Foto: Zoran Jovanović Jus/Promo

Na savremenoj muzičkoj sceni ne postoji grupa slična The LVC’z, ni po godinama i broju članova, ni po muzici koju stvaraju. Put do njihovog prvog albuma “Lights Out At Never”, čiji se CD očekuje tokom ovog meseca u izdanju Lampshade Media, aktivno je trajao nekoliko godina.

Ključni momenat je vezan za 2014. godinu i povratak iz Amerike Aleksandra Žikića, autora, gitariste, pevača i centralne ličnosti benda.

– The LVC’z su, još pre nego sto su se tako zvali, godinama bili prijateljski kaver bend, koji se okupljao da bi crpeo zadovoljstvo iz izvođenja pesama koje su nam značile, od Boba Dilana do Šejna Mekgauena. Onda su, negde pri kraju mog boravka u Americi, originalne pesme počele da dolaze, najpre relativno oprezno, a zatim sve slobodnije. Kad je jednom počelo, to nije prestajalo i danas ih već ima toliko da mogu da ispune nekoliko albuma. Kao izvor žive vode – priča za „Novu“ Aleksandar Žikić, jedan od naših najpoznatijih muzičkih novinara i pisaca.

Bend je proistekao iz raznih grupa u kojima su članovi The LVC’z svirali još od gimnazijskih dana.

– Neki od njih, poput bubnjara Miće Ilića, basiste Branislava Stojića, gitariste Dragana Krstića ili Gabija Fodora, koji svira usnu harmoniku, bili su tu od samog početka, gitarista Milenko Dabić i Bora Poznatov, sa svojim lapstil i rezonator gitarama i harmonikom uključili su se nešto kasnije. Bend je kompletiran dolaskom klavijaturiste Vojina Dobrića. Presudni faktor u transformaciji grupe prijatelja u The LVC’z bio je originalni materijal koji smo krenuli da radimo i tu su svi dobili priliku da izraze nešto mnogo ličnije od obrada tuđe muzike.

Foto: Zoran Jovanović Jus/Promo

Album je radio vrhunski tim saradnika. U ulogama producenata su Miroslav Cvetković i Ivan Firči, total dizajn je uradio Zoran Jovanović Jus, čija međunarodna reputacija je izuzetna. Finalni mastering je delo Vlade Negovanovića a u numeri “Monkey Brain” gostuje jedan od najuglednijih ovdašnjih džez bubnjara Dušan Ivanišević.

– Nadahnuće je, kako god to zvučalo, svuda oko nas u svakom trenutku i treba se, u meri svojih sposobnosti, samo uključiti u taj neprestani tok. Sve može da bude pesma, ako se razume i stilizuje na odgovarajući način. Individualno je uvek povezano sa univerzalnim – svi ljudi osećaju slične stvari. Ako nešto od toga prepoznaju u vašoj ili bilo čijoj muzici, to možemo da nazovemo uspehom – smatra Aleksandar Žikić.

Muzika The LVC’z, nastavlja, povezana je sa američkom tradicijom, poslednjih godina objedinjena je pod zajedničkim terminom amerikana.

– Pretpostavljam da je neminovno da i mi budemo svrstani pod tu kupolu različitih žanrova. Ali, ako takvu muziku stvaramo i izvodimo, nema potrebe da se u startu osećamo inferiornim u odnosu na Amerikance ili bilo koga drugog. Jer, šta je njihova muzička tradicija nego kombinacija evropskih i afričkih uticaja uz dodatak specifično američkih formi koje su se u međuvremenu odatle razvile a ključne uloge pripadaju bluzu, folku i kantriju. To su veoma fleksibilni okviri u kojima se kreće i muzika The LVC’z i to je ono što se može naći na našem prvom albumu “Lights Out At Never”, na kojem je 13 pesama, a očekuje nas i na narednim, od kojih je drugi već praktično spreman – objašnjava Žikić.

A o kakvoj skraćenici u nazivu benda se radi, odgovara:

– Reč je o inicijalima glumca Lija Van Klifa, proslavljenog ulogama u špageti vesternima. Nikada nisam zaboravio utisak koji su ti filmovi ostavljali na mene tokom odrastanja, a koji Li Van Klif i dan-danas simbolizuje. To što se ova skraćenica čita kao Elvisiz takođe je važno za dublje razumevanje onoga što The LVC’z pokušava da radi. Inače, moj stari bend S.T.R.A.H. ima pesmu “Li Van Klif” koja se slobodno može nazvati odom, pa su te dve grupe, koliko god različite, međusobno povezane.

Paralelno angažovanje u dva benda mu odgovara jer su, kako kaže, žanrovski potpuno različiti.

– Za razliku od The LVC’z, S.T.R.A.H. proizlazi iz panka, pab i garažnog roka, a ne odbacuje ni korisno i upotrebljivo pop nasleđe. To je brža i agresivnija muzika, potpuno električna, sa tekstovima na srpskom. Taj bend završava materijal za drugi album, koji ćemo, verujem, snimiti i objaviti tokom 2023. Tu će biti svakakvih iznenađenja.

Reakcije na album koji će i publika uskoro moći da čuje su izuzetno povoljne, od blagonaklonosti do potpunog oduševljenja.

– Promociju albuma će pratiti i nastupi uživo za koje su The LVC’z uvek spremni i otvoreni. Postojala je ideja da nastupamo, kad god možemo, kao predgrupa stranim izvođačima i to nam je najmanje tri puta pošlo za rukom, sa Džonom Polom Kitom, Otisom Tejlorom i Ejmi Lavir. Trenutno mislimo da bi rezidencija u nekom od beogradskih prostora bila idealan način promocije, što ne isključuje odazivanje na ljubazne pozive sa drugih strana. Nema nikave nervoze u vezi s tim, sve će biti tačno onako kako treba da bude.

Bonus video: Buč Kesidi – Svaka proba nam je kao koncert

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar