Zdravko Ponoš: Ponos ili stid koalicije?

Emisije 24. jan. 202220:51
Podeli:
Zdravko Ponoš Foto: Nova S

Dva meseca pred izbore, umesto zajedničke ideje kako da krenu u kampanju protiv vlasti, opozicija je sve dalja od sopstvenih koalicionih dogovora. Poslednje neslaganje došlo je nakon što je stranka Slobode i pravde objavila ime Zdravka Ponoša za predsedničkog kandidata, o čemu iz Narodne stranke, čiji je Ponoš do nedavno bio potpredsednik, kako tvrde nisu ni obavešteni.

Autorka: Milena Prodanović

„Rekao sam pre neki dan, ako ne uspemo Dragan, Zoran i ja da se dogovorimo, da je najbolja stvar da skočimo sa mosta“, rekao je Vuk Jeremić.

Tog 26. novembra dogovorili su se oko osnivanja predizborne koalicije, dva meseca kasnije opozicija je sve dalja od zajedničkog kandidata. General potpukovnik u penziji Zdravko Ponoš, po mišljenju Stranke slobode i pravde, najbolji je predsednički kandidat za predstojeće izbore. Iako član Narodne stranke, za odluku Glavnog odbora SSP-a da predsednički kandidat bude Zdravko Ponoš, saznali su iz medija.

"Narodna stranka će nastaviti da poštuje koalicioni sporazum potpisan 26. novembra 2021. godine, kao i sve druge dogovore koje je postigla sa svojim partnerima. S tim u vezi, nećemo preduzimati bilo kakve jednostrane korake", navodi se u saopštenju.

"Ono što je najtužnije od svega je da opozicija, bar u tom delu, nije mogla da odglumi jedinstvo ne bi li ohrabrila glasače da je podrže, tako da sada imamo razobručenu opoziciju od strane Narodne stranke za opstanak i od strane gospodina Đilasa za potpunu dominaciju", kaže politikolog Mladen Mrdalj.

Koalicioni sporazum podrazumevao je da će se do kandidata doći na osnovu istraživanja javnog mnjenja, čiji rezultati se očekuju sutra. To što ga predlaže SSP, a Narodna razmatra drugog kandidata nije hteo da komentariše ni Ponoš, a šturi su i ostali članovi koalicije

"Demokratska stranka će se o predlogu da Zdravko Ponoš bude predsednički kandidat izjasniti posle konsultacija i razgovora unutar stranke, a potom i razgovora sa svim partnerima u Savezu. Do kraja nedelje ćemo imati Politički savet, Predsedništvo, razgovor sa članovima Glavnog odbora i članstvom iz cele Srbije", rekao je Zoran Lutovac.

Nešto opredeljeniji, ali ipak rezervisani, bili su gosti sinoćnjeg "Utiska nedelje".

"Oočekivali smo da razgovaramo, da zajedno dođemo do toga, voleli bismo da smo o tome mogli da razgovaramo. Ovo sad tretiramo kao jedan legitiman predlog, ali čini mi se da to nikome ne ide u korist", rekao je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

"General Ponoš je doživljen kao NATO kandidat, odnosno, kao neko ko ima crtu saradnju sa NATOM i mislim da to nema nikakvh šansi u borbi protiv Vučića", rekao je Boško Obradović, lider Dveri.

Opozicija još ima vremena za dogovor smatra nosilac novoformirane koalicione liste „Moramo“ Nebojša Zelenović.

"Ja sam za to da se dogovorimo, pa iz tog dogovora će izaći neka nova energija, iz te energije prilika da se pojavi još neki kandidati da se dogovorimo ko ima najviše šanse, sad je dobra prilika", kaže Zelenović.

Trenutno ponašanje opozicije demobiliše glasače, a može da uspava trenutno probuđene glasačke apstitente, smatra politikolog Mladen Mrdalj i dodaje da je prognoza za dalje ponašanje opozicije neizvesna.

"Moguće je da će ostati neka nasilna koalicija na izborima za skupštinu, dok na predsedničkim izborima moguće je da izbaci svako svog kandidata pod raznim izgovorima koje je uvek lako naći, ali zaista ne može se više sakrivati da opozicija vidi više neprijatelja unutar sebe nego u odnosu na vlast koja je tako nemilosrdno gazi", napominje Mladen Mrdalj.

A do izbora je svega nešto više od dva meseca.

Pogledajte prilog iz emisije "Među nama":

Komentari

Vaš komentar