Kikinda - nacionalna prestonica kulture 2027. godina Foto: Promo

Grad Kikinda kandidovaće se za Nacionalnu prestonicu kulture za 2027. godinu.

Zahvaljujući bogatom kulturnom nasleđu, od praistorije do savremenog umetničkog izraza, Kikinda, koji važi za severnobanatski biser, kandidaturom za Nacionalnu prestonicu kulture za 2027, pretenduje ne samo da pokrene dugoročni i sveobuhvatan razvoj, već i da doprinese ukupnom razvoju imidža Srbije.

Kikinda – nacionalna prestonica kulture 2027. godina Foto: Promo

Titula nacionalne prestonice kulture bila bi, objašnjavaju iz ovog grada, jedinstvena prilika da se predstave umetnici koji su u Kikindi odrastali ili živeli. A bili su to: Đura Jakšić, Dušan Vasiljev, Vasa Stajić, Miroslav Mika Antić, Jovan Ćirilov, Jovan Popović… Svi oni ostavili su neizbrisiv trag u srpskoj kulturi.

A, 12 nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji Kikinde, mnogobrojni predstavnici vaninstitucionalne scene, kao i šest ustanova kulture, od kojih je Internacionalni simpozijumu skulpture u terakoti Terra poznat u svetskim okvirima, potvrđuju potencijal kandidature, dodaju iz ovog grada.

Kikinda – nacionalna prestonica kulture 2027. godina Foto: Promo

Titula Nacionalne prestonice kulture za Kikindu nije samo prilika da se istakne kulturno blago ovog grada, već i da se podstakne dalji razvoj i unapređenje kulturnih potencijala, što će uticati i na njegovu atraktivnost za život, posete i investicije istakao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, dodavši:

– U pitanju je srednjeročni plan jer nam je cilj da kroz ovu kandidaturu, čak i konkurisanje za titulu Unesko – kreativni grad u budućnosti, dugoročno učinimo naš grad vidljivijim i atraktivnijim onima koji tek treba da ulažu i posete Kikindu. Štaviše, negovanjem i razvojem naše bogate kulturne baštine i postojeće scene otvaramo vrata mladim talentima da stvaraju budućnost zbog koje će ostajati ili vraćati se da žive na sever Banata.

Strateški pristup i uključivanje građana i scene, javnog i nevladinog sektora, biće osnova načela kandidature, pa će desetogodišnja strategija razvoja kulture biti prvi zadatak budućeg nezavisnog stručnog tima koji će raditi na njegovoj izradi. Daljim akcionim dvogodišnjim planovima predviđa se oblikovanje i dokumenta za kandidaturu za Nacionalnu prestonicu kulture.

Kikinda – nacionalna prestonica kulture 2027. godina Foto: Promo

Nacionalna prestonica kulture je projekat koji je pokrenulo Ministarstvo kulture. Trenutno tu titulu nosi Užice, a naredne godine preuzeće je Zrenjanin.

Bonus video: Užice, nacionalna prestonica kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar