Stiv Voznijak i Ana Branbić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Iako bi se očekivalo da će Vučić finiš kampanje „krunisati“ fotografijom sa nekim svetskim liderom kako bi pokušao da dokaže svoju bitnost na međunarodnoj sceni, izgleda da se ovoga puta odlučio za nešto drugačiji potez.

Deo ovogodišnje kampanje je Stiv Voznijak, koji nema političku funkciju, ali ima istorijski značaj. Radi se o živoj legendi Silicijumske doline, suosnivaču Epla, filantropu, pronalazaču i tvorcu prvog ličnog računara „Apple I“.

Stiv Voznijak Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministar finansija Siniša Mali je Voznijaka odveo na gradilište kompleksa Ekspo 2027, gde mu je poklonio korpu organiskih jabuka i „Dušanov dinar“, tačnije njegovu repliku, iz 14. veka. Taj gest je kasnije iskoristio za sopstvenu promociju na TikToku u jeku izborne kampanje.

@mali.sinisa Jedan od dva Stiva koji su osnovali čuveni #Apple je naš gost u Beogradu! 📱💻⌚️🍏 #stevewozniak #expo #expo2027 #Belgrade #Beograd #follow ##sinisamali ♬ original sound – Siniša Mali

Prilikom susreta, premijerka Ana Brinabić je suosnivaču svetske tehnološke kompanije, čiji je zaštitni znak postao Ajfon, predstavila razvojnu putanju tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, saopštila je vladina pres služba.

Mediji navode da bi sutra trebalo da se susretne i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pročitajte još

Koliko koštaju njegovi nastupi

Stiv Voznijak je inače profesionalni govornik i gostuje na događajima širom sveta. Nakon diplomiranja, nastavio je svoje angažovanje na univerzitetima, a nedavno je gostovao i u Poljskoj, na Univerzitetu u Varšavi.

On je kroz svoj rad u Eplu tokom 70-ih i ranih 80-ih postao poznat kao jedan od najistaknutijih pionira revolucije ličnih računara. Kasnije je napustio Epl i vratio se na univerzitet Berkli, gde je diplomirao 1986. godine. Zatim je osnovao platformu za obrazovanje i obuku fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije. Odnedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji.

Do sada je dobio 10 počasnih doktorata.

Forbs navodi da je Voznijaka moguće agažovati i da se, prema javno dostupnim podacima, cena njegovog angažmana kreće od 75.000 do 1.000.000 dolara po nastupu, ali da za sada nije poznato da li je plaćen da dođe u Srbiju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare