo jezero“ greškom, umesto svog, uzima telefon seksualno iskorišćene žrtve trgovine ljudima. U kostimu sa perjem i sa scenskom šminkom na licu, u pratnji svog ludo zaljubljenog momka skejtera potrči za tom devojkom, mlađom od nje, kako bi zamenile telefone. Nakon što stignu devojku, a potom i njenog makroa, shvataju da telefon koji je kod njih sadrži kompromitujući snimak političara koji se bori na izborima. Uporedo sa njihovom, odvija se priča najboljeg prijatelja balerininog momka koji od svoga oca, inače policajca, krade pištolj da bi se zaštitio od uterivača dugova koji ga proganjaju jer im duguje novac.

“Stranputice”
SAD, 2004, 127 min.
Režija: Alexander Payne
Uloge: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh, Marylouise Burke, Jessica Hecht

Neuspešni pisac i obožavatelj vina Majls vodi svog prijatelja Džeka uoči njegovog venčanja na putovanje u vinarski okrug. Dok Majls želi da se opusti i uživa u vinu, Džek žudi za polednjom aferom pre venčanja. Uskoro, Džek počinje da spava sa Stefani, a njena prijateljica Maja zbližava se sa Majlsom. Dve žene pobesne kada Majls nehotice otkrije da se Džek uskoro ženi, što čitavo putovanje baca u haos.

“Svemu dođe kraj”
Hrvatska, Bugarska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Turska, 2024, 89 min.
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Živko Anočić, Jelena Đokić, Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, Ksenija Marinković, Marina Redžepović, Srđan Grahovac, Anjela Nedyalkova, Katarina Bistrović Darvaš

Ova ljubavna priča se događa u Zagrebu danas. Maks Pinter, uspešni advokat, oslobodio je svog klijenta, bogatog i moćnog Dinka Horvata od optužnice za dvostruko ubistvo. Na proslavi pijani Maks Dinku otvoreno kaže da je ubica koji je hladnokrvno ustrelio radnike koji su samo došli da pitaju za svoju platu. Sukob s jednim od stubova društva učini ga nepoželjnim, izgubi partnere Grgu i klijente, žena ga ostavi. No Maks se ne predaje. Uz pomoć Nine, ljubavi iz studentskih dana, kreće u borbu.

Bonus video: Mads Mikelsen deli autograme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar