Otvaranje Filmskog festivala u Herceg Novom Foto: Promo

Jedan od značajnih filmskih festivala u regionu u glavnom takmičarskom programu prikazao je 12 dugometražnih ostvarenja od kojih je rekordnih sedam podržao Filmski centar Crne Gore.

Piše: Dejan Šapić

Festival je otvorio glumac Rade Šerbedžije kome je uručena nagrada „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umjetnosti. Posle svečane ceremonije otvaranja prikazan je film u produkciji RTCG „Pontonovo srce“ crnogorskog autora Senada Šahmanovića koga pamtimo po zapaženom ostvarenju “Sirin”.

Lenka Udovički, Rade Šerbedžija, Otvaranje Filmskog festivala u Herceg Novom Foto: Promo

U takmičarskoj konkurenciji regionalnih ostvarenja selektora novinara i filmskog kritičara Vuka Perovića, pored “Pontonovog srca”, prikazana su: „78 dana“ srpske rediteljke sa adresom u USA Emilije Gašić, pobednice ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić, slovenački “Porodična terapija“ Sonje Prosenc koji je premijerno prikazan na 30. SFF, novi film Rajka Grlića „Svemu dođe kraj“, mnogostruko nagrađivan “Domaćinstvo za početnike” makedonskog autora Gorana Stolevskog i pravo sa svetske primijere u Sarajevu “Majka Mara” Mirjane Karanović.

Na Kanli kuli gde su se prikazivali igrani filmovi koji se takmiče za šest nagrada (Gran Pri – Zlatna mimoza za najbolji film, Zlatna mimoza za režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, i Nagrada „Živko Nikolić“ za specijalni doprinos filmskom izrazu) usledilo je prijatno iznenađenje – drugi po redu film Nemanje Bečanovića “Supermarket”.

Publika je mogla da pogleda i crnogorski film iz prošlogodišnje produkcije koji je već imao bioskopski život – “Živi i zdravi” Ivana Marinovića. Zatim, još dva hrvatska “Šalša” Dražena Žarkovića, i ostvarenje sa najviše osvojenih Zlatnih arena u Puli – „Proslava“ Bruna Ankovića. “Boje filma”, kako slovi slogan festivala u Herceg Novom, branio i najnagrađivaniji srpski film “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića premijerno prikazan na festival u Torontu. Na ceremoniji zatvaranja festivala i svečanom dodelom nagrada prethodio je i film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ (u koprodukciji United Media Grupe).

Filmovi su u okviru festivala prikazivani na još tri lokacije na otvorenim prostorima. Na programu vantakmičarske selekcija “Kino Evropa” sa revijalnim festivalskim ostvarenjima, najviše sa Kanskog festivala, u selekciji Vuka Perovića prikazani su na jednoj od najlepših i najprijatnijih letnjih lokacija, na veličanstvenoj tvrđavi Forte Mare. Gledaoci su mogli da pogledaju filmove: “Sva lica dobrote” Jorgosa Lanthimosa, danski “Sinovi” Gustava Mulera, oba prikazana na Paliću, novi film proslajvljenog italijanskog sineaste Paola Sorentina “Partenopa”, norveški “Armand” u režiji Halfdan Ulmana. Zatim, posvetu istoriji i gledanja filmova u bioskopu “Filmofili!” francuskog reditelja Arnauda Displeša i otkriće ovogodišnjeg festivala u Kanu – isčašenu komičnu dramu sa elementima horora “Devojke sa balkona” poznate francuske glumice Naomi Merlant ovoga puta u ulozi rediteljke.

Na istom mestu gledali smo četiri filma selekcije “Mreža festivala Jadranske regije”: holandski “Tri dana ribarenja” Petera Hudeburna, švedski “Hipnoza” koju potpisuje reditelj Ernst De Gir, animirani sa Kana selekcije “Izvestan pogled” “Tok” koji potpisuje Gints Zilbalodis i holandsi “Mleko” u režiji Stefanie Kolka.

Zajedničko za pomenuta dva vantakmičarska segmenta jeste to da “obuhvataju ostvarenja najvećih savremenih autora, filmove koji spremno reflektuju današnji svet, kao i one stvaraoce, kreativce koji propituju filmski jezik, ali ujedno i slave film i izdižu ga na jedinstveno i posebno mesto gde i pripada.

Publika je tokom festivala mogla da prati još dve takmičarske sekcije: dokumentarni u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića, i studentski u amfiteatru Dvorane Park. Selektor programa dokumentarnog filma je bio profesor i reditelj Vladimir Perović, a selektorka studentskog filma rediteljka Sara Stijović.

Kanli kula Foto: Promo

Pored bogatog filmskog programa, festival je ponudio i prateće sadržaje, među kojima se ove godine izdvajaju, prvi put organizovani – Dani filmske industrije “Montenegro Film Rendezvous” u organizaciji Filmskog centra Crne Gore. Nova inicijativa je posvećena je povezivanju crnogorske i evropske filmske industrije i podršci razvoju karijere crnogorskih filmskih autora i profesionalaca.

Upriličena je i promocija tek izašle knjige “Zavod” Gorana Markovića kao i masterklas koji je reditelj održao, o kome smo detaljno izvestili.

Pokrovitelji 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić o novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar