Zatvaranje (ni)je opcija?

Emisije 04. okt. 202120:20
Podeli:
Foto: Nova S

Situacija sa koronavirusom u našoj zemlji ponovo je alarmantna, ali se i dalje ne preduzimaju nikakve nove mere. Krizni štab nije zasedao od 11. septembra, kada su najavili da se radi na uvođenju kovid propusnica. Dokle se stiglo sa propusnicama i da li će se doći do uvođenja rigoroznijih mera konačno bi trebalo da saznamoo sutra, za kada je najavljena sednica Kriznog štaba.

Autorka: Milena Prodanović

Od posledica koronavirusa u proteklom danu preminulo je 50 osoba, pozitivnih je 5.983. Dok se lekari ponovo suočavaju sa katastrofalnom situacijom i više od 6.500 pacijenata u bolnicama, stvari na terenu izgledaju kao da korone i nema.

„Mi smo zapravo sada prepušteni evolucionom izboru, a tu neće stradati samo oni koji se ne paze, već i oni koji su vakcinisani, prosto zato što je nivo virusa izuzetno visok“ kaže Tamara Skroza.

A dok medicinski deo Kriznog štaba najavljuje zatvaranje kao opciju, vlast se poziva na pojedinačnu odgovornost.

„Ja ne verujem u mere… u iste mere kao što su bile pre vakcine“ rekla je premijerka Ana Brnabić.

Da je situacija alarmantna upozoravaju i Ujedinjeni protiv kovida. Njihovo mišljenje je da je u ovom trenutku potrebno da se obustave svi masovni skupovi, zatvore ugostiteljski objekti, kao i da se pređe na onlajn nastavu u potpunosti.

„Nećemo moći da se izborimo, ako se nastavi ovim tempom, vec imamo veliki problem i već se priča o ratnoj trijaži… Ponovo si počeli da umiru lekari“ kaže Rade Panić.

Mišljenja o uvođenju restriktivnih mera podeljena su i među građanima.

„Ja sam protiv toga, ali mladi treba da se vakcinišu, ja mislim da svi treba da se vakcinišu“, „Jesam za zatvaranje, jer je to jedini način da se suzbije ovaj virus“, „Mlađi prave taj problem…“ nekis u od odgovora građana sa kojima smo razgovarali,

A tamo gde su mladi danas je organizovan protest. Ispred Medicinskog fakulteta, koji je jedini uveo kovid propusnice, danas je bilo prepoznatljivih lica, boraca protiv vakcina, najmanje mladih studenata medicine.

„Ne želim da trpim da se išta nameće, smatram da svi treba da donesu odluke o svom telu i o svom zdravlju, a ne da to bude nametnuta odluka, zato sam danas ovde“ rekla je Anastasija Roganović, studentkinja Medicinskog fakulteta.

Da li će Srbija u borbi protiv virusa ipak primeniti rigoroznije mere trebalo bi da bude poznato sutra, za kada je najavljena nova sednica Kriznog štaba, koja se održava posle mesec dana.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Intervju Lazar Davidović dekan Medicinskog fakulteta 

Komentari

Vaš komentar