Beogradski festival mozaika IV, Kuća legata
Foto: Kuća legata

Otvaranje izložbe “Beogradski festival mozaika”, autora i organizatora ove značajne postavke Petra Vujoševića, zakazano je u utorak, 25. juna u 19 časova, u Galeriji Kuće legata.

Beogradski festival mozaika trasira nove pravce razvoja savremenog mozaika, ističe značaj savremenog mozaika kao likovne slikarske tehnike i ukazuje na ostvarenja koja spadaju u sam vrh domaće likovne umetnosti, sitaknuto je u saopštenju.

Beogradski festival mozaika IV, Kuća legata
Foto: Kuća legata

Sučeljavanjem poetika domaćih i stranih izlagača pozicionira se domaća mozaička scena na evropskoj mozaičkoj sceni. Specifičnost domaće mozaičke scene, brojni domaći autori mozaika, na ovaj način integrišu se u evropsku i svetsku mozaičku scenu na adekvatan način i zauzimaju u njoj visoko mesto koje im, po kvalitetu, i pripada.

Festival od svog osnivanja ističe činjenicu da Beograd ima jednu od najjačih mozaičkih likovnih scena u Evropi i da to može biti jedan prepoznatljiv i originalan doprinos kulture srbije na međunarodnoj kulturnoj sceni. Sem toga ova manifestacija je veliki podsticaj umetnicima da, uprkos teškim uslovima, nastave sa radom u ovoj tehnici.

Beogradski festival mozaika IV, Kuća legata
Foto: Kuća legata

Festival se četvrti put održava u Beogradu pod sloganom: “Bolji svet je moguć”.

Podsećamo, Festival mozaika je prvi put održan 2016, zatim 2018. i 2022.godine. U međuvremenu je održan u Kulturnom centru Srbije u Parizu (2018), a predstavljen je izborom od 25 mozaika i na izložbi Balkanski mostovi u Plovdivu, kao i u Nišu izborom dela sa trećeg saziva Festivala.

Ove godine biće prikazano više od 100 dela, 84 autora iz Srbije i inostranstva (Tunis, Crna Gora, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija). Poseban akcenat stavljen na savremenu mozaičku scenu Tunisa.

U pratećem programu održavaće se predavanja iz oblasti koje su bliske i interesantne stvaraocima u mozaiku (geologija, minerologija, arheologija, matematikakao i predavanje o smislu i značaju savremenog mozaika. Na kraju festivala održaće se forum svih učesnika na kome će se razgovarati o perspektivama razvoja savremenog mozaika.

Beogradski festival mozaika IV, Kuća legata
Foto: Kuća legata

Što se tiče stvaralaca iz Srbije do sada su predstavljne sve tendencije i pravci, kao i svi značajniji autori. Takođe je na prethodnim sazivima održan omaž našim velikim mozaičarima Snežani Marinković i Borislavu Nježiću.

Tokom trajanja Festivala održavaće se radionica mozaika ateljea Kamenolom, tako da se posetioci mogu i sami oprobati u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici, kao što će moći i da se upoznaju sa savremenim materijalima za izradu mozaika. Zainteresovani se mogu prijaviti mejlom na: [email protected]

Bonus video: „Put pravih vrednosti“ – Izložba olimpizma u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar