„Zemlja krvari“, ali zida stadione

Emisije 04. avg 202221:04
Podeli:
STADION. "Zemlja krvari", ali zida stadione, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Izgradnja Nacionalnog stadiona trebalo bi da počne za oko dva meseca, ako je suditi prema najavama predsednika Vučića. On je govorio o tome da bi taj sportski objekat trebalo da bude izgrađen između Novog Beograda i Surčina, da će primati 52.000 gledalaca, te da je reč o velikom razvojnom projektu. Ipak, ako država krvari, kako tvrdi predsednik, da li je stadion zaista od tolikog značaja?

Reporter: Marko Novičić

„Ovako će da izgleda nacionalni stadion, da ljudi samo pogledaju. Jel vam se sviđa to, Srđane?“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 28.7.2022.

Najvažnije je ipak da se ideja o izgradnji nacionalnog stadiona sviđa predsedniku. Toliko da već godinama priča o njoj. Zato je teško ne zapitati se – što nam je baš toliko bitan nacionalni stadion?

"Kada se govori o ovakvom projektu, onda treba konsultovati tri logike - ekonomsku, infrastrukturnu i sportsku. Ja zaista ne vidim ni na jednom od ova tri nivoa bilo šta što ima veze sa logikom. Osim nečega što se zove plitka politička logika, ona logika koja zapravo treba da predstavi neku vrstu izgradnje monumentalnog objekta, objekta koji će biti omaž i legat jedne vlasti, jednog čoveka, jedne partije, u jednom vremenu. Sve ostale logike ne postoje. Podsetiću gledaoce, u Rimu Roma i Lacio dele jedan stadion, u Minhenu Bajern i Minhen 1860 dele jedan stadion...", kaže dr Marko Vujić sa Fakulteta političkih nauka.

Autorka knjige o huliganizmu Marija Đorić kaže da bi bilo lepo da i u Srbiji postoje reprezentativni stadioni poput Vemblija ili Nou Kampa, ali da su za to potrebni i reprezentativni klubovi.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

Komentari

Vaš komentar