Petar Sibinović, izložba crteža, Analiza Petar Sibinović
Foto: Galerija Haos/Promo

Izložba crteža "Analiza" Petra Sibinovića biće otvorena u utorak, 22. marta u 20 časova Galeriji Haos, saopšteno je iz ove beogradske galerije.

Serija crteža pod naslovom „Analiza“ donosi najrecentnije radove Petra Sibinovića, koji spada u generaciju mlađih stvaralaca sa zapaženim rezultatima, podsećaju iz Haosa.

Iako vajar po obrazovanju, neprestano je ispitivao mogućnosti i proces nastajanja crteža. Prirodni fenomeni su neodvojivi deo njegovog izraza. Sibinović ih prati, zaustavlja, artikuliše i odabira fleksibilne, uzbudljive i sugestivne forme koje nam kroz svoje intervencije na papiru nudi kao svojevrsne mikrokosmose, segmente neke veće celine ili delove beskraja. Ovi apstraktni crteži, odnosno radovi na papiru, načinjeni kombinovanim tehnikama, predstavljaju i umetnikov eksperiment, spoj prirode, nauke i umetnosti.

Sibinović u svom likovnom izrazu teži različitosti i mnoštvu, vešto koristeći mogućnosti upotrebljenih materijala i zadatih uslova, ne zadržavajući se na elementarnoj osobini, već probijajući njene granice i kreirajući serije radova koje su vizuelnim impulsom bliže slici i grafici, beleži u predgovoru za katalog ove postavke Ana Kršljanin, napominjući:

Foto: Galerija Haos/Promo

„Njegovo kreativno biće nije opterećeno redosledima i striktnim pravilima, ono je slobodno u polju svog delovanja. Kako ga interesuje sam proces nastanka, prepušta se eksperimentalnom metodu u pogledu materijala i boja, koji ga istovremeno uči, ali mu otvara nove mogućnosti i unapređuje kvalitet i brzinu rada. Još jedna od ključnih karakteristika predstavljenih radova je utisak nerukotvorenosti ili pak odsustva autora… Svakako, on je i više nego prisutan u ovim stvaralačkim postupcima, ali umesto sopstva i ega ustupa mesto slučaju… Karakteriše ga potpuna idejna i materijalna raznovrsnost, snažno nadahnuta emocijom i neutolnom željom kreatora za produkcijom koja pruža jedinstvenu duhovnu ispunjenost i zadovoljstvo“.

Foto: Galerija Haos/Promo

Sibinović je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, na smeru vajarstvo, 2010, a pet godina kasnije postaje član ULUS-a, potom i Umetničkog udruženja Dimenzija i bukureštanskog udruženja „Funnel“. Doktorirao je 2018. a godinu dana kasnije dobija status samostalnog umetnika, da bi 2021. postao docent na Fakultetu za umetnost i dizajn. Iza Sibinovića je 11 nagrada za skulpturu i crtež, a do sada je imao dvadesetak samostalnih izložbi, a gotovo 60 puta učestvovao je na grupnim postavkama u zemlji i inostranstvu.

Izložbu Petra Sibinovića „Analiza“ otvoriće istoričarka umetnosti Olivera Vukotić, a publika će moći da je vidi do 15. aprila.

Bonus video: Sava Šumanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar