Foto:Netflix

Holandski donator sperme koji je postao otac stotinama dece opisao je novi dokumentarac o njemu "Čovek sa 1.000 dece" kao "obmanjujući".

Netfliksova dokumentarna serija, koja je objavljena u sredu, fokusira se na žene koje su dobile decu koristeći spermu Džonatana Džejkob Mejera. Jedna žena je rekla da se osećala „izdano, tužno i ljuto“ nakon što je saznala koliko druge dece je Meijer postao otac. Ali Mejer je za “BBC” rekao da je dokumentarac obmanjujući jer daje na značaju onima koji su nezadovoljni, a ne mnogim porodicama za koje on tvrdi da su mu zahvalne. Odgovarajući na intervju, izvršni producent serije je opisao tvrdnju da je većina porodica srećna kao „potpuno netačnu“. U intervjuu je Mejer takođe rekao da ne vidi „apsolutno ništa loše“ u tome što je postao otac stotinama dece.

Četrdesettrogodišnjak je odbio da bude intervjuisan za Netfliksov dokumentarac, ali je razgovarao za “BBC”.

„Namerno su nazvali dokumentarac ‘Čovek sa 1.000 dece’, a trebalo bi da bude ‘donator sperme koji je pomogao porodicama da začnu sa 550 dece’,“ rekao je u programu. „Dakle, već od početka namerno obmanjuju i dezinformišu.“ Nastavio je: „Mislim da je Netfliks odradio sjajan posao u odabiru pet porodica koje su nezadovoljne od 225 porodica kojima sam pomogao, i te druge porodice će vam sigurno reći nešto drugo.“ Predstavnici Netfliksa ne žele da komentarišu Mejerov intervju, ali je Natali Hil, izvršna producentkinja dokumentarca, govorila u programu.

Foto:Netflix

„Provela sam poslednje četiri godine razgovarajući sa porodicama koje su bile pogođene Džonatanovim lažima. Lično sam razgovarala sa 45 ili 50 porodica,“ rekla je. „Pedeset porodica je dalo izjave sudu o njegovim lažima i molilo sudiju da ga zaustavi. Dakle, ova kontinuirana Džonatanova platforma kako govori da je to šačica žena je potpuno netačna.“

Mejer je bio donator 17 godina. U mnogim slučajevima, davao je donacije privatno, što je značilo da se direktno bavio porodicama, a ne preko privatne klinike. Neke žene koje su ga izabrale kao donatora kažu da im nije jasno stavio do znanja koliko druge dece je postao otac. „Imam sukobljena osećanja jer mi je tada rekao da donira za pet porodica,“ rekla je jedna majka, Natali.

„Ispostavilo se 2021. godine da sam pročitala članak u novinama da je to stotine porodica. Zato imam sukobljena osećanja i ne slažem se sa njegovim metodama.“ Neke žene kojima je donirao opisale su ga kao „narcisa“, dok su druge sugerisale da predstavlja rizik po javno zdravlje. Na pitanje da li smatra da je njegova procena od 550 dece mnogo, Mejer je rekao: „To jeste za normalnog muškarca, ali ne za donatora sperme. „Za donatora sperme je to prilično uobičajeno. Oni idu u stotine dece. Klinike će slati donorsku spermu u više zemalja.“

„Zastareli pogledi“

Dokumentarna serija je dobila veliku medijsku pažnju pre svog lansiranja. U recenziji sa četiri zvezdice, kritičarka iz „Evening Standard-a“ opisala je kao „priču koja ledi krv: poučna priča o opasnostima modernog doba“.

„To je nesumnjivo fascinantno gledanje, iako na vrlo sumoran način – i otkrića o donaciji sperme (i Mejerovom načinu obavljanja toga) su zastrašujuća,“ rekla je.

Anita Sing iz „Telegraph-a“ rekla je: „Tvorci filma previše se trude da ovo pretvore u priču u stilu ‘Tinder Swindler’-a o ženama koje se osvećuju, i postoji zakasneli preokret. Ali čak i bez toga, to je pristojna priča koja postavlja važna pitanja o industriji donatora.“

Neke žene su izrazile zabrinutost da bi njihovo dete moglo nesvesno da upozna i uđe u vezu sa polu-bratom ili polu-sestrom u budućnosti.

Natali je rekla: „Najveća zabrinutost je da će se ova deca sresti i zaljubiti jedno u drugo, jer prepoznaju nešto jedno u drugom i nisu svesna činjenice da su od istog donora oca.
„To je najveći rizik koji vidim, jer on govori o tome da je otvoren i poznat donator, ali je donirao brojnim klinikama širom sveta, i ne dele sve klinike iste vrednosti o tome da budu otvorene i iskrene prema deci.“

Mejer je odbacio ovu sugestiju, rekavši da je zabrinutost zasnovana na slučajevima gde su korišćeni anonimni donatori, dok je njegov identitet lako dostupan.

„Mogu vam garantovati da, sada kada postoje jeftini DNK testovi, i ja sam u DNK bazi podataka, mogu to saznati,“ rekao je.

„Takođe, roditelji će reći svojoj deci da su od donatora. Dakle, jer svi znaju moj identitet, čak i ako se dogodi da se sretnu, mogu jednostavno pitati: ‘Da li si dete donatora?’, i drugo, ‘Da li je tvoj donor otac Džonatan?’ „Ova zastarela gledišta treba da prestanemo da projektujemo na ovu decu. Oni su vrlo svesni da su deca donatora. Znaju kako da reaguju.“

Sudska zabrana

Mejeru je zabranjeno da donira spermu u Holandiji 2017. godine nakon što se ispostavilo da je biološki otac 102 dece, rođenih iz donacija datih za 11 klinika širom zemlje. Nastavio je da donira u drugim zemljama do 2023. godine, kada su jedna žena i fondacija podneli tužbu protiv Mejera, tvrdeći da povećava rizik od incesta za svoju decu.

Sudija je na kraju zabranio Mejeru da donira spermu novim roditeljima i rekao da će biti kažnjen sa 100.000 evra po donaciji ako to učini.

Mejer je rekao za BBC: „Već sam prestao da doniram za nove porodice 2019. godine. Donirao sam samo za braću i sestre (dece koja su već začeta njegovom spermom). Sudski spor je u suštini bio beskoristan jer sam već stao, a sudski spor mi nije zabranio da pomažem postojećim porodicama.“

Upitan da li vidi problem u svojim postupcima, Mejer je rekao:

„Ne vidim apsolutno ništa loše u tome. Mislim da je to jako dobro. Vidim da oni [deca] imaju mnogo prijatelja, da se sastaju. I ne mogu da govorim u njihovo ime, ali iz onoga što sam video, veoma su srećni što imaju toliko braće i sestara. Zato što se oni [polubraća i sestre] sastaju na dane donora, sastaju se jedni sa drugima i zajedno odlaze na odmor.“

Govoreći o svojim razlozima zbog kojih je postao donor sperme, Mejer je rekao:

„Zabluda je da sam imao neku vrstu plana. U suštini, bio sam na koledžu i bio je jedan moj prijatelj koji je bio neplodan. To je imalo veliki uticaj na mene, jer sam video efekat koji je to imalo na njegov život. Tako da sam počeo da se interesujem… i počeo sam da razmišljam, da li bih mogao da budem donor?“

Bonus video: Simonida Milojković o svojoj kontroverznoj knjizi o sektama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar