Dragan Bjelogrlić, Aleksandra Božović Filmski festival Herceg Novi Foto:Promo/Filmski festival Herceg Novi

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja 37. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival prikazan je film "Čuvari formule" koji je osvojio Gran-pri, a publici su se poklonili reditelj i producent Dragana Bjelogrlića, i glumci Jovan Jovanović, Ognjen Mićović i Maja Čampar.

Piše: Dejan Šapić

Žiri za u sastavu: Lordan Zafranović (predsednik), Pjer Žalica i Pavle Simonović zaključio je da se u poslednje vreme filmovi uglavnom sve više i više udaljavaju od bioskopa i da imaju sve manje gledalaca.

“’Čuvari formule’ nasuprot ovoj tendenciji, izuzetan je bioskopski film koji u svim svojim elementima, na uzbudljiv način publici prezentuje deo velike opasnosti za svet kad je u pitanju atomska energija. Zbog toga Gran- Pri žiri dodeljuje ovom filmu. I internacionalna produkcija ovog filma ocenjena je kao vrhunska realizacija, pa mu pripada i još jedna nagrada a to je ona koja nosi ime producenta i dugogodišnjeg direktora Festivala – Zorana Živkovića”, obrazloženje je žirija.

Dragan Bjelogrlić Filmski festival Herceg Novi Foto:Promo/Filmski festival Herceg Novi

Bjelogrlić je primajući ove dve nagrade rekao da je na Filmskom festivalu u Herceg Novom prvi put bio 1989. godine.

– Igrao sam vaterpolo sa Batom Čengićem. Trener je bio Bata Živojinović, dok je kapiten ekipe reditelja bio Živko Nikolić. Sećam se kako sam plivao za loptu i stigao prvi. Trener ekipe reditelja bio je Milan Žmukić, a u našoj ekipi igrali su i Stevo Koprivica i Zoran Živković, koji su nam bili pojačanje i zahvaljujući njima smo pobedili – prisetio se Bjelogrlić.

On je više puta bio deo festivala, kako u ulozi glumca, tako i kao producent. Ove godine, međutim, prvi put se pojavio kao reditelj i primio značajno priznanje.

– Dobio sam ovo priznanje od izuzetnog žirija, u izuzetno jakoj konkurenciji i zaista mi to mnogo znači – zaključio je Bjelogrlić, izražavajući zahvalnost i ponos.

Zlatna mimoza za najbolju režiju dodeljena je reditelju Goranu Stolevskom za film „Domaćinstvo za početnike“. Film funkcioniše po svim svojim elementima, koji i pored turobnog ambijenta i izuzetno teške teme donosi svežinu i optimizam života.

Zlatna mimoza za najbolji scenario dodeljena je Jeleni Paljan za film „Proslava“. Nelinearno ispričana priča po romanu Damira Karakaša, svoju poentu otkriva na samom kraju. Ostavljajući puno prostora za diskusiju, žiri ceni hrabrost autorke, koja delikatnu temu beskompromisno tretira na delikatan način. Paljan je u video poruci kazala da joj je nagrada važna, jer je scenario nastao po književnom delu za koje je najčešći komentar bio da je nefilmično.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jeleni Đokić za ulogu u filmu „Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića. Đokić je rekla da je jako uzbuđena što je ta nagrada u njenim rukama, jer je dete Filmskog festivala u Herceg Novom, od malena ga prati sa zidina kule.

Jelena Đokić Filmski festival Herceg Novi Foto:Promo/Filmski festival Herceg Novi

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Janketiću za ulogu mehaničara u filmu „Pontonovo srce“ Senada Šahmanovića. U obrazloženju se navodi da je glumac uspeo da izgradi uverljiv, dinamičan, živ i voljen filmski karakter, koji će zasigurno steći simpatije publike.

Janketić je kazao da ima 41 godinu i da mu je ovo prva nagrada za glavnu mušku ulogu.

– Juče kad su mi javili baš sam bio uzbuđen i srećan i krenulo je srce da mi lupa. Rekao sam – Janketiću nemoj da „rikneš“ sad, dođi da primiš nagradu pa onda idi – kazao je Marko.

Marko Janketić, Filmski festival Herceg Novi Foto:Promo/Filmski festival Herceg Novi

Nagrada „Živko Nikolić“za specijalni doprinos filmskom izrazu dodeljena je rediteljki Sonji Prosenc, za film „Porodična terapija“.

Specijalno priznanje žirija 37. Filmskog Festivala Herceg Novi-Montenegro Film Festival otišlo je u ruke reditelja Mladena Đorđevića za film „Radnička klasa ide u pakao“ kome je ovo deseta osvojena nagrada za ovaj film, izjavio je Đorđević primajući nagradu.

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDORA) u sastavu: Zlatko Vidačković – predsednik, Mikelanđelo Mesina i Marija Ivanović – Nikičević doneo je odluku da nagradu dodeli filmu „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića.

– Hoću od srca da se zahvalim, ovo je velika podrška za film. Mislim da je posebno hrabro i otmeno dati nagradu komediji, tako da hvala – rekao je Marinović.

Ivan Marinović Filmski festival Herceg Novi Foto:Promo/Filmski festival Herceg Novi

Žiri FEDEORA dodelio je i specijalno priznanje filmu „Majka Mara“ rediteljke Mirjane Karanović.

U takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma nagrađeni su filmovi ‘Moody’ od Karoline Karwan i Tomasza Rattera i „Ples kao beg ili povezivanje?“ i „Pesma koju smo pevali“ od Eni Sakab, dok je nagrada za najbolji dokumentarac otišla za film „Stolar“ od Xelil Sehhragerd.

Nagrada za najbolji studentski film dodeljena je filmu „Đe je kruva nema gladi“ rediteljke Katarine Lukec, studentkinje Akademije dramskih umjetosti iz Zagreba.

Specijalna nagrada za najbolji scenario u selekciji studentskog filma dodijeljena je filmu „Komšijske bubice” Filipu Zadru i Ivanu Ožegoviću, studentima Akademije dramskih umetosti iz Zagreba.

Filmski festival Herceg Novi Foto:Promo/Filmski festival Herceg Novi

Specijalna nagrada za najbolju režiju u selekciji studenskog filma“ dodeljuje se ex aequo filmovima “Gabi” reditelja Dušana Vojinovića sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i filmu “Alenka” reditelja Kristijana Irgla sa Akademije za pozorište, radio, film i televiziju Ljubljana.

Pokrovitelji 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Opština Herceg Novi i Filmski centar Crne Gore, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na 59.festivalu igranog filma u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar