Predrag Miki Manojlović, Jugoslav Pantelić Foto: A.K./ATAImages

Jugoslovenska kinoteka sinoć je obeležila 75 godina postojanja svečanošću na kojoj je uručen "Zlatni pečat" glumcu Predragu Mikiju Manojloviću i otvoren je 26. Festival nitratnog filma.

Na Dan Kinoteke, njen direktor Jugoslav Pantelić uručio je Manojloviću „Zlatni pečat“, najviše priznanja ove institucije za doprinos filmskoj umetnosti, a svečanosti je prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković.

U obraćanju pred zvanicama u dvorani Kinoteke „Makavejev“, Manojlović je istakao da je sa „Zlatnim pečatom“ doživeo čast koju nije očekivao.

Predrag Miki Manojlović Foto: A.K./ATAImages

„Možda sam je nekad ranije očekivao, ali je ona ipak stigla na vreme“, rekao je glumac, čija je izuzetno bogata karijera ilustrovana kratkim odlomcima iz filmova kao što su „Moj otac na službenom putu“, „Andergraund“, „Rane“, „Mi nismo anđeli“ i drugi.

Manojlović je dodao da u njegovoj karijeri ništa ne bi bilo kao što jeste da nije bilo reditelja Aleksandra Đorđevića, Srđana Karanovića, Rajka Grlića, Emira Kusturice, Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića (1947-2020) i profesora Vatroslava Mimice (1923-2020).

„Šta vezuje ove ljude osim to da su prepoznali u meni neki dar? Vezuje ih velika obrazovanost, ogroman talenat, veliki rad, strahovita kreativnost i različitost. Veoma sam bogat čovek što sam imao mogućnost da se sa takvim ljudima sretnem“, poručio je Manojlović.

Prema njegovim rečima, “ti ljudi su omogućili njegov večni život, koji će ostati zapisan na filmskim trakama pohranjenim u Kinoteci“.

U svom obraćanju, Selaković je ocenio da je Manojlović kao čovek, lik i umetnik ugrađen u istoriju našeg filma i doživljaja filma mnogih generacija.

„Gotovo nepregledan i sjajan opus ovog umetnika spada u najviše domete naše umetnosti svih vremena. Rečenice njegovih likova postale su uzrečice ugrađene u duh našeg jezika“, istakao je ministar.

Upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Erdeljanović zvanično je otvorio Festival nitratnog filma u okviru kojeg će do 16. juna biti prikazano 40 filmova iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike.

„Ovde se prikazuju klasici, remek dela, tek otkriveni filmovi i biće puno onih koji će imati svetske premijere“, naveo je Erdeljanović.

Kako je najavljeno, na festivalu će biti prikazana amaterska dokumentarna reportaža iz 1937. godine u boji „Kraljevina Jugoslavija“, koju je snimio Britanac Džon Kinsmen, prateći delegaciju francuskih ratnih veterana koja je proputovala celu Jugoslaviju.

Bonus video: Komemoracija Harisu Burini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare