Сунце, 2014., уље на платну, 65 x 50 cm

Izložba „Beskonačni predeli doživljenog“ istoričarke umetnosti i slikarke Milijane Juce Jovanović, boće otvorena u četvrtak, 18. jula u 19 časova, u Galeriji Kuće Legata.

“Uvreženo je mišljenje da se u svakom istoričaru umetnosti krije potajni slikar. Neki od njih, ne zna se iz kojih razloga, nikad ne razviju taj poriv, ali ima i onih koji su, paralelno sa pozivom kojim su se, sticajem okolnosti bavili, negovali i, katkad, na najbolji način odnegovali svoj talenat, često do osobnih postignuća. U to nas uverevaju brojni primeri iz dalje i bliže prošlosti. Tom krugu likovnih delatnika treba pripisati ime Milijane Jovanović – Juce, koja je, pored Više pedagoške škole, završila Istoriju umetnosti, što joj je pomoglo da delotvorno pronikne u tajnovite prostore likovnog tvorenja”, istakao je istoričar umetnosti Zdravko Vučinić.

Prepreka, ulje na platnu, 2010, 60 x 80 cm

Na ovoj izložbi će, dodao je, biti dela koje je umetnica uspela da iznedri, zamašan koliko zapažen opus, koji nailazi na jednaku prijemčivost od širokog kruga ljubitelja umetničkog dela, koliko probirljivog ukusa likovne kritike.

“Kada je reč o ranijim prilozima, koji su deo izložbe, treba se namah osvrnuti na tematski krug njenih interesovanja. U tadašnjim radovima se olako uviđa inspirativno polazište. Pažljivija analiza otkriva da, okosnica njenog delanja, počiva na motivima, koje nalazi u prirodnom okruženju, što ih zapaža u domenu flore i faune. Naredni deo radova Milijane Jovanović je oplemenjen drugim i drugačijim sadržajima. Domen interesovanja se proširio na manje znanu tehniku, koju je primenila, na pastel.

Етиде I, 2023., уље на платну, 100 x 60 cm

Potonje radove odlikuje uravnotežena kompoziciona shema. Prate ih skladna ritmička pulsiranja, prožeta osetljivim, krajnje istančanim bojenim tkanjem” – nastavio je Vučinić koji je zaključio:

Večno, ulje na platnu, 2022, 60 x 80 cm

“Naglašena poetska vizija, natkoja se može smatrati imperativom njenog stvaralačkog uverenja, potom osobita zvukovnost bojenih vibracija, upućuju na krajnju posvećenost i opseg pregnuća, kojim je pažnja umetnice usmerena ka uspostavljanju kompaktne plastične anticipacije. To su bile, i ostale osnovne odrednice likovnog govora Milijane Jovanović, o čemu svedoče pokazana dela, koja odaju obeležje autonomnog, celishodno uobličenog izraza.”

Bonus video: „Put pravih vrednosti“ – Izložba olimpizma u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar