Foto: Printscreen NOVA S

“Srbija je za pomoć privredi i građanima izdvojila oko 15 odsto svog BDP-a, što jeste velika količina novca, ali i nešto što se uklapa u praksu zemalja širom sveta. Ova kriza je daleko veća i nije uporediva sa finansijskom iz 2008. godine”, rekla je u emisiji “Probudi se” profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Jelena Žarković.

Govoreći o kratkoročnoj pomoći od 60 evra namenjenoj nezaposlenim građanima, a čija je isplata počela juče, Žarković je kazala da je Srbija preuzela praksu drugih zemalja.

Pročitajte još...

“Mislim da smo mi sledili ono što su radile druge zemlje, ne samo u Evropi, već i šire. Čak su međunarodne institucije upozoravale da isplata tog ‘helikopter novca’ ne prestane prerano. Sve to kad sabere je zaista veliki iznos, a u slučaju Srbije to je i do 15 odsto BDP-a”, objašnjava ona.

Na pitanje da li Srbija sebi može da priušti tolike izdatke, Žarković je ponovila da je zaista reč o velikom iznosu novca, te da joj nije poznato da li je neka zemlja iz regiona izdvojila više novca u tu namenu.

“Ako hoćete to da uporedite na glolabnom nivou – 15 odsto ukupno globalnog BDP-a su zemlje širom sveta dale kao pomoć privredi i stanovništvu. Ako setimo krize iz 2008. godine, to je čak četiri puta veći iznos. Ovo je daleko veća kriza i nije uporediva sa tom iz 2008”, smatra ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)