Asian Dub Foundation otvorio je zvanično 14. Arsenal fest! Iako je kiša pretila da pokvari sve, publika je jedva dočekala da uđe u Knežev arsenal i kako je počeo koncert, oblaci su oterani i sve je bilo spremno da uz energičan nastup popularnog sastava na pravi način otpočne praznik muzike u Kragujevcu.

Na Arsenal fest do 29. jula stižu najveća domaća, regionalna, ali i svetska muzička imena. Naime, večeras nastupa i slavni holivudski glumac i muzičar Kijanu Rivs sa svojim bendom „Dogstar“ kojeg svi s nestrpljenjem očekuju.

Za tri dana, uz rekordan broj izvođača u punom festivalskom kapacitetu, očekuju se rekordi i kad je poseta u pitanju. Pojedinačne karte za treće veče su uveliko rasprodate, a uoči početka ovogodišnjeg Arsenala, rasprodati su i kompleti karata za sva tri dana.

Arsenal fest Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Priča o Asian Dub Foundation je počela ranih devedesetih, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music.

Ti počeci obeležili su kako njihov zvuk, tako i njihove šire društvene aspiracije, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, zatim spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), kao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa.

Asian Dub Foundation Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Uoči izlaska na binu jedan od članova Steve Chandra Savale kazao je okupljenim novinarima da je srećan da ponovo dođe u Srbiju jer ga za našu zemlju vežu jake emocije i sećanja.

– Bili smo na drugom po redu Exitu malo nakon NATO bombardovanja. Taj festival je izrastao u jedan od najprepoznatljivijih, a eto mi smo bili na samim počecima kada je ovde bila nestabilna situacija. Drago mi je svaki put da se vratim u vašu zemlju jer je publika neverovatna, jedna od najenergičnijih na svetu. Moram da priznam da sam ovde čuo danas najjači grom u životu. A zaista sam proputovao svet. Bilo je baš strašno ali jači smo i od grmljavine – poručio je Savejl.

Steve Chandra Savale Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Publika je uzvratila gromoglasnim aplauzom i ovacijama, a usledili su energični ritmovi uz koje su svi đuskali ogrnuti šarenim kabanicama.

Večeras na Mejn stejdž stiže Kijanu Rivs i njegov bend Dogstar koje svi sa nestrpljenjem očekuju u 23.20h, a pre njih tu su i Partibrejkersi, a za zatvaranje prve večeri zaduženi su Brkovi.

Asian Dub Foundation Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Garden Stage će tokom sve tri festivalske večeri takođe obilovati sjajnim imenima poput „Ničim izazvan“, „Keni nije mrtav“, „Jarboli“, „Ritam nereda“, „Mortal kombat“, Miki Radojević i bend, Nik West, „E-play“, „Savršeni marginalci“…

Bonus video: Uživo Kragujevac – Počinje Arsenal fest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare