Predstava Đani Skiki Narodno pozorište u Beogradu
Predstava Đani Skiki Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Promo

Premijerna obnova komične opere Đakoma Pučinija „Đani Skiki“, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića, u režiji Ane Grigorović biće izvedena sutra na Velikoj sceni (19.30), Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Đani Skiki”, jednočinku iz 1918. godine, koja je uz „Sestru Anđeliku” i „Plašt” deo čuvenog „Triptiha”, libretista Đovakino Forcano stvorio je inspirisan Danteovom „Božanstvenom komedijom”.

– Danteovi stihovi, a i opera, tretiraju stvarne događaje i istorijske ličnosti iz XIII veka. Đani Skiki je jedan od njih. Njega Dante smešta u osmi krug pakla, u jarugu u koju su smešteni krivotvorci. Pučini svojom operom baca novo svetlo na ovaj događaj. Forcanov i Pučinijev Skiki je antijunak među članovima porodice Donati, koji su portretisani kao pravi zlikovci. Tako se dovitljivi italijanski seljak veliča spram starih Firentinaca – elite. Priču o ožalošćenoj i pohlepnoj porodici suštinski određuje odnos između elite i provincijalaca. Kroz taj odnos sam i konstruisala osnovu za rediteljsku aktuelizaciju opere – kaže Ana Grigorović.

Predstava Đani Skiki Narodno pozorište u Beogradu
Predstava Đani Skiki Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Promo

Rediteljka napominje da se za razliku od prethodne produkcije, premijerno izvedene u Narodnom pozorištu 21. januara 2006. godine, u kojoj se sve dešavalo u vreme pisanja libreta, u ovoj verziji sve se i dalje događa u Firenci, ali sa asocijacijom na današnji Beograd, na stare Beograđane i nove koji dolaze.

Naslovnu ulogu pevaće Vuk Zekić, a u velikom ansamblu su i Sofija Pižurica, Marko Živković, Martina Koljenšić, Slobodan Živković, Nevena Matić, Danilo Nedić, Milan Obradović, Mihailo Šljivić, Stefan Petković, Nataša Rašić, Luka Jozić, Miroslav Markovski, Slobodan Japundžić i Predrag Gligorić.

Predstava Đani Skiki Narodno pozorište u Beogradu
Predstava Đani Skiki Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Promo

Edit Makedonska je koncertmajstor, za koreografiju je bio zadužen Dejan Kolarov, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, dok je scenografiju, prema ideji Ane Grigorović, kreirao Miraš Vuksanović.

Izvođenjem ove opere, Narodno pozorište u Beogradu najavljuje aktivnosti u sledećoj operskoj sezoni 2024/2025 povodom obeležavanja stogodišnjice smrti slavnog italijanskog kompozitora.

U pripremi je osmišljen repertoar u koji će biti uvrštena neka od najpoznatijih dela iz bogatog opusa Đakoma Pučinija, jednog od najpoznatijih predstavnika lirskog verizma.

Bonus video: Narodno Pozorište Sarajevo, opera „Madam Butterfly“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar