Foto: Newsmax Adria

Milo Đukanović je podneo zahtev za skraćenje mandata Skupštini, a taj zahtev je vraćen. A onda je Demokratski front podneo zahtev za skraćenje mandata Đukanovića, za šta je potrebno mišljenje suda koji trenutno ne funkcioniše. O situaciji i rešenjima govorio je jedan od osnivača Demohrišćanskog pokreta, bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, pravnik i advokat Dejan Vukšić.

„Postoji pravni i politički osvrt na situaciju. Nakon što je izglasano nepoverenje 42. Vlade, predsednik skladno Ustavu Crne Gore nije mogao da predlaže novog mandatara. Naš Ustav je tu potpuno jasan. Mi sada imamo situaciju gde određene političke partije žele da profitiraju. Nakon izglasanja nepoverenja, a predsednik može da predloži mandatara najkasnije u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, samim tim nije moglo doći do konsituisanja 43. Vlade. Svedoci smo da je u Crnoj Gori kao u zemlji čuda ponekad sve moguće i naravno preko tog dela se preskočilo i potpuno je zanemaren Ustav i samim tim izbor 43. Vlade je potpuno neustavan“, objašnjava Vukšić.

Na pitanje da li stoji argument da ovo nije prvi put da se menja premijer a da ga predlaže predsednik, kako je bilo sa Igorom Lukšićem, Vukšić odgovara.

„Ako smo se borili protiv 30 godina jedne vlasti koja je uzurpirala Ustav i institucije sistema, ne treba da se ugledamo na takvu praksu. To je nešto neustavno. Mi možemo da primenimo pravo ili da taj deo zanemarimo i da se pravimo da nešto ne postoji. Apsolutno je 43. Vlada formalno-pravno neustavna, bez obzira što neko voleo ili ne bi voleo. Da li to nekome odgovara je druga stvar“, navodi Vukšić.

Celo gostovanje Dejana Vukšića u emisiji „Pregled dana“ pogledajte u videu ispod:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)