Scena iz filma Bauk Foto:Nama film

Uoči beogradske premijere domaćeg filma "Bauk", koja će se održati u utorak 1. oktobra u mts Dvorani, ostvarenje reditelja Gorana Radovanovića upravo je osvojilo Gran pri nagradu 27th Religion Film Today festivala u Italiji, za najbolji dugometražni film, dok je kompozitor Ace Vacparov ovenčan nagradom za najbolju muziku iz filma.

Žiri festivala, koji se od 1997. godine neprekidno održava u gradu Trento u Italiji, okarakterisao je film „Bauk“ kao „masterpiece“, istakavši da im je čast da nagradu uručuju ovakvom ostvarenju:

– Remek-delo koje nas je očaralo svojom izuzetnom pričom, prelepom slikom i moćnom glumačkom izvedbom. Film nas vodi na emotivno putovanje kroz oči likova čiji je svet okrenut naglavačke surovom ratnom realnošću, a ipak pronalazeći utehu i ljubav usred haosa. Ovaj srpski film na lep način sažima otpor ljudskog duha i složenost života tokom sukoba.

Podsetimo, pre same beogradske premijere i redovne bioskopske distribucije film je imao zavidan festivalski život, kada je na 28. međunarodnoj smotri filma i multimedija, održanom u avgustu, u gradu Avanka pored Porta, osvojio pet nagrada od kojih nagradu za najbolji film. Takođe, pripala su mu i priznanja za najbolju fotografiju (Vladislav Opeljanc), za najbolju mušku ulogu dodeljenu dečaku Jakši Prpiću, kao i za nabolju žensku ulogu Anđeliji Filipović. Dodeljena je i nagrada za najbolji zvuk, Milošu Drndareviću i Vladi Živloviću.

Tokom oktobra meseca u planu su i drugi filmski festivalu, među kojima i istaknuti takmuičarskii programi u Italiji (Luka), Iranu (Isfahan), u Americi (Vašington), Grčkoj (Atina) i Brazilu (Sao Paolo) i drugim.

Scena iz filma Bauk Foto:Nama film

Film „Bauk“, reditelja Gorana Radovanovića, osmišljen je kao antiratna drama smeštena u 1999. godine, tokom bombardovanja ovih prostora. Prema Radovanovičevim rečima priča sublimira na neki način naš kolektivni strah, ali i duh našeg kolektivnog otpora tadašnjem zlu. Uloge u filmu poverene su Vojinu Ćetkoviču i Milošu Bikoviću, a uloga majke dečaka Save koga tumači pomenuti Jakša Prpič, pripala je makedonskoj glumici Sari Klimoskoj.

Od četvrtka, 3. oktobra, film će se naći na redovnom repertoaru naših bioskopa.

Bonus video: Film „Bauk“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar