Jasminka Petrović Foto:Privatna arhiva

Emisija koju je već sa prvim danima izolacije zbog koronavirusa pokrenula Jasminka Petrović, poznata spisateljica za decu i mlade, ulepšala je ove dane najmlađima i njihovim roditeljima. Epizode se nižu iz dana u dan, a kako kreativnost nema granica, priključili su im se prijatelji iz regiona i inostranstva. U Švajcarskoj je ova emisija čak preporučena od Internacionalne biblioteke kako bi deca sa našeg govornog područja imala takođe mogućnost da uživaju u čitanju i igranju.

Piše: Suzana Sudar

– Kada je proglašeno vanredno stanje, kroz glavu mi je prošla misao kako će deci da bude u četiri zida, kojim sadržajem će da ispune dan a da to bude i zabavno i edukativno. Nazvala sam moju sestru Bojanu, koja je vizuelni umetnik, i pitala je da li bi htela da se upusti u pustolovinu „Čitanjac, igranjac“ – priča Jasminka Petrović za Nova.rs i objašnjava kako je krenulo ovo putovanje kroz virtuelni prostor.

A počelo je, kako kaže, na tri, četiri, sad! Ušle su u ovu avanturu bez ikakvih planova i očekivanja, ali koncept su iskusno osmislile za tili čas.

– Skočile smo u more i zaplivale. Ja čitam delove iz svojih knjiga, jer danas je komplikovano koristiti dela drugih pisaca zbog autorskih prava, a Bojana, koja takođe dosta radi sa decom, smišlja kreativne zadatke. Kada odgledaju video koji traje između pet i 10 minuta, deca kreću da ih rešavaju. Nekada je potrebno da naprave sobni vrt od papira, zatim zvezdano nebo ili da osmisle i naprave igru memorije. Zadatak je povezan sa odgovarajućom knjigom, tako da je uz „Bonton“ trebalo postaviti sto za svečani ručak – nadahnuto govori Jaca, kako je i najmlađi čitaoci oslovljavaju.

„Čitanjac, igranjac“ je namenjen deci od pet do 12 godina, mada često ima i mlađe ali i dosta starije igrače.

Bojana Lukić Foto:Privatna arhiva

– Deci je u ovom trenutku bilo preko potrebno uputiti kvalitetan sadržaj i pronaći način da se kolko tolko zaštite od svakodnevnice, vesti, roditeljske zabrinutosti i ostalih problema odraslih osoba sa kojima smo se svi neočekivano susreli. Zato smo razmišljale da svaki od postavljenih izazova angažuje delimično i odrasle osobe kako bi se pozitivna energija širila u kućnoj atmosferi. Neretko se dešava da se i roditelji zaigraju sa svojom decom, tako da prevaziđu zadatu temu i naprave nekoliko koraka više od početne ideje – objašnjava Bojana Lukić i dodaje da je najmlađi učesnik do sada beba Janko čija fotografija potvrđuje da se od čitanja zaista raste.

Janko, najmlađi učesnik Foto: Privatna arhiva

Do danas je snimljeno dvadesetak epizoda koje se mogu pogledati na Jutjub kanalu Jasminke Petrović ili na njenoj FB stranici gde postoji mogućnost aktivnog učestvovanja. Prema njenim rečima, pokušavaju da održe profesionalni nivo u amaterskim uslovima. Priprema jedne epizode traje dan, dva. Montaža je najzahtevnija i najduža jer treba uskladiti različite snimke koji im stižu sa raznih telefona, formata, kvaliteta… Ona traje oko sedam, osam sati i za nju je zadužen Jasminkin suprug Vladimir Petrović.

„Napravi pozorište uz pomoć prstića“ Foto:Privatna arhiva

Kroz „Čitanjac, igranjac“ svi su se družili i sa zanimljivim gostima – ilustratorima, umetnicima, lektorima, piscima, astrofizičarima, plesačima, performerima, muzičarima…
– Ali i bakama, tetkama, mamama, tatama, kućnim ljubimcima i naravno sa sjajnom decom – naglašavaju autorke.

Evo kako nastaje zvezdano nebo Foto: Privatna arhiva

Kako je ovo interaktivni projekat, na svakih desetak dana naprave virtuelnu izložbu od novih, pristiglih radova.
– To je prednost digitalne komunikacije, pa jedan do drugog stoje radovi dece iz Lazarevca, Kosovske Mitrovice, Budisave, Beograda, Milana (Italije) ili Fara (Portugalija) – kaže slikarka Bojana i ističe da su gosti iz Italije, koji su u posebno teškoj situaciji tokom ove pandemije, podelili sa njima igre i zabave u svojim kućama i naučili po koju reč na srpskom – Njihov pozdrav „Zdravo, deco“, postao je zaštitni znak emisije.

Svečana trpeza Foto:Privatna arhiva

– Nedavno mi se javila jedna voditeljka kreativnih radionica iz Zagreba. Svojim polaznicima redovno prosleđuje linkove naših novih epizoda. Kaže da je deci zanimljivo da otkrivaju nepoznate reči. Za sada im je hit mikrotalasna pećnica jer oni kažu mikrovalna – priča Jasminka.

Zvezde u kući Foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li će „Čitanjac, igranjac“ da nastavi svoj život nakon ukidanja vanrednog stanja, kažu da nisu stigle mnogo o tome da razgovaraju ali veruju da hoće.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar