Zakoni, Javne rasprave o zakonima najčešće ispadnu tajne, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova s
Foto: Nova s

U avgustu smo obeležili godinu dana rada parlamenta Srbije u novom sazivu. Ako se osvrnemo na broj skupštinskih zasedanja na kojima je usvojeno mnogo zakona, moglo bi se reći da on radi punom parom. Međutim, pitanje je koliko je izlazni proizvod dobar, jer je većinu zakona zaobišla javna rasprava.

Novinar: Đuro Svilar

U Srbiji za većinu nacrta i predloga zakona niko nije ni čuo, jer javna rasprava ne postoji. Jedan od njih je i Nacrt zakona o spoljnim poslovima, koji prema mišljenju nekadašnjeg ambasadora u Bugarskoj, ambasadorima daje proceduralnu ulogu, jer o svemu odlučuje Ministarstvo spoljnih poslova ili policijski i vojni atašei.

„Nigde se tu ne vidi ambasada i ambasador. Oni nisu faktor koji utiče na predlaganje nekakve politike, na oblikovanje te politike, već se od njih očekuje da sprovode, da budu kuriri i da budu izveštači iz zemlje prijema. Ja sam imao situaciju da sakupljamo pare po ambasadi da pomognemo našim ljudima, privatno onako, jer ne postoje fondovi koji bi vam omogućili da intervenišete odmah“, rekao je bivši ambasador srbije u Bugarskoj Aleksandar Crkvenjakov.

Kasno je za intervenciju na izmenu većine zakona jer predlagači krše svoje obaveze, pa njegov nacrt ne objavljuju na portalu e uprave uopšte ili to kasno čine da bi se stručna javnost uključila u kritičku raspravu sadržaja određenog predloga zakona.

„Izgleda da nema preterano volje da se dopre do javnosti, da se zaista razglasi, da se podstaknu mediji, posebno javni servisi i da se otvori rasprava o nekim jako važnim pitanjima i onda na kraju građanin sazna da su mu uveli nekakve nove obaveze, da će nešto dodatno plaćati, neka dodatna ograničenja i zapita se tek kada se u praksi sretne kako i zašto se to desilo“, kaže Zlatko Minić iz Transparetnosti Srbija.

Ništa nije bolje ni kada nacrt zakona pređe u predlog i dođe na razmatranje u Skupštinu Srbije, tačnije u njene odbore.

Prema mišljenju Tamare Branković iz Otvorenog parlamenta, od tih skoro 400 sednica odbora koje su organizovane do ovog trenutka, više od trećine je trajalo kraće od 10 minuta.

„Dve trećine sednica odbora traje kraće od 20 minuta, tako da mi tu ne možemo da govorimo o prilici i o prostoru da poslanici na kvalitetan način razgovaraju o predlogu koji im stigne, da debatuj o njemu, da podnesu amandmane“, Branković.

Skoro 70 posto zakona koje je izglasao sadašnji saziv parlamenta Srbije je usvojeno bez amandmana. Zaključak je da poslanici horskim dizanjem ruke samo potvrđuju ono što im stigne od Vlade ili Predsednika.

Pogledajte prilog iz emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar