Dragan Đorđević Suzuki Foto: Emir Memedovski/Promo

Čelo Fest biće zvanično otvoren u ponedeljak 19. septembra, kada od 20.30 časova publiku očekuje energična muzika violončela kroz koncert ansambla Viva Čelo koji predvodi Dragan Đorđević Suzuki u Sali Beogradske filharmonije, u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF. (Koncert je prvobitno najavljen za dvorište Kapetan Mišinog zdanja, ali je premešten zbog vremenskih uslova).

Među osam violončelista koji će upriličiti bogat program nalaze se, pored Dragana Đorđevića, Dejan Božić, Aleksandar Latković, Danijela Milutinović, Nevena Busarac, Sandra Belić, Marko Miletić i Jan Kristof. Na programu će se naći dela sledećih kompozitora: Villja-Lobos, Pjacola, Kajzer-Lindeman, Fore, Šostakovič, Norman/Bart, Bakaraš, Poper.

Foto: Promo

Čelo fest, festival posvećen umetnosti sviranja na violončelu, dvanaesti put se održava u Beogradu. Posle pauze od nekoliko godina, neverovatnom energijom pojedinaca, obnovljen je ovaj prestižni događaj. Prošlogodišnje izdanje festivala nazvano „Buđenje“ ponovo je dovelo na beogradske scene izuzetne inostrane goste violončeliste, a uz njih su uvek bile i naše brojne snage, kako mladih, tako i iskusnijih srpskih violončelista.

Ove godine od 19. do 25. septembra sa pubikom će biti kolumbijski majstor violončela i laureat najvećih svetskih takmičenja Santjago Kanjon-Valensija, srpski violončelista Petar Pejčić, koji je laureat i najmlađi finalista poslednjeg izdanja Takmičenja Kraljice Elizabete, kao i naš ansambl najboljih srpskih violončelista. Prema tradiciji, biće održano nekoliko majstorskih kurseva i prezentacija.

Drugi dan programa 21. septembar u 20 časova rezervisan je za koncert mladih čelista u sali muzičke škole „Mokranjac“, a naredne večeri biće održan nastup u Sali BF Petra Pejčića na violončelu i Natalije Mladenović na klaviru.

Čast da u nedelju zatvori festival imaće violončelista Santjago Kanjon-Valensija u Sali Beogradske filharmonije.

Bonus video: Koncert na Tašmajdanu – Pola veka YU grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare