Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Nakon trijumfa predstave “Očevi i oci” na 69. Sterijinom pozorju gde je ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu osvojio čak devet nagrada, za Nova.rs govore glumac Aleksandar Vučković i kompozitorka Nevena Glušica.

U sjajnoj glumačkoj podeli ove predstave u kojoj su Miloš Đorđević, Nikola Rakočević, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, Sena Đorović, Iva Milanović, Nikola Ristanovski, u ulozi Mihajla Medakovića zablistao je mladi Aleksandar Vučković.

Foto: Nova

– Od početka kada smo dobili dramatizaciju bilo nam je jasno da držimo dobru strukturu štiva, temelj na kojem možemo da izgradimo vrsnu predstavu. Veljko Mićunović je to filigranski postavio da se katarza oseća i na sceni među nama glumcima, a publika zaista divno reaguje i često ostaje prikovana za stolice od intenziteta te tragične epske priče – kazao je Vučković, dobitnik Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje.

Dodaje da je zahvalan i autorskom timu i kolegama jer bez njih ne bi mogao da kreiram lik.

– U nacionalnom teatru je neki renesansni period. Za godinu i po dana je primljeno nas desetak mladih glumaca i stvarno se oseća neki umetnički naboj, energija, treperi nešto u vazduhu čim se uđe u kuću, tako da se to oseća i na sceni – priča Vučković, koji nije mogao da prisustvuje dodeli priznanja jer je to veče igrao “Urnebesnu tragediju” na matičnoj sceni.

Upravo je za uloge u ove dve predstave danas dobio nagradu „Petar Banićević„.

A kompozitorka Nevena Glušica je kao Vanja Ejdus dve godine zaredom osvojila Sterijinu nagradu za originalnu scensku muziku.

– Osećam ponos i veliku odgovornost. Proces predstave “Očevi i oci” bio je za moje pojmove stvaralački idealan, najviše zbog autorske i glumačke sinergije. Svi elementi su postali neodvojivi i promene su se dešavala istovremeno u svim segmentima – režija, gluma, dramaturgija, muzika. To je veoma inspirativno i otvara neki novi prostor. Kroz takav proces su glumci muziku usvojili i integrisali u glumački izraz. Veoma sam im zahvalna na tome – prokomentarisala je Glušica, koja je prošle godine nagrađena za predstave “Uspavanka za Aleksiju Rajčić” Narodnog pozorišta u Beogradu i “Yankee Rose” Beogradskog dramskog pozorišta.

Nevena Glušica Foto:Privatna arhiva

Od premijernog izvođenja 4. aprila 2023. godine, ovaj dramski komad rađen prema istoimenom romanu Slobodana Selenića u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, nanizao je više od 30 nagrada na festivalima.

Podsećamo, samo na 69. Sterijom pozorju osim što je proglašena za najbolju predstavu, predstavu “Očevi i oci” stručni žiri je pored reditelja Sterijine nagrade dodelio i Kati Đarmati za dramatizaciju, Neveni Glušici za originalnu scensku muziku, Ljiljani Mrkić Popović za scenski govor, kao i Aleksandru Vučkoviću i Vanji Ejdus za glumačko ostvarenje. I to nije sve. I publika je “Očeve i oce” proglasila za najbolji komad, a Ejdus je nagrađena za glumačku bravuru priznanjem “Zoran Tadmilović” koje dodeljuju Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar i Sterijinog pozorja.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ovaj komad nacionalnog teatra nastavlja svoj festivalski život već u subotu, 8. juna, na Teatar festu “Petar Kočić” kada će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Bonus video: Veliki trijumf predstave „Očevi i oci“ na Sterijinom pozorju u Novom Sadu – devet nagrada 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar