Foto: Phamous / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Predsednik Džo Bajden zatražio je "fer dil" za holivudske scenariste i pisce koji su u štrajku već nedelju dana.

Čelni čovek Amerike osvrnuo se na prvi štrajk u Holivudu posle 15 godina sinoć, i to nakon što je u Beloj kući bio domaćin specijalne projekcije serije koja će uskoro početi da se emituje „American Born Chinese“.

Džo Bajden se prvi put javno oglasio apropo štrajka holivudskih scenarista koji danas ulazi u drugu nedelju, a gotovo da je paralisao Holivud, tačnije snimanje filmova i serija. Okružen ekipom serije „American Born Chinese“, ali i liderima manjinskih zajednica Bajden je kazao:

– Večeri poput ove su podsetnik koliko su važne priče i koliko je bitno tretirati one koji stvaraju te priče s dostojanstvom, poštovanjem i vrednošću koju zaslužuju. Iskreno se nadam da će se štrajk pisaca u Holivudu razrešiti i da će pisci dobiti fer dil koji zaslužuju.

Američki predsednik je naglasio značaj i svrsishodnost filmnske i TV industrije za tu zemlju, ali i svet, prenela je agencija AP.

Potrebni su nam pisci i svi oni koji se bave ispredanjem priča o našoj naciji i priče svih nas – istakao je Bajden.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Allison Dinner

Serija, koja je imala specijalnu prijekciju u Beloj kući, adaptacija je istoimenog dela Džina Luena Janga. Glavne uloge tumače glumci nedavno ovenčani Oskarima Mišel Jeo i Ke Huj Kvan, a premijera je zakazana za 24. maj na kanalu Dizni plus. S obzirom da je maj mesec posvećen pravima Amerikanaca poreklom iz Azije, s Havaja, ostrva u Pacifiku, Bajden je, kao domaćin projekcije serije, potcrtao i napore svoje administracije u borbi protiv predrasuda, čak i nasilja usmerenih protiv njih.

– Mržnja ne može imati sigurnu luku u Americi. Ćutanje je saučesništvo, a mi nećemo ćutati – poručio je Džo Bajden.

Kvan, koji je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Sve u isto vreme„, prisetio se svog životnog puta – od dolaska u Ameriku kao osmogodišnje izbeglice iz Vijetnama do eto prve posete Beloj kući samo koji mesec nakon što je trijumfovao na dodeli Oskara.

– Ne shvatam olako ovaj trenutak, jer znam da je ova zgrada spomenik zemlji koja mi je otvorila ruke – poručio je Ke Huj Kvan.

Bonus video: Bajden objavio novu kandidaturu za predsednika SAD

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar