Foto: Promo/Vesna Lalić/Nova.rs/Erika Goldring / Getty images / Ahmad AL-RUBAYE / AFP / LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Najbolji albumi, najbolji filmovi, serije, izložbe, knjige, ali i najgore pesme ili TV serije… Na sve naj, naj momente iz 2023. godine podsećala vas je Kulturna rubrika portala Nova.rs proteklih dvadesetak dana. I ne samo proteklih dana. Čitave 2023. godine pisali smo o značajnim momentima u umetnosti i pop kulturi.

I dok ste nas cele godine čitali, slušali, pa i gledali, konačno je došao red da i mi otkrijemo šta smo to „upijali“ prethodnih 12 meseci. Pred vama je izbor najboljih u 2023. po sudu urednika i novinara portala Nova.rs:

Mihailo Jovićević, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs

Najbolji film

Nagledao sam se đubreta ove godine na HBO i Netflixu i onda nisam imao ni volje ni snage da gledam novog Lantimosa, a trebalo bi. Ako računamo samo filmove iz 2023. godine, evo zabavio me jako triptih Vesa Andersona, tri kratka filma – „The wonderful story of Henry Sugar“, „Poison“, „The rat catcher“. Pa, mislim, to je Ves Anderson, sve što očekujete to ćete i dobiti, jedino što je ovde u kratkoj formi pa može da se pogleda na brzinu. Osvežava a ne goji.

Najbolja serija

Pošto je finale „Succesion“ moglo biti i malo bolje, hajde da kažemo „Znam kako dišeš“ Jasmile Žbanić (i podjednako makar Jasne Đuričić) na HBO. Jasno, glumački i scenaristički kvalitetno, lokalno i zato univerzalno.

Najbolja knjiga

Foto: Promo

„Portret političara u mladosti“, Dragan Lakićević Lakas. Zakasnio sam sa čitanjem ove knjige par godina, ali mi je drago da sam je pročitao u 2023. Za mene je ona vredan dokument života Zorana Đinđića i dokaz da su ljudi, i Đinđić među njima, generalno, jedno veliko čudo.

Najbolja pesma/album

Evo i Spotifaj mi je javio ono što sam i sam znao: „Ljubav“ Bojane Vunturišević mi je bio omiljeni album u 2023, a pesma, očigledno, „Madrina“. Plus – pio sam rakiju sa umetnicom u svojoj kancelariji, pa je i to olakšalo izbor.

Jelena Bulajić, pomoćnica glavnog i odgovornog urednika dnevne novine „Nova“

Foto: Promo

Najbolja knjiga – „Srž“ Peđe Obradovića

Poznavala sam autora i još uvek ne mogu da shvatim da je otišao i da nije dočekao da vidi svoju knjigu pred publikom. Pretpostavljala sam sa kakvim se sve problemima suočava, ali tek sam kroz knjigu shvatila kakva je to borba bila. Znala sam da lepo piše, ali ne i da će na tako nestvaran način pretvoriti svu svoju muku u tako sjajnu knjigu.

Najbolja serija – „Šutnja“ 1. i 2. sezona Dalibor Matanić

Nisam odgledala baš mnogo serija ove godine, posebno ne onih o kojima su svi neprestalno pričali. One me i bez gledanja smore. Od onoga što sam videla Matanićeva “Šutnja” daleko ispred svih.

Pesma godine – „Flowers“ Majli Sajrus

I laganica je, ali je i angažovana pesma. Uglavnom, ja odavno sama sebi kupujem cveće, pa mi sad drago i zbog Majli…:)))

Milan Vukelić, izvršni urednik

Najbolji film – „Jadna stvorenja“, Jorgos Lantimos

Već neko vreme me nije lako iznenaditi. Znate ono: Sve su priče već ispričane, ničeg novog nema pod kapom nebeskom i nijedan film koji se danas pravi nije ni do kolena „onome što je nekad bilo“. A onda dođete na dragoceni Festival autorskog filma i tamo vam grčki reditelj Jorgos Lantimos slomi mozak. Kažem to u najpozitivnijem mogućem smislu. „Jadna stvorenja“ su iščašena, sumanuta i virtuozno ispričana priča o jednom od najneverovatnijih bića u istoriji filma. A Ema Stoun? Dajte joj sve – Oskare, Nobelove nagrade, izbore…

Najbolji album – „First Two Pages of Frankenstein“, The National

Nije morao Spotifaj da mi kaže da spadam u manje od jedan odsto fanova ovog benda na svetu. Jasno mi je to bilo praktično svakog dana tokom 2023. godine, jer mi se čini da nije prošao nijedan a da nisam pustio bar jednu pesmu s ovog albuma, ili sledećg, koji su takođe izdali u istoj godini, „Laugh Track“. Jesu i dalje depresivni?

Možda više nego ikad. Da li od te depresije i dalje prave savršene pesme? Poslušajte samo otvarajuću „Once Upon a Poolside“ (na kojoj gostuje Sufjan Stivens, koji je takođe imao odličnu ploču 2023). Da li se sve ovo sviđa Tejlor Svift? Žena je opsednuta njima, a ljubav je obostrana, što mi govori da itekako ima nade za svetsku muziku.

Najbolja serija – „The Bear“, 2. sezona, Max

Volim ja da jedem, neću lagati. Volim ponekad i da svratim u neki fine dining restoran, neću ni to sakrivati. Ali da ovoliko odlepim na seriju o kuvaru iz Čikaga i njegovom pokušaju da napravi „Mišelin“ restoran u rodnom gradu, e to nisam očekivao. Znam ljude kojima je ova serija previše intenzivna, priča previše gusta, likovi previše snažni. Meni je sve bilo potaman. Kao kod Lantimosa, serija je uspela da me iznenadi sa svakom novom epizodom i da jedva čekam da se pojavi nova, a to mi se nije desilo još od „Better Call Saul“. Plus, prisustvo muzike grupe Wilco u nekoj seriji u ovolikoj meri kod mene može samo da izazove nesputane izlive ljubavi. I gladi.

Najbolja knjiga – „A Little Life“, Hanja Janagihara

Foto: Promo

Evo jednog hitnog predloga za prevod domaćim izdavačima, iako knjiga nije iz 2023. godine. Da se ne lažemo, ima tu posla: Hanja je na preko 800 strana ispričala priču o zlostavljanju, prijateljstvu, Njujorku, seksu i običnoj ljudskoj dobroti. Jedino što ne bih savetovao nikome je da uradi ono što sam ja uradio, a to je da ovu knjigu čita na plaži. Osim ako vam je okej da se čvarite na suncu i plačete. A niste predsednik Srbije.

Dragana Pandurević Jovović, urednica Magazina i Zadovoljna.rs

Najbolji film

Nove filmove retko gledam, savremene naslove takođe retko čitam, tako da bih se za ove dve stavke vratila malo u prošlost. Dok čekamo da nam stigne Lantimosov „Poor Things“, pogledajte film koji ga je lansirao u zvezde, „Doogtooth“, maestralnu crnohumornu satiru o porodici koja živi u izolaciji i svoju decu odgaja po sopstvenim morbidnim pravilima ubeđujući ih da u spoljni svet smeju da izađu tek kad im ispadne očnjak. Problemi nastaju kad deca počnu da preispituju pravila svojih roditelja.

Najbolja serija

Od serija ne znam šta ikada može nadmašiti „Succession“ koja se završila u ovoj godini – Šekspir bolji od Šekspira.

Najbolja knjiga

Foto: Promo

Knjiga – uvek se vraćam poeziji genijalnog Fernanda Pesoe koji je pisao pod više od 80 autentičnih pseudonima odnosno heteronima.

Najbolji album

Album koji je obeležio moju 2023. je „Ljubav“ Bojane Vunturišević.

Saša M. Stajić, šef Deska

Najbolji film – „Do Not Expect Too Much of the End of the World: Radu Jude“

S filmovima je isto kao i s muzikom i ostalim potrošnim artefaktima popularne kulture: previše ih je, nemoguće ih je sve konzumirati, izgubiš se u tom ludilu novih naslova. Ipak, rumunski trosatni spektakl Radua Judea najzabavniji je, najpametniji i najprovokativniji film koji ne smete propustiti, ako ikad ponovo zaigra u našim bioskopima.

Najbolja serija – „Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty“, druga sezona

Za svakog die hard fana košarke ova serija je bila najočekivanija u ovoj godini. Rekonstrukcija epohe koja vas natera da pomislite da je fikcija duplo bolja od onog što se zaista desilo, a i to što se desilo već je ušlo u istoriju kao legendarno. Tim pre je potpuno nerazumna odluka giganta HBO da seriju naglo prekine posle dve sezone, jer imalo se još svašta ispričati o Lejkersima, Medžiku, Džabaru, Petu Rajliju, Džeriju Basu, drogama i svemu što je Lejkerse 80-ih učinilo najvažnijim klubom na svetu u toj deceniji…

Najbolja knjiga – „Malo iznad tla“, Srđan Karanović o svojim filmovima

Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Knjiga intervjua s jednim od naših najvećih reditelja koje je vodio takođe reditelj Stefan Arsenijević. Zvuči kao utopija, ali voleo bih da pročitam ovakvu knjigu sa svim od naših najznačajnijih filmadžija, Goranom Markovićem, pre svih. Tu je i Karanovićeva autobiografija za Geopoetiku, „Sam o sebi“.

Najbolji album – Lucinda Williams „Stories from a Rock n Roll Heart“

U vreme hiperprodukcije i sveopšte kakofonije sastavljanje bilo kakvih lista, posebno muzičkih, prilično je izgubilo smisao, jer kako preslušati sve što se pojavi, a interesuje vas i pritom zadržati kakav-takav privid objektivnosti. Zato izbor pada na gospođu Vilijams, s čijom ću se muzikom uživo konačno sresti u martu 2024. Neizdrž kao takav.

Dejan Sokolov, zamenik šefa Video službe portala Nova.rs

Najbolji album – Fredo, „Unfinished Business“

Nakon dve godine Fredo nas je počastio albumom koji me svojim bitovima vraća u neko prošlo vreme. Dovoljno je reći da je dušu ostavio na ovom albumu.

Kod nas se slabo priča o britanskim reperima pa sam zato i izabrao baš ovaj album da probam da približim čitaocima nešto drugačije.

P.S.

Slobodno poslušajte album i dok ste na treningu, tada zvuči još bolje.

Najbolja pesma – Metro Boomin, Don Toliver, Future – „Too Many Nights“

Ovu pesmu sam izabrao iz prostog razloga, kad god je pustim ili čujem negde, raspoloženje mi se popravi iste sekunde. Metro Boomin je američki producent koji je definitivno obeležio 2023. godinu. Pored albuma „Heroes & Villains“, koji je doduše izašao u decembru 2022. godine, imao zadatak da odradi i ceo soundtrack za film Spider-man across the spider-verse.

Najbolji film – „Suzume“

Kao što je moju generaciju obeležio film iz „kuhinje“ studija Ghibly „Princess Mononoke“ početkom novog milenijuma, imam osećaj da će Suzume na sličan način da obeleži ovaj period. Posebnu draž daje i pesma koja je rađena za špicu. Da ne dužim previše, pustite film i uživajte.

Najbolja serija – Anime „Attack on Titan“

Nakon 10 godina je došao kraj emitovanja već sada kultnog animea. Šok i Ludilo su dve reči kojima može da se opiše ovaj serijal, amplituda osećanja skače gore-dole non stop tokom gledanja. Ako tražite nešto što bi sve vreme držalo pažnju, ne idite dalje.

Miodrag Dimitrijević, novinar, rubrika Sport

Najbolji film – „Openhajmer“

Od izlaska „Černobilja“ se obnovilo interesovanje za nuklearnu energiju koja kulminira Opehajmerom. Taj trend se vidi i kod nas po „Čuvarima formule“, ali se čini da je taj spektakl Openhajmera. „Air“ je jedan od onih filmova koji su idealni za ove praznike.

Najbolja serija – „Deca zla“

Skandinavska drama na srpski način je odličan pionir ove ideje. Mešavina „Daredevila“ u prikazu advokata uz klasičan nordijski zaplet i preokret na kraju. Osam sati života koje vredi uložiti u ovu seriju (pogledati i „The Last of Us“).

Najbolja knjiga – „Metropolis“

Foto: Promo

Izdata pre tri godine, ali… Šta da gradovi imaju dušu? Šta da ih volimo kao Arsenije Čarnojević svoje kuće? Zbog čega su parna kupatila slomila Rim ili kako je Njujork stremeo ka visini. Priče o gradovima koji su postali živi organizmi.

Najbolja pesma/album – „Love is a Long Road“ Tom Petty

Stara je 34 godine, ali se sada nalazi na vrhuncu popularnosti. Ne postoji opcija da je ne čuju širom planete zbog toga što se našla u trejleru za GTA VI

Video igre:

Spider man 2

Hogwarts Legacy

„Spider man 2“ je igrica zbog koje se kupuje najnovija konzola, iako ne predstavlja kvantni skok u odnosu na prethodno izdanje svakako je sređenija uz napredak u stori tellingu i menjaju likova. „Hogwarts Legacy“ je igrica za sve koji vole svet Harija Potera i konačno je igra dostojna franšize.

Bratislav Nikolić, novinar, rubrika Kultura

Najbolji film – „Usekovanje“

Za mene, definitivno najbolji srpski film u poslednjih nekoliko godina. Priča i režija su jako dobri, ali je gluma perfektna. Pravo osveženje u moru mediokritetskih filmova, koje zaboravite posle pola sata. Ovaj film nije dosadan bukvalno nijedan jedini trenutak. Podseća pomalo po atmosferi na rumunski “Sieranevada” koji mnogo volim, ali to je samo kompliment. Svaka čast za celu ekipu, a pogotovo za mladog Pavla Mensura, koji će tek postati veliki glumac.

Najbolja serija – „The Vow“

Druga sezona serije “The Vow” (Zavet) nastavlja i završava priču o kultu Neksijum (NXIVM) i njegovom zloglasnom vođi Kitu Ranijeru. Nakon što je otkriveno da je Ranijer osnovao tajno udruženje žena pod nazivom D.O.S. ili Dominus Obsekuious Sororium – na latinskom „Gospodar nad robinjama“ – koje su bile primorane da imaju seks sa njim i koje su tretirane kao robinje i žigosane njegovim inicijalima iznad oblasti karlice, usledila je istraga, koja je dovela do njegovog hapšenja i raspada Neksijuma. Ranijer trenutno služi 120-ogodišnju zatvorsku kaznu. Neverovatna priča o harizmi, ali i manipulaciji jednog čoveka koji je godinama privlačio ljude željne “pravog gurua” koji će im promeniti život. Na žalost, on je mnogima promenio život, ali u lošem smislu. Obožavam dokumentarce o sektama, i guruuima. Preporučujem takođe i “Wild, Wild Country” o Ošou, indijskom guruu, i neverovatnoj priči koja se odvijala polovinom 80-ih u SAD.

Najbolja knjiga – „Yoga“

Foto: Promo

Knjiga “Yoga” Emanuela Karera mnogim mojim prijateljima se nije dopala, ali meni je baš legla. Volim način na koji on pripoveda, na koji se preispituje i teme o kojima piše. Zavoleo sam ga još od knjige “Limonov” koja me je oduvala, i pažljivo pratim sve novo što napiše, mada mi “Carstvo” nije leglo. Ali “Yoga” je kul. To je kao neki hibrid autofikcije i dokumentarizma. Iskren pogled na sopstveni život, na ljubav, zablude, i vapaj za mirom u duši kojeg nema, i neće ni biti.

Najbolja pesma – „Istina“ Rebel Star

Pesma grupe Rebel Star „Istina“ me je bukvalno očarala svojom melodijom i emocijom. Pravi inteligentni pop, muzika koju najviše volim. Kada se spoje emocija, melodija i dobar tekst. “Nikad nam lepše i teže bilo nije…” Šteta što nemaju više publike. Inače, još jedan dokaz da je Bečej iznedrio fantastične autore. Goran Vasović, Andrej Dolinka i Milan Glavaški, kompletna prva postava Eve Braun, sve sjajni pop autori. Ceo Beograd nema toliko dobrih autora kao Bečej.

Strahinja Nikolić, novinar, rubrika Sport

Najbolji film – „Guardians of the Galaxy vol. 3“

Kraj trilogije koju sam pratio od samog početka. Iako verovatno ne najbolji film koji sam odgledao ove godine, svakako onaj koji je ostavio najjači utisak. Možda i zbog povezanosti sa likovima – ko zna – ali definitivno favorit za 2023. godinu.

Izdvojio bih i „Leave the world behind“ i „The pope’s exorcist“ od zanimljivijih i upečatljivijih filmova, te „Spiderman: Across the spiderverse“ od animiranih.

Najbolja serija – „Red Rose“/“The last of us“

Ovde je nemoguće doneti odluku. „Red Rose“ je veliko osveženje i neočekivano se nametnula kao jedna od najupečatljivijih, dok je „TLOU“ željno čekana od dana najave i oduševila je.

Moram da istaknem i „The Haunting of Bly manor“. Iako nešto starija, tek skoro sam je otkrio. Atmosfera, sama priča, sjajne uloge… Jezivo više nego strašno – taman po meri.

Najbolja knjiga – „Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar“ Metju Peri

Foto: Promo/Laguna

Ko god me zna, zna i da su mi Prijatelji bez konkurencije najdraža serija, ali… Verovatno jedina knjiga na listi koju izdvajam ne zbog toga što me je oduševila, već zbog toga što je dokaz teorije da čovek nikada ne bi trebalo da pokuša da bliže upozna nekog heroja mladosti. Metju Peri je bio kralj sarkazma, umetnosti koju i sam izuzetno poštujem i trudim se da je gajim, no umesto anegdota o omiljenoj seriji ili tajni humora, naterao me je da razmišljam o krajnje ozbiljnim temama. I sam Čendler bi se zgrozio zbog toga.

Najbolji album – „Rumours“ Fleetwood Mac i „A Matter of Life and Death“ Iron Maiden

Iako objavljen davne 1977. godine, u proteklih godinu dana je bio broj jedan. Razlog? Naiđe period kad čovek odluči da se drži nešto starijih stvari, a ove godine nije bilo albuma koji su me dovoljno oduševili da se izdvoje. Pa čak ni Metalika i „72 seasons“. Jednostavno, muzika na prvo slušanje nikada mi nije ležala, tako da favorit za 2023. na red dolazi kroz koju godinu.

A za Mejdene je zaslužna kupovina duksa sa likom Edija kako otkopava grob Bendžamina Briga. Posle dosta vremena izvrteo ceo album. Još uvek odzvanja, a nekako „These colours don’t run“ ide uz „uz otpor sveopštem ludilu“. Ili bi bar trebalo da ide.

Najbolja pesma „Santiana“ Longest Johns

i „Marty“ Theocracy

Prva je klasičan „sea shanty“ i fantastična stvar, druga motivišući metal. Malo starije, da, ali predobre. I nekako idealne za moralni bust.

Najbolja video igrica – Assassin’s creed – Black flag za komp, Arcade champ za Android. Povratak u praistoriju

AC kao franšiza već neko vreme „luta“, ali je desetogodišnjica izlaska možda i najbolje igre o piratima svih vremena poslužila kao dovoljno dobar izgovor da ponovo „uđem u kožu“ Edvarda Kenveja. A Arcade champ se pokazao kao najbolja opcija za ubijanje vremena, kad je već QuizUp prestao da postoji.

Bonus video: Openhajmer i atomska bomba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare