Foto: Privatna arhiva

Projekat "Kart Blanš Nini Živančević" u Kulturnom centru Srbije u Parizu, koji je otvoren 2. novembra, završava se sutra okruglim stolom o pisanju i prevođenju.

Cilj ovog projekta bio je da istakne 40 godina rada Nine Živančević, umetnice, pesnikinje, profesorke, kritičarke i teoretičarke u različitim oblastima kulture kao što su književni prevod, stvaralačko pisanje, novinarstvo, književna i likovna kritika, kao i pozorište.

Izložba „Nina i njeni umetnici“ postavljena je tokom trajanja projekta i inspirisana je sa dva dela Nine Živančević: „Nomadkinje“ i „Jedanaest nomadskih i slovenskih umetnica“.

Foto: Privatna arhiva

Tokom projekta održavan je bogat i raznovrstan program koji omogućava upoznavanje sa različitim oblastima u kojima je Nina Živančević delovala.

Predavanja, okrugli stolovi, majstorski kursevi, kao i projekcije i performansi, deo su ovog programa. Večeras je po rasporedu performans i koreografija „Ono što ne možemo dodirnuti, a što nas dodirne“, a u petak, poslednjeg dana, održava se okrugli sto o pisanju i prevođenju pod nazivom „Vavilonska kula“.

Nina Živančević Foto: Privatna arhiva

Nina Živančević je objavila svoju prvu knjigu « Pesme » 1982. Za nju je dobila nagradu Branko Radičević, za najbolju objavljenu prvu knjigu. Ona je takodje laureat književne nagrade Z-Press iz Njujorka. Objavila je osamnaest knjiga poezije na srpskom, engleskom i francuskom, kao i četiri knjige pripovedaka i tri romana u Parizu, Londonu i Beogradu. Njene studije o Milošu Crnjanskom (2001) i o umetnicama u egzilu objavljene su u Srbiji i Francuskoj. Prisutna je u brojnim antologijama svetske savremene poezije.

Bonus video: „Sa Cvejom“, knjiga o Branku Cvejiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar