Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Aleksandra Ignjatović. Printscreen YouTube/ Cassidy's Brewery/ Irish Stew of Sindidun

Širom planete danas se proslavlja Dan svetog Patrika, nacionalni irski praznik, tokom kojeg se slavi kultura ove zemlje, sluša se i igra uz tradicionalnu muziku, uživa u umetnosti i ispija dobro pivo.

Zahvaljujući Beogradskom irskom festivalu i u našoj prestonici se može osetiti taj duh smaragdnog ostrva, i to ne samo danas, već tokom protekle nedelje, i sve do 19. marta. Ljubitelji Irske uživaju u izložbama, filmovima, koncertima…

U znak nacionalnog praznika Irske večeras su osvetljeni Glavna pošta, Hotel Miskva, Brankov most, Most na Adi i Slavija, te će još jednom zelena boja Sv. Patrika obasjati najistaknutije znamenitosti u centru Beograda, simbolišući solidarnost sa Irskom i irskom kulturom na njihov nacionalni dan. Svake godine mnogo lokacija širom sveta obeležava ovaj praznik i svetla se mogu videti od Sidnejske opere u Australiji, do Velikog kineskog zida na istoku, pa sve do Njujorka na zapadu.

Foto: Aleksandra Ignjatović

Kada je reč o irskoj muzici kod nas, prvo što pada na pamet su – Orthodox Celts koji već tri decenije ponosno nose svoj nadimak srpski Irci! Ali, nisu oni jedini. Srbija ima nekoliko bendova koji čuvaju tradiciju Irske i stvaraju po uzoru na velikane njihove muzike. Izdvajamo nekoliko njih koji su osvojili scenu i publiku tokom proteklih godina slaveći Svetog Patrika.

Foto: Aleksandra Ignjatović/Promo

Orthodox Celts

Tradicionalno večeras Kelti praše u Domu omladine!

Grupa Orthodox Celts osnovana je 1992. godine, a prvi koncert na Dan Svetog Patrika održali su 1993, pre tačno 30 godina, te nose titulu benda sa najdužom specifičnom muzičkom tradicijom u srpskom rokenrolu – Kelti su jedini bend koji od svog nastanka svake godine na isti dan održava koncert.

Prvi album „Orthodox Celts“ objavili su 1994. godine. Nizali su se „The Celts Strike Again“ (1996), „Green Roses“ (1999), „A Moment Like the Longest Day“ (2002), „One, Two“ (2007) i „Many Mouths Shut!“ (2017).

Irish Stew of Sindidun

Poput Kelta, beogradsku publiku su navikli na svoje koncerte, te će bend Irish Stew of Sindidun sa gostima grupom „Scordisci“ održati dva koncerta zaredom – večeras u Domu kulture Novi Sad i sutra u Centru Božidarac.
Koncerti ovog sastava su dobro poznati po razigranoj atmosferi i nesvakidašnjoj razmeni energije između benda i publike, što su dokazivali nastupima u Beogradu – Domu omladine, Beer festu, spomenutom Božidarcu, u Hali sportova. Iako su prvenstveno bili orijentisani prema irskoj folk muzici, tokom godina u njihovim autorskim tvorevinama sve više se oseća zaokret ka panku, a osim hitova koje sami komponuju – poznati su i po odličnim obradama tradicionalnih pesama.

Scordisci

Kao podrška Irish Stew of Sindidun će nastupiti i bend Scordisci, beogradski sastav koji svojim tvrđim zvukom predstavlja uživanje za sve ljubitelje irskog punk roka i bendova poput Dropkick Murphy’s, Flogging Molly, Rumjacks. Bend Scordisci nastao je početkom 2014. godine. Time je scena irske muzike dobila veliko pojačanje – prvenstveno u vidu „sveže krvi“ ugledajući se na pomenute poznate irske, američke, kanadske i australijske bendove.

Cassidy’s Brewery

Šestočlani sastav iz Beograda gazi drugu deceniju postojanja. Tokom prethodnih 12 godina imali smo prilike da slušamo njihove obrade numera “Dropkick Murphys”, “Flogging Molly’s”, “The Pogues”, ali i tradicionalnih irskih folk pesama.

Loch Whiskey

Ovaj bend karakterišu mirnije note tradicionalnijih irskih pesama. Grupa mladih muzičara oduševljava publiku vođeni, kako sami kroz šalu često navode, gestom: “Skromni ali najbolji”. Na njihovom repertoaru nalaze se obrade čuvenih irskih bendova, a publika može da ih čuje na nastupima širom zemlje.

Kada pominjemo kultne Irce koji su bili uzori našim bendovima, nije zgoreg pomenuti kako “prvi” Irci ocenjuju i ko je “najbolji” ako se oni pitaju:

Naime, Irci su pesmu „Zombie“ benda Cranberries izglasali za najbolju irsku pop pesmu svih vremena. Zanimljivo je da u prvih pet nema nijedne pesme sastava U2 koji je po mnogima najpopularnija irska grupa na svetu.

Kompletna lista izgleda ovako:

1. The Cranberries – Zombie

2. The Pogues – Fairytale of New York
3. Thin Lizzy – The Boys Are Back In Town
4. The Saw Doctors – N17
5. Aslan -Crazy World
6. U2 – Where The Streets Have No Name
7. Sinead O’Connor – Nothing Compares To You

8. The Undertones – Teenage Kicks
9. Bagatelle – Summer in Dublin
10. Mark McCabe – Maniac 2000

Tradicionalno, nakon nedelje ispunjene bogatim kulturnim programom, ukusnom irskom hranom i druženjem tokom Beogradskog irskog festivala, kako sami organizatori preporučuju, u pabu Harat’s u Kralja Petra 18, tokom vikenda biće organizovane svirke i druženja uz zeleno pivo, takmičenja, muziku uživo…

Večeras, u petak 17. marta održava se DJ party i Dance performance, u subotu Ireland vs England rugby live action, potom i muzika uživo, dok je nedelja rezervisana za akustičnu muziku. Sve u duhu pravog irskog paba. Program preostalih dana festivala možete pogledati ovde.

Bonus video: Podcast Život na srpskom – gost Aca Seltik