Foto: Nova S

Direktor i osnivač novinske agencije FoNet Zoran Sekulić ocenio je nakon današanjih dešavanja na severu Kosova da je situacija ekstremno opasna i da je to bila operacija visokog rizika.

„Dakle nepunih 15 dana nakon problema oko tablica i koji je solomonski i bizarno rešen nalepnicama, mi imamo ponovo jedinice ROSU na teritoriji Kosovske Mitrovice, oklopna vozila, baca se suzavac, korišćeno je vatreno oružje. Ja mislim da kakve god da su bile namere vlasti u Prištini da to poigravanje tri dana pred izbore sa demonstracijom sile počinje da se otima kontroli i stvari mogu da eskaliraju do sukoba mnogo ozbiljnijih razmera“, kaže Sekulić u „Među nama“ na TV Nova S.

Sekulić ističe da je rešavanje pitanja Kosova „domaći zadatak za ključne međunarodne aktere“.

To je sada situacija koja očigledno vodi u pravcu ubrzavanja raspleta situacije na Kosovu, ali ne preko noći, tvrdi direktor FoNeta.

On smatra da Kfor ima presudan uticaj na spuštanje tenzija i smirivanju strasti.

„Mislim da je ovo pre 15 dana kada se Rosu pojavila na administrativnoj liniji sa dugim cevima i onolikim brojem, to sam ja shvatio kao poruku (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija da oni za razliku od nekoliko godina unazad sada bez ikakvih problema nameravaju da uđu na teritoriju severa sa teškim naoružanjem i da će vremenom to biti legitimizovano“, kaže Sekulić.

Dodaje da nakon današnjih dešavanja samo pukom srećom neko nije stradao.

Ističe da međunarodni akteri ne smeju da dozvole da se ovakva situacija ponovo dogodi.

„Nisam siguran da se nije znalo šta predstoji“, kaže on.

Direktor FoNeta podseća da priča o švercu na Kosovu nije aktuelna od juče i dodaje da organizovani kriminal ima transnacionalni karakter.

„Sa druge strane, to ima jednu drugu dimenziju, ako se ide protiv robe široke potrošnje, onda se misli na robu iz Srbije i naročito na lekove i u ovoj situaciji mi je vrlo sporno i dubiozno“, ocenjuje on.

Sekulić ističe i da su prve reakcije iz Beograd bile „vrlo nervozne“ i da ne razume „taj rečnik i lične uvrede koje dodatno podižu tenzije i štete običnim ljudima na Kosovu“.

Ovo je vreme za uzdržanost i zdrav razum, poručuje direktor FoNeta.

„Ove stvari se neće rešiti ni u Prištini, ni Beogradu, već u nekom međunarodnom formu zvaničnom ili ad-hok“, kaže Sekulić i dodaje:

„Status kvo dovodi do takvih situacija i to pitanje mora ući u proces rešavanja.“

Pogledajte celo gostovanje Sekulića.

Bonus video – Srbi Vučiću:Da li stojite iza nas,ako ne samo da se branimo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)