Dragan Bjelogrlić, Najava Festivala francuskog filma Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Hvala na ovoj značajnoj funkciji, kuma Festivala francuskog filma, kazao je danas glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.

– Ne znam kako je u Francuskoj, ali u srpskoj tradiciji je ta titula kuma vrlo značajna stvar, ali često je znala da bude i kontroverzna. No, ja ću se truditi da budem kum u najboljem smislu i pozivaću se na najbolju tradiciju srpskog kumstva – ovim rečima našalio se na susretu s medijima glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić koji je kum predstojećeg Festivala francuskog filma (19-23. jun).

S obzirom da je, posle kolega Srdana Golubovića, Vladimira Perišića ili Mikija Manojlovića, kako tradicija ove smotre nalaže, kum Festivala francuskog filma govorio je Bjelogrlić i o značaju tamošnje kinematografije:

– Francuska kinematografija je sigurno stožer evropske kinematografije, a moglo bi se reći i njen vodič svojom dugogodišnjom tradicijom, estetikom, hrabrošću, otvorenošću za male kinematografije. I podrškom kinematografiji celog sveta, posebno u jednom trenutku malim kinematografijama istočne Evrope, između ostalog i srpskoj. Francuska se već dugo godina nalazi na čelu evropske kinematografije i predstavlja svetionik, od kojeg se širi svetlo ka ostalim zemljama. I daje tako hrabrost svim ostalim evropskim zemljama da se osnažuje pojam evropske kinematografije – istakao je Dragan Bjelogrlić.

Dragan Bjelogrlić, Najava Festivala francuskog filma Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

A sam Festival francuskog filma, pred početak ovog šestog izdanja, okarakterisao je vrlo značajnim za Francusku, ali pre svega za nas, jer neprestano raste i razvija se.

– Pozivam sve da dođu na ovogodišnji festival, koji je najambiciozniji. Imamo jako dobre goste i filmove. A ta saradnja između Francuske i Srbije ne ide samo u jednom smeru. Evo, desilo se da imamo, možda, i tu dvosmernu ulicu, koja se sada otvara. Jer, juče su „Čuvari formule„, koji je srpski film, ali pomalo i francuski, počeli da se prikazuju u 80 bioskopa u Francuskoj. To je posle duže vremena velika distribucija jednog filma s ovih prostora.

Posle rada na tom filmu (produkcija CobraFilm i United Media) Bjelogrliću iskustvo kazuje da je u obostranom interesu, ali pre svega da se održe veze na relaciji Srbija-Francuska.

– Svi znamo za dugu, tradicionalnu vezu između Srbjje i Francuske, koja se proteže kroz čitav 20. vek. Ali, osećam se ponosnim ako sam deo nekog novog mosta koji se pravi između dve zemlje. Tako doživljavam i „funkciju“ kuma na Festivalu francuskog filma – priznao je glumac i reditelj, pozvavši sve građane Beograda i Srbije da dođu na festival, jer imaće šta da vide:

– l sigurno će se dobro osećati. U ovim vremenima, kada nemamo mnogo dobrih vesti ovaj festival je sigurno jedna značajna i dobra vest – zaključio je Dragan Bjelogrlić.

Otkrio je i da bi, posle „Čuvara formule“, voleo da režira još jedan film koji se, na neki način, dotiče Francuske:

Dragan Bjelogrlić, Najava Festivala francuskog filma Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Tragam već dugo za jednom francusko-srpskom pričom, a u tome mi pomaže Aleksis Manenti (igrao u „Čuvarima formule“, prim.aut.). Ta priča je vezana za šezdesete godine prošlog veka i na specifičan način povezuje Beograd i Srbiju s Francuskom. Kompleksna je stvar u pitanju. Ne mogu da otkrijem o čemu se radi, ali ako ste bar malo maštoviti zaključićete sami – kazao je Dragan Bjelogrlić obelodanivši da će se na jesen znati definitivno da li kreće da priprema taj film.

Bonus video: „Čuvari formule“ u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare