Dragana Pećo, Krik. KRIK. Zoran Drobnjak i 500.000 skrivenih "švajcaraca", prilog, emisija Među nama Nova S
Dragana Pećo Foto: Nova S

Bivši direktor kruševačke korporacije "Trajal" i član SPS-a Milutin Lević imao je račun u švajcarskoj banci "Credit Suisse" na kom je bilo više od 600.000 švajcarskih franaka. Pola miliona istih novčanica imao je i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Međunarodno novinarsko istraživanje "Švajcarske tajne" u kom je učetvovala i redakcija KRIK-a otkriva i milionske račune Bojana Krišta, bivšeg direktora Državne lutrije i surčinskog aerodroma. Ipak, lista onih koji su imali tajne račune u Švajcarskoj, nije konačna.

Autor: Đuro Svilar

Novinarsko istraživanje „Švajcarske tajne“ sprovedeno u 39 zemalja otkriva i imena ljudi iz Srbije koji su, bez odobrenja Narodne banke Srbije, otvarali račune u švajcarskoj banci Kredi Svis. Na listi koju objavljuje redakcija KRIK-a nalaze se kriminalci, kontroverzni biznismeni, ali i neki direktori javnih preduzeća iz Srbije. Među njima Bojan Krišto, bivši direktor Državne lutrije i aerodroma Beograd i Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije.

„Račun je otvoren i on je krajnji vlasnik računa, to pokazuju podaci. On je krajem 2007. godine imenovan od strane Vlade Srbije na mesto direktora Puteva Srbije, tako da je sredinom 2008. u banci zabeležen maksimalni iznos koji je on imao tad na računu, a to je nešto više od pola miliona franaka. Taj račun je bio otvoren do sredine 2011. i videli smo, da je on kada je prijavljivao imovinu početkom 2011. prijavio da nema ušteđevinu, a tada vidimo u podacima da taj račun postoji“, kaže novinarka KRIK-a Dragana Pećo.

Šta bivši i sadašnji državni funkcioneri kažu na optužbe da su imali milione u švajcarskim bankama, pokušali smo da čujemo i od njih lično. Krišto nam je rekao da je to novac njegovog oca, dok Drobnjak nije odgovarao na pozive i poruke. Ostaje pitanje, zašto su pored srpskih, otvarali račune u švajcarskim bankama?

„Da je on bio čist verovatno bi ga čuvali ovde u našoj zemlji, ne bi ga nosili tamo. To govori o tome da su pojedinci jednostavno skrivali novac, vršili neke netransparentne radnje, a čim neko beži od transparentnosti to naravno izaziva sumnju na korupciju, zašto bih ja nešto krio od javnosti ako ne moram“, ukazuje ekonomista Danilo Šuković.

Redakciji KRIK-a javio se biznismen Radovan Marinković koji tvrdi da je njegov zet Zoran Drobnjak otvorio račun u Švajcarskoj, kako bi mu on prebacio novac sa svojih računa iz Amerike i Poljske, a sve zbog dogradnje porodične kuće na Banovom Brdu, u čemu mu je direktor Puteva Srbije pomagao.

„Ali je zaista neverovatno da ukoliko vi želite da obavite neki privatan posao, renoviranje kuće da vam treba da otvorite račun u Švajcarskoj gde ćete da stavite kao krajnjeg vlasnika neku drugu osobu, a ne da budete vi, kako bi ta osoba pomogla vama oko toga i raspolagala time, šta god. Na kraju je tvrdnja tog čoveka da Drobnjak uopšte nije podizao novac niti nešto radio sa njim, tako da je to sad jedan rođak od kojeg odjednom na računu dobijete pola miliona franaka u Švajcarskoj“, navodi Dragana Pećo.

Plećo kaže da ostaje nejasno zašto banka u Švajcarskoj nije proveravala poreklo očigledno prljavog novca, kao što je onaj u vlasništvu narko bosa Rodoljuba Radulovića, poznatijeg kao Miša Banana, dok Šuković smatra da je reč o kriminalu i korupciji.

„Pošto smo mi Capture State što bi rekli ovi iz Svetske banke – zarobljena država gde institucije ne služe opštim interesima, nego služe partikularnim interesima, interesima pojedinaca, kao što nije ni za mnogo slučajeva koje su zadnjih decenija stigle do javnosti od njih nije bilo ništa, ništa nije otkriveno, niko nije procesuiran itd. tako da sam izvesno siguran da neće biti ni sada“, kaže ekonomista Danilo Šuković.

Šuković podseća, da je nakon 5. oktobara indeks percepcije korupcije na skali od 0 do 10 iznosio je 1.3, gde je nula najveća korupcija. Danas, taj indeks iznosi 3.8, što, prema njegovim rečima, Srbiju svrstava u zemlju sa endemskom korupcijom tj. onom koja je zahvatila sve slojeve društva.

Pogledajte ceo prilog u emisiji „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare