Foto: Profimedia

Holivud je paralizovan nakon što je juče američki sindikat SAG-AFTRA, koji obuhvata oko 160.000 filmskih i televizijskih glumaca, kao i zaposlene u drugim sektorima filmske industrije, stupio u štrajk podržavajući scenariste. Stopiranje rada na scenarijima dosad je dovelo do zaustavljanja rada na mnogim serijama i filmovima koje smo s nestrpljenjem očekivali. Sada kada su se i glumci pridružili možemo da očekujemo dugo leto repriziranja već pogledanog.

Objavljujući početak štrajka, glumica Fren Drešer, predsednica SAG-AFTRA, žestoko je kritikovala filmske studije i nazvala ih „odvratnim“, jer su tvrdili da „gube novac na sve strane, dok daju na stotine miliona dolara svojim izvršnim direktorima“.

U govoru koji je postao viralan, zvezda serije „Dadilja“, rekla je da su glumci „marginalizovani, nepoštovani i obeščašćeni“ zbog biznis modela koji su drastično promenili striming:

– Ono što se ovde dešava je važno, jer nam se to dešava u svim oblastima rada, kada je poslodavcima Vol Strit i njihova pohlepa prioritet, a zaboravljaju na ključne saradnike zbog kojih ova mašina nastavlja da radi – rekla je Drešer, prenosi “Gardijan” i dodala:

Foto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

– Mi smo ovde žrtve. Žrtvuju nas vrlo pohlepni entiteti. Šokirana sam načinom na koji nas tretiraju ljudi s kojima smo bili u poslu. Ne mogu da verujem, iskreno, koliko se mimoilazimo na mnogim poljima. Sada se pozivaju na siromaštvo i da gube novac i levo i desno, dok daju stotine miliona dolara svojim izvršnim direktorima. To je odvratno. Sram ih bilo! Stoje na pogrešnoj strani istorije.

Drešer, koja je postala predsednica SAG-AFTRA 2021. odavno izražava zabrinutost zbog korporativne pohlepe i na društvenim mrežama objavljuje različite poruke protiv „bezobzirnog“ kapitalizma.

Foto: Derek French / Shutterstock Editorial / Profimedia

Brojne filmske i televizijske produkcije, poput Marvelovog rimejka “Blejd” i Netfliksove serije „Stranger Things“, već su obustavljene zbog štrajka scenarista, a sada je BBC objavio novi spisak filmova i serija koji će morati da obustave produkciju.

Stranger things
Foto: Netflix via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Neki od najvećih blokbastera koji su trenutno u produkciji su “Ghostbusters 4”, “Mufasa: The Lion King”, “Avatar 3 i 4” i “Padington 3”. Svi ovi filmovi već imaju završene scenarije, ali zbog štrajka neće moći da počnu sa snimanjem.

Na spisku su i visokobudžetni filmovi koji su trenutno u fazi snimanja, kao što su mjuzikl „Wicked“, u kojem glumi Ariana Grande, nastavak filma “Beetlejuice”, reditelja Tima Bartona, “Deadpool 3”, u kojem igraju Rajan Rejnolds i Hju Džekmen, kao i “Gladijator 2”. Iako se neki od filmova, kao što je “Gladijator 2”, snimaju van Amerike, snimanje će morati da bude obustavljeno jer su svi američki glumci članovi sindikata SAG-AFTRA, piše „Index.hr“.

Foto: Tungstar / MAXPPP / Profimedia

Serije čije je snimanje trebalo da počne, ali neće moći zbog štrajka, su „Night Court“, „Chicago Med“, „Fire and P.D.“, „NCIS“, „Young Sheldon“, „Family Guy“ i „The Simpsons“. Serije koje će morati da zaustave već započetu produkciju uključuju 12. sezonu antologijske “American Horror Story“, kao i drugi deo popularne Diznejeve serije „Andor“. Serije „Severance“, „Daredevil: Born Again“ i „Stranger Things“ nisu mogle ni da započnu produkciju zbog štrajka scenarista, koji je počeo u maju ove godine.

Mnogi su mislili da će i serija „Kuća zmaja“ biti odložena, ali većina glumaca je deo britanskog sindikata Equity, koji ne učestvuje u štrajku, što znači da će se snimanje nastaviti. Isto tako, Amazonovi „Prstenovi moći“ uspeli su da izbegnu štrajk jer je snimanje završeno pre nekoliko nedelja.

Bonus video: Tika Stanić o tome kako smo dospeli u situaciju da su glumci državni neprijatelji broj 1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar