Foto: Promo

Izložba "Diploma 2023" biće otvorena u ponedeljak u 19 časova u Bioskopu Balkan. U pitanju je postavka diplomskih radova studenata 4. godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

U godini kada se obeležava sedam i po decenija postojanja Fakulteta primenjenih umetnosti, na predstojećoj izložbi, čiji je komesar Tijana Kojič, vanredni profesor FPU, biće predstavljeno više od 200 radova iz oblasti primenjenog slikarstva, scenografije, grafike, primenjenog vajarstva, animacije, ilustracije, fotografije, konzervacije i restauracije, scenskog kostima, savremenog odevanja, industrijskog dizajna, keramike, tekstila, pisma, grafike i knjige i grafičkog dizajna.

Foto: Promo

„Diploma 2023“ donosi generacijski uvid u teme, interesovanja i domete studenata završne godine FPU, a postavka se prvi put realizuje na novom izložbenom mestu – u istorijskom zdanju Bioskopa Balkan. 

„Sledstveno činjenici da je umetničko stvaralaštvo bitan činilac u oblikovanju svetonazora i načina promišljanja i komentarisanja društvenih okolnosti, studenti se upućuju na kreativno i originalno razmišljanje, koje je usmereno ka oblikovanju dela iz oblasti primenjenih umetnosti, koja su u najbližem dodiru sa čovekom i njegovim svakodnevnim potrebama“, zabeležio je u uvodnom tekstu dekan Fakulteta primenjenih umetnosti Goran Čpajak.

Foto: Promo

Zaključio je da se stvaralački potencijal studenata razvija „u duhu negovanja harmoničnih odnosa između istorijski potvrđenih vrednosti, tradicionalnih veština i još uvek nemapiranih polja novih ideja i aktuelnih društvenih i kulturoloških tokova“.

Foto: Promo

Izložba će trajati do 24. jula, a Bioskop Balkan otvoren je za posetioce svakog dana od 12 do 20 časova.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar